Vijf oefeningen om middels drukpunten je immuunsysteem te boosten

Leestijd 3 minuten
breinkennis – relax
drukpunten

Ons immuunsysteem beschermt ons tegen allerlei ziekten en helpt ons gezond te blijven. Voor een goedwerkend en gezond immuunsysteem is het van groot belang stress los te kunnen laten. Ik leer je hoe je dit met behulp van drukpunten kunt doen en hoe je hiermee je immuunsysteem boost.

 

Invloed van stress op je immuunsysteem

In situaties van stress knijp je samen en span je aan. Dit doe je zelfs veel vaker dan je waarschijnlijk in de gaten hebt. Vergeleken met vroeger is er eigenlijk veel minder stress nodig, omdat er minder gevaar is. We hoeven namelijk niet meer op jacht om ’s avonds iets te eten te hebben.

Toch kent ons oeroude systeem nog steeds één soort reactie en dat is de overlevingsreactie: vechten of vluchten. Dit heeft ervoor gezorgd dat we ook nu in de moderne tijd van kleinere prikkels net zo veel cortisol aanmaken en dus meer stress hebben. Zo ervaar je, hoogstwaarschijnlijk onbewust, al stress wanneer je gewelddadige programma’s kijkt, na 14.00u nog koffiedrinkt of als je op het nieuws vervelende dingen te horen krijgt.

 

Wat gebeurt er als je stress ervaart?

Als je stress ervaart knijp je samen en span je aan. Hierdoor verzamelen zich afvalstoffen in de meridianen en ontstaan er blokkades. Om klachten te voorkomen is het erg belangrijk deze blokkades te verhelpen. Dit kun je doen door meridianen te strekken of drukpunten te activeren.

 

Meridianen, wat zijn dat eigenlijk?

In ons lichaam hebben we 12 hoofdmeridianen, deze kun je zien als energiekanalen die door je lichaam lopen. Met een soort echografie zijn deze meridianen te zien, ze lijken op een soort glasvezelkabels die door je hele lichaam lopen.

De meridianen zijn allemaal gekoppeld aan organen. Door een meridiaan te strekken activeer je die specifieke meridiaan. Het behandelen van drukpunten zorgt voor dubbele activatie. Deze activiteit versnelt het zelfhelende vermogen van je lichaam. En door je hiervan bewust te zijn en ermee aan de slag te gaan kun je veel klachten voorkomen en verschillende zelfs genezen.

 

Boost je immuunsysteem

Ik heb een aantal oefeningen voor je om je meridianen te activeren en zo je immuunsysteem te boosten. De oefeningen hebben het meeste effect wanneer je ze zo’n 2 minuten lang uitvoert, maar alle kleine beetjes helpen. Heb je dus beperkt de tijd, weet dan dat een korte activatie van je meridianen ook al goed voor je is. Bij elke oefening leg ik je kort uit wat het voor je doet en hoe dit werkt!

 

Oefening 1: Ontspanning

Rondom je pols heb je een hoop drukpunten die belangrijk zijn voor ontspanning. Namelijk die van de hart-, dikke darm -en longmeridiaan. Plaats je rechterhand om je linkerpols en draai vervolgens met je linkerpols. Zo worden de drukpunten in je pols geactiveerd en kun je meer ontspannen. Doe dit vervolgens ook met je linkerhand om je rechterpols.

Oefening 2: Meer energie

Bovenaan je borstbeen bevindt zich de Thymusklier, na de puberteit verschrompelt die. Maar volgens de Chinese geneeskunde betekent dit niet dat de klier niet meer gestimuleerd kan worden. Door met twee handen op je borstbeen te kloppen activeer je de Thymusklier en krijg je meer energie. Het doet je misschien wel denken aan een gorilla’s. Die doen dit namelijk ook altijd om meer energie te krijgen voordat ze bijvoorbeeld aanvallen.

 

Oefening 3: Opschoning van je innerlijke systeem

Aan de zijkant van ons lichaam, ter hoogte van het behabandje, bevindt zich het einde van de miltmeridiaan. Door daar kloppende bewegingen te maken met je handen activeer je deze meridiaan.

Je milt is verantwoordelijk voor het afvoeren van bacteriën en virussen en zo schoon je je innerlijke systeem op.

 

Oefening 4: Afvoeren van gifstoffen en verhelpen van ontstekingen

Bij ontstekingen zetten je lymfeklieren zich als eerste op, die bevinden zich bovenin in je hals.

Plaats voorzichtig je knokkels op het bot onder je oren en strijk rustig naar onder richting de sleutelbeenderen. Zo help je de afvoer van gifstoffen en ontspanning van je lymfeklieren.

 

Oefening 5: Verhelpen van hoofdpijn

Hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door het sterk ontgiften van de lever en/of galblaas. Om je galblaas te helpen laat je je duimen van je voorhoofd naar je achterhoofd glijden. Je plaatst de duimen net onder de schedelrand licht tegen elkaar aan. Net naast het puntje dat je hiernaar beneden voelt lopen voel je twee kuiltjes en die je kunt stimuleren door te masseren. Zo zorg je ervoor dat de energie daar weer kan doorstromen en zal de hoofdpijn afnemen.