Waarom is journalen zo ontzettend goed voor je brein?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Journalen is al enkele jaren een hot topic en wij zijn er fan van! Je hoofd leeg maken, ideeën bedenken, dromen visualiseren of patronen doorbreken. Met een journal en een pen kan het allemaal! In dit artikel leggen we je uit waarom journalen zo goed is voor je brein én we geven we je een mooie oefening.

Schrijven en het brein

Neuroplasticiteit is het begrip dat staat voor de capaciteit om ons eigen brein (opnieuw) te programmeren. Je kunt nieuwe paden aanleggen in je brein en jezelf op deze manier blijvende en bevorderende gewoonten aanleren. Journalen is een tool die je hier ontzettend goed in kan helpen. Het aanleggen van nieuwe wegen in je brein gaat namelijk niet altijd zonder slag of stoot.

Wanneer je schrijft worden er verschillende processen in je brein geactiveerd. Motoriek, taal, emotie, beweging en ruimtelijk inzicht werken dan allemaal samen. Door te schrijven over je dromen, gedachten of gevoelens wordt er in je brein bewustwording gecreëerd. Zo komt er ruimte voor de nieuwe paden die je aan wilt leggen. Schrijven helpt jou om een nieuwe werkelijkheid voor jezelf te creëren.

Frequentie is hierin heel belangrijk, het beste is om dagelijks te schrijven. Naast de ruimte die er ontstaat om je brein te programmeren heeft schrijven nog meer voordelen. Je stressniveau verlaagt, concentratievermogen stijgt en je humeur en creativiteit krijgen een boost!

Journalen, hoe doe ik dat?

Er zijn talloze manieren om te journalen, waardoor mensen vaak niet weten waar ze moeten beginnen. Het enige wat je nodig hebt is een pen en een journal en dan kom je er wel! We hebben de meest voorkomende journal varianten voor je op een rijtje gezet:

 • Dagboek: je schrijft over wat je allemaal hebt gedaan op een dag, tevens is dit een mooie techniek om zelfreflectie in toe te passen.
 • Bullet journal: een agenda, to-do lijst, planner en journal ineen. Vaak wordt een bullet journal op hele creatieve wijze vormgegeven.
 • Morning pages: elke ochtend als je wakker wordt begin je simpelweg te schrijven, het liefst 3 pagina’s vol. Alles wat in je opkomt schrijf je op papier en je schrijf aan één stuk door.
 • Gratitude journaling: dankbaarheid is dé sleutel tot geluk. Bij deze techniek pen je een blaadje vol met álle dingen waar je dankbaar voor bent.
 • Visualiseren & manifesteren: de kracht van visualisatie is immens groot! Schrijven over je droomleven speelt hier op een mooie manier op in.

Je kunt een schriftje kopen en hier jouw journal van maken, maar misschien vind je een bestaande journal wel fijner! Charlotte Labee ontwikkelde de Brain Balance Journal speciaal die je op weg helpt naar een gezond en gelukkig leven.

Oefening: Creëer je droomleven!

Plan gedurende één week elke dag 30 minuten in om te journalen. We gaan ervoor zorgen dat jij je droomleven zó helder voor ogen hebt dat het bijna als vanzelf werkelijkheid wordt. Want dat is hoe manifesteren werkt! Elke dag beantwoord je één vraag op 1 a4, gebruik áltijd pen en papier.

 • Eerste dag: Waar sta ik nu?
 • Dag twee: Wat zijn mijn dromen op het gebied van carrière en opleiding?
 • De derde dag: Wat zijn mijn dromen op het gebied van mijn gezondheid?
 • Dag vier: Wat zijn mijn dromen op het gebied van mijn vrienden, partner en familie?
 • Op dag vijf: Wat zijn dromen op het gebied van mijn omgeving?
 • Dag zes: Wat zijn mijn dromen op het gebied van mijn vrije tijd?
 • De laatste dag: als ik mijn droomleven leef, wie ben ik dan?