Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Opgeruimd werken met de Marie Kondo methode

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Hoe ziet jouw bureau of thuiswerkplek eruit? Staat alles netjes geordend of is het toch eigenlijk best rommelig?

Wist je dat een rommelige werkplek stress veroorzaakt en je ook nog eens tijd kost? Opruimgoeroe Marie Kondo schreef hier al over in haar boek ‘Opgeruimd! Op het werk’.

Wat een mens allemaal kan verzamelen op kantoor is soms verbazingwekkend. Stapels papieren die daar liggen te verstoffen, post-its, pennen, voeding ‘voor het geval dat’ wat allang over de datum is, opladers, nog meer papier en oude magazines of boeken.

 

Het effect van rommel op je brein

Zo toonde een Amerikaans onderzoek onder 1000 werkende volwassenen aan dat 90% van de mensen een negatief effect van rommel ervaarde. Het ging vooral om een verlaagde productiviteit, minder motivatie, een negatieve instelling en minder geluk.

Bij het zien van rommel maak je cortisol aan (ons stresshormoon). Als je chronisch verhoogd cortisol hebt ben je vatbaarder voor veel aandoeningen waaronder ook slapeloosheid, diabetes, een hoge bloeddruk en nog veel meer.

Ook je concentratie wordt minder. Je brein moet namelijk continu registreren of alles oké is. Als je rommel om je heen hebt, zijn je hersenen druk met dat registreren. We zijn dan sneller afgeleid, gestrest, onrustig en kunnen minder goed beslissingen nemen.

 

Wat is het effect van een nette werkplek?

Allereerst zal je daadwerkelijk meer plezier ervaren, elke keer weer als je aan het werk gaat. Dit is op bewust niveau. Maar op onbewust niveau kunnen je hersenen dus met andere taken bezig zijn dan met rommel registeren, waardoor je meer concentratie ervaart.

Ook blijkt uit verschillende onderzoeken dat collega’s met een andere bril naar je kijken. Iemand met een nette werkplek wordt meer gezien als ambitieus, hartelijk, rustig en intelligent.

Een ander onderzoek toonde ook aan dat zulke mensen worden gezien als zelfverzekerd, vriendelijk, ijverig en aardig. Maar collega’s met een nette werkplek wekken ook meer vertrouwen en maken eerder promotie.

Ondanks dat je nu wellicht thuis werkt, zou eigenlijk de concentratiewinst en het plezier in je werkdag al genoeg motivatie mogen zijn om te starten met goede gewoontes.

 

Het Pygmalion-effect

Een goede reputatie op je werk hebben heeft een positief effect op je carrière. Ook werken we vaak om te voldoen aan de verwachtingen die anderen van ons hebben. Hogere verwachtingen geven meer zelfvertrouwen en zorgen meestal voor betere prestaties. Deze theorie wordt ook wel het Pygmalion-effect genoemd. Onderzoeken toonde aan dat leerlingen hogere cijfers halen als ze weten dat de leraar verwacht dat ze het goed zullen doen.

Samenvattend kun je zeggen dat we hoger worden ingeschat op basis van de status van onze werkplek. Die hogere inschatting versterkt onze motivatie en zelfvertrouwen. Daardoor werken we beter.

 

Ja, maar hoe houd je je bureau dan netjes?

Als je elke week even neemt om het netjes te houden is het aan het einde van jouw werkdag slechts een kwestie van onderhouden. Laat alleen liggen wat je nodig hebt.

 

3 tips om je op weg te helpen:

  1. Breng structuur aan op jouw werkplek. Geef elk ding een vaste plek en leg het dus ook altijd weer op die plek. Als je iets vast hebt, beslis wat ermee moet gebeuren.
  2. Gebruik bakjes en dozen en berg daar bijvoorbeeld in je lade alles in op. Of noemen we dit georganiseerde rommel?
  3. Stel jezelf de vraag: heb ik het nodig? Probeer zo min mogelijk op je bureau te gebruiken. Het is een werkplek en niet jouw voorraadkast. Zorg aan het eind van je werkdag voor een leeg bureau.