Waarom veel mensen denken dat meditatie iets anders is

Waarom mediteren iets anders is dan de meeste mensen denken

Volgens mijn grootste leraren uit het Tibetaans Boeddhisme, Lama Karta en Lama Zeupa zijn er 48.000 vormen van meditatie (je doet het dus niet snel verkeerd). Er zijn twee ankers die tijdens bijna alle meditaties terugkomen, dat zijn het lichaam en de adem. Stel je maar voor, die zijn niet in de toekomst en niet in het verleden. Altijd in het nu. In het nu kunnen we ervaren.

Mediteren staat gelijk aan je opmerkzaamheid trainen

Een meditatie hoeft niet te betekenen dat je je ontspant. Je traint opmerkzaamheid. Als je kijkt naar de grondslagen van mindfulness heb je 3 keuzes die je kunt opmerken. Dat is prettig, onprettig of neutraal. Vaak willen we onprettig vermijden en prettig vasthouden. Dat is niet de bedoeling tijdens meditatie. Streven loslaten. Je merkt het op, bijvoorbeeld “hé dit is onprettig ” en dan ga je onderzoeken hoe en waar je dat kunt voelen in je lichaam. In het Engels zeggen ze (dat klinkt wat mooier):

What You Feel You Can Heal

Je kunt pas iets helen als je er bewust van bent.

Meditatie is als een sportschool voor je brein

Als je naar de sportschool gaat om je spieren krachtiger te maken krijg je waarschijnlijk ook meer energie. Je kunt je brein eigenlijk vergelijken met de spieren in je lichaam. En meditatie zien als een sportschool voor je brein. Op het gebied van mindfulness worden daar de afgelopen jaren enorm veel wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan en dat is maar goed ook! We hebben het in deze hectische tijd meditatie heel hard nodig. Sarah Lazar is een wetenschapper die daar veel over kan vertellen. Zie hier haar TEDx talk:

 

Mediteren kun je leren

In Pali (spreektaal van het volk uit de tijd van Boeddha) noemen ze (nog steeds) meditatie Bhavana. Dat betekent het cultiveren van de geest en bewustzijn vergroten. Mediteren zorgt daadwerkelijk voor de aanmaak van nieuwe neuronen. Het geeft je meer focus en helderheid. Meditatie doe je wakker en alert, je bent aanwezig en richt de aandacht naar binnen. Ook hoef je niet te ontspannen, het kan juist zijn dat je veel onrust ervaart. Dit is ook goed om te onderzoeken. Het is een van de hindernissen, niet van weglopen. Je brein heeft tijd nodig om ergens aan te wennen. In het begin voelt het soms oncomfortabel, maar geef het de tijd. Denk maar aan leren fietsen, dat leer je alleen door het te doen en door te zetten. Ook al heb je in het begin misschien zijwieltjes nodig. Daarna ervaar je de voordelen van meditatie.