Waarom zijn pubers zo vaak moe? 

Leestijd 1 minuut
JongerenkidsLeerkrachten
Waarom pubers zo vaak moe zijn?

Het is een herkenbaar beeld voor veel ouders: een puberzoon of -dochter die zijn of haar bed niet uit is te branden. Erger je je aan deze ogenschijnlijke luiheid of vraag je je bezorgd af waarom je kind altijd zo moe is? Besef dan dat vermoeidheid onder pubers een heel natuurlijk fenomeen is. Een specifieke fase in de breinontwikkeling zorgt er namelijk voor dat: 

Pubers meer slaap nodig hebben 

De pubertijd is een belangrijke ontwikkelingsfase waarin het kind geslachtsrijp wordtin razend tempo groeit en zich ontwikkelt. Dit kost ongelooflijk veel energie en daarom heeft de gemiddelde puber bijna 10 uur slaap per nacht nodig.  

Pubers later in slaap vallen 

In de pubertijd maakt het brein steeds later op de avond het slaaphormoon melatonine aan. Hierdoor gaan pubers instinctief steeds later slapen, terwijl ze de volgende ochtend wel vroeg op moeten voor school. Hierdoor bouwen veel kinderen in de pubertijd op doordeweekse dagen een slaapgebrek op. 

Pubers anders slapen 

Uit onderzoek blijkt dat de hersengolven tijdens de slaap vanaf de pubertijd veranderen. In een slaapfase als de diepe slaap worden de deltagolven minder sterk. Dat komt waarschijnlijk door een snoeiproces in het puberbrein, waarbij overbodige hersenverbindingen zijn afgebroken.