Tips om beter te mediteren

Leestijd 4 minuten
Leerkrachtenrelax

Mediteren is al zo oud als de weg naar Rome. In het Oosten worden mensen er mee groot gebracht. Ook in Nederland is het iets wat langzaamaan steeds normaler wordt. Inmiddels zijn er al diverse wetenschappen die bewijzen dat mediteren direct een effect uitoefent op ons brein dus een aantal meditatie tips kunnen niet ontbreken!

Hoe makkelijk is mediteren?

Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces.

Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert.

Dit is te herleiden naar de programmering van ons brein. Welke data er over dit onderwerp is opgeslagen in je hersenen, bepaalt hoe je je erbij voelt. Voelt het voor jou ongemakkelijk of juist comfortabel?

Meditatie en de hersenen

Het belangrijkste doel van mediteren, is om de aandacht van je omgeving af te leiden. Je wilt je aandacht echt helemaal op jezelf en je interne processen richten. Hierdoor worden je voornemens, gedachten en interne gesprekken het middelpunt in plaats van allerlei externe factoren.

Net als voor alles wat je kunt leren, kun je voor meditatie een neuraal netwerk aanleggen in je brein. Hierdoor gaat mediteren van moeilijk, naar beter, naar makkelijk, naar onderbewust en automatisch. Hoe meer kennis van het brein en meditatie je bezit, hoe beter je bent voorbereid om de voordelen te ervaren.

Tip: Het beste tempo om met meditatie aan de slag te gaan, is het tempo dat voor jou comfortabel aanvoelt.

Meditatie: de beste plek en houding

De plek waar je meditatie beoefent, heeft veel effect op het resultaat ervan. Zorg daarom voor een fijne ruimte waar je niet gestoord wordt en waar je op je gemak kunt zitten of liggen.

Je kunt voor jezelf eens proberen wat je een fijne houding vindt. Denk aan zitten of liggen, beide kan en mag. Ook wandelmeditaties werken erg goed. Hiermee zou ik in een later stadium beginnen, wanneer de basis van de meditatie meer geaccepteerd is door je brein. Het gaat je dan wat makkelijker af.

Tip: Gebruik alleen je slaapkamer als je een avondmeditatie doet, die je slaapprocessen helpt ondersteunen. Je brein associeert je slaapkamer met slapen, dus voor een dag- of ochtendmeditatie zou ik deze locatie niet aanraden.

Voorkom afleiding tijdens het mediteren

Wil je op je werk mediteren? Dan is het handig om een ‘niet storen’-bordje op je deur te hangen. Hetzelfde geldt thuis. Heb je een gezin of een partner, geef dan duidelijk aan dat je niet gestoord wil worden. Desnoods met een bordje op de deur van de ruimte waarin jij jezelf op dat moment terugtrekt.

Ook je kleding kan je afleiden. Een broek die te strak zit, een trui die niet lekker zit, een horloge dat knelt. Doe dit allemaal af en trek fijn zittende kleding aan. Zo kan dit geen trigger zijn die jou uit je meditatieproces haalt.

Kies de juiste meditatie muziek

Muziek kan heel ontspannend zijn en daarmee ook nuttig om je in een meditatie te begeleiden. Belangrijk is dat het geen nummers zijn die afleiding veroorzaken. Zit er een associatie (dus een breinprogrammering) aan een nummer vast, dan zijn je hersenen afgeleid. Zelfs kies ik daarom altijd voor binaural beats tijdens het mediteren.

Klik hier voor onze meditatie lijst. Luister de muziek en kies de nummers die je fijn vindt.

Meditatie en bijna in slaap vallen

Tijdens het mediteren kan het zomaar gebeuren dat je gaat knikkebollen. Zelfs als je rechtop zit, kun je van de pure ontspanning bijna in slaap vallen. Dit is een heel goed teken. Je brein maakt nu meer trage alfa- en thètahersengolven aan. Je lichaam is gewend om te gaan liggen als je hersengolven trager worden en zal je dan ook dit signaal geven.

In het begin zal dit vaker gebeuren, maar naarmate je vaker mediteert raakt je brein hieraan gewend. Je hersenen zijn nu aan het vertragen. Dit is de exacte stand waar we naartoe willen werken met meditatie voor het brein.

Hoelang kun je het beste mediteren?

Dit is voor ieder mens anders. Iedere keer 5 minuten is al een mooie start. Langer is niet altijd beter, maar zeker in het begin is het wel fijn om dagelijks een iets langere sessie voor jezelf in te plannen. Voor je brein voelt het mediteren dan sneller vertrouwd.

In een onderzoek van Harvard kwam recent naar voren dat het brein na 5 minuten mediteren al daadwerkelijk veranderingen laat zien. Al met al raad ik je aan om iedere dag minimaal 10 tot 20 minuten te mediteren. Zo wen je sneller aan het proces en ga je je er eerder fijn bij voelen!

Tweedaagse training

Wil jij meer leren over ontspanning en meditatie? Op 3 en 4 februari 2023 vindt er weer een tweedaagse Brain Balance Boost over Ontspanning & Medititie gegeven en jij kunt je hiervoor inschrijven! Deze training wordt verzorgd voor Patricia Lie-van Dijk. Patricia is mindfulness- en zelfcompassietrainer en Do-In yoga docent. Daarnaast leidt ze mensen op tot all round meditatietrainer! Je kunt aan deze training deelnemen voor persoonlijke doeleinden, maar het is ook zeker toepasbaar in je eigen praktijk!