Waarom gelukkig zijn begint in het brein

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Gelukkig zijn willen we allemaal. Maar wat is geluk eigenlijk en hoe kun je het bereiken? Het ontnuchterende antwoord is dat er niet zoiets bestaat als een permanente gelukstoestand. Wat je echter wél kunt doen, is het aantal momenten van blijdschap, voldoening, flow en gelukzaligheid in je leven structureel vergroten. Zoals je hieronder zult lezen, begint dit allemaal in je brein.

 

Waarom je bent wat je denkt

Onderzoek suggereert dat je geluksniveau voor maximaal 50% wordt bepaald door aanleg en slechts voor 10% door je omstandigheden. Minimaal 40% van je geluk heb je helemaal in eigen hand. Dit heeft alles te maken met de manier waarop je denkt. Je gedachten vormen namelijk de basis voor je gevoelens en je gevoelens beïnvloeden de keuzes die je maakt en dingen die je doet.

Negatief denken kan dan ook een neerwaartse spiraal in gang zetten. Negatieve gedachten zorgen voor deprimerende of zelfs depressieve gevoelens en het hieruit voortvloeiende gedrag leidt minder snel tot een positieve uitkomst. Het is lastig om weer uit dit patroon te komen, want hersengebieden die je vaak gebruikt – zoals de amygdala bij chronische stress en angst – worden alsmaar sterker.

 

Gelukkig zijn kun je trainen!

Gelukkig is het brein neuroplastisch en dat betekent dat je het altijd kunt veranderen. Zo kunnen nieuwe hersenverbindingen worden aangemaakt en ongebruikte verbindingen na verloop van tijd worden opgeruimd. Je brein past zich simpelweg aan aan datgene wat jij er dagelijks van vraagt. Denk je vaak aan iets leuks of positiefs? Dan worden je hersenen hier steeds beter in.

Door simpelweg je gedachten te veranderen, kun jij jezelf dus letterlijk trainen om gelukkiger te zijn. Dit begint met een bewuste keuze voor persoonlijke ontwikkeling en het veranderen van je mindset. Je mindset is de verzameling van overtuigingen en opvattingen die samen jouw beeld van jezelf en de wereld bepalen. Al je gedachten vloeien voort uit deze lens waardoor je de werkelijkheid beschouwt.

 

Hoe kan ik mijn brein gelukkiger maken?

Een positievere mindset is echter niet genoeg om ineens gelukkig te zijn. Geluk is namelijk mede afhankelijk van een aantal elementaire behoeften, die veel mensen in de moderne maatschappij tekort komen. Hieronder zet ik de 5 basisvoorwaarden op een rijtje die jouw brein en jij nodig hebben om structureel meer geluk te ervaren:

Focus

De prefrontale cortex in je brein verwerkt alle binnenkomende informatie. Deze informatieverwerking gaat altijd door, want in de moderne wereld is er een overvloed aan prikkels. Hierdoor ben je continu afgeleid en is het lastig om je te focussen op één ding.

Voor je geluksgevoel is het juist essentieel om deze gedachtenstroom buiten te sluiten, meer in het moment te zijn en de focus te leggen op één activiteit die je belangrijk of leuk vindt. Meditatie is een ideaal hulpmiddel om de hersenen hierin te trainen.

Sociaal contact

Sociaal contact is een essentiële menselijke behoefte. Het vermindert stress, verkleint de kans op een depressie, stimuleert persoonlijke groei (mits je de juiste vrienden hebt!) en geeft je herinneringen voor het leven.

Je brein is evolutionair gebouwd om sociaal te zijn, want dit vergrootte je overlevingskansen in de oertijd. Alleen al denken aan iemand waarvan je houdt, activeert hersengebieden die zorgen dat je je geliefd voelt. Ook anderen helpen kan een intens gevoel van geluk en voldoening geven.

Bewegen

Bewegen is niet alleen erg gezond, maar zorgt in het brein ook voor de aanmaak van nieuwe hersencellen, verbindingen en geluksstofjes. Beweging geeft je dan ook veel van wat je nodig hebt om een neerwaartse spiraal te doorbreken en positieve gedachtepatronen te creëren.

Met name speelse en natuurlijke activiteiten stimuleren je brein op een fijne manier. Het is bijvoorbeeld beter om in de natuur te gaan lopen dan binnen op een loopband. Hierbij verbeter je tegelijkertijd zaken zoals je coördinatie, flexibiliteit en de bloedtoevoer naar je hersenen.

Slaap

Als je chronisch moe bent, is het nauwelijks nog mogelijk om gelukkig te zijn. Tijdens je slaap herstellen je lichaam en brein zich en worden geluksstofjes zoals dopamine en serotonine weer aangevuld. Dat geldt ook voor zaken zoals je energieniveau, humeur en wilskracht.

Voldoende slaap is daarom erg belangrijk om gedurende de nacht optimaal te herstellen en is bovendien nodig voor neuroplasticiteit. Een slaapfase zoals de REM-slaap is cruciaal om informatie van overdag te verwerken en op basis hiervan nieuwe en relevante hersenverbindingen te vormen.

Voeding

Geluksstofjes zoals serotonine en dopamine worden aangemaakt uit de voeding die je eet. Zo is 5-HTP een voorlopersstof van serotonine, maar ook van het slaaphormoon melatonine. Om gelukkig te zijn, is het dan ook essentieel om gezond en gevarieerd te eten.

Voedingsstoffen zijn informatiedragers en Brain Foods bevatten de belangrijkste informatie die je brein nodig heeft om gelukkig te zijn. Smoothies zijn een goed voorbeeld van een makkelijke en lekkere manier om dagelijks veel van deze geluksbevorderende voedingsstoffen binnen te krijgen.

 

Kortom; het belang van een gelukkig brein is enorm! Door goed voor ons brein te zorgen komen al onze mentale en fysieke processen in balans en beginnen we ons weer goed te voelen. Wij vinden het heel belangrijk deze kennis te delen omdat iedereen een gezond en gelukkig leven verdient. Help jij ons mee? Lever hier jouw bijdrage!