Kan suppletie helpen bij ADHD? 

Leestijd 5 minuten
kids
Kan suppletie helpen bij ADHD? 

Mijn kind eet toch gezond? Zeker twee ons groenten per dag en één of twee stuks fruit. Twee à drie van die lekkere bruine boterhammen met kaas, smeerworst of chocopasta, en iets van Sultana of LIGA mee naar school. 

Maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Of krijgt je kind op deze manier voedingstoffen binnen die helemaal niet zoveel doen voor de darmen van je kind en zeker niet voor zijn of haar hoofd? Wij Nederlanders staan ook wel bekend om die goudgele plak met kaas op ons brood. Of melk, de witte motor. Wie is er niet groot mee geworden? 

Niet dat ik nu helemaal anti-kaas en melk ben hoor! Maar er zijn steeds meer volwassenen en kinderen gevoelig of intolerant voor lactose of caseïne. Deze kunnen de darmwand zo irriteren dat je op langere termijn last kunt krijgen van je hoofdzie mijn artikel Het belang van voeding bij een kind met ADHD. Dus dit is wel degelijk iets waar je op kunt letten. 

Voor een groot aantal Nederlanders blijkt het vaak nog een hele opgave te zijn om aan 2 ons groenten en fruit per dag te komen! En ook lopen heel veel ouders er tegenaan dat hun kind niet of nauwelijks groenten eet.  

En zelfs als je wel een redelijke portie groenten eet, komt bijna elke volwassene vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen tekort. Ook bij kinderen zien we steeds grotere tekorten ontstaan. Hoe komt dit nu? 

 • Doordat de bodem zoveel wordt bewerkt raakt de bodem steeds meer uitgeput. Er wordt immers heel wat geconsumeerd. De groenten en fruit die je eet bevat daardoor minder vitaminen en mineralen dan bijvoorbeeld 50 jaar terug. 
 • Ons voedingspatroon is de laatste jaren steeds meer veranderd. We eten meer fastfood, bewerkte voeding, kantenklaar maaltijden en geven onze kinderen het liefst voorverpakte koekjes mee naar school. Dat is wel zo makkelijk toch?  Deze bevatten vooral omegavetzuren, deze zijn ontstekingsbevorderend. Daar tegenover eten we over het algemeen te weinig gezonde vetten (vette vis, avocado, noten en zaden, extra vierge olijfolie, etc.), dit zijn de omega3 vetzuren. De verhouding tussen omega(ontstekingsremmend) en omega(ontstekingsbevorderend) vetzuren raakt o.a. hierdoor steeds meer verstoord. Het gevolg hiervan zijn laaggradige ontstekingen.
 • Veelvuldig gebruik van antibiotica of andere medicatie maar ook het nuttigen van alcohol tast de darmen aan. Wat weer invloed heeft op de mate waarin de vitaminen en mineralen worden opgenomen.  
 • Steeds meer mensen leven onder spanning of stress. Wist je dat 20% van de voedingsstoffen die we eten naar onze hersenen gaat en bij stress zelfs 25%? Wanneer je hier last van hebt zou je dus nog meer voedende voeding moeten eten om zo optimaal mogelijk te functioneren. 

Als er tekort aan vitaminen ontstaan gaat je lichaam o.a. de voorraad in je botten aanspreken. Het gevolg is dat je je minder fit en energiek voeltlast krijgt van bijvoorbeeld bloedend tandvlees, kramp in je kuiten, een trillend ooglid, zachte nagels, haaruitval, aften of een koortslip. Zomaar een paar voorbeelden van zichtbare klachten bij vitaminen tekort. 

Op steeds meer scholen zien we een toename van het aantal kinderen met ADHD, kenmerken passend bij ADHD of gedragsproblematiek. ADHD wordt vaak gekenmerkt door aandacht tekort, hyperactiviteit, veelal gepaard met een slechte concentratie en leerproblemen. Uit steeds meer onderzoeken komt naar voren dat kinderen met ADHD vaak een tekort hebben aan bepaalde voedingsstoffen, je kunt ook wel zeggen een “uitgehongerdbrein”.                                                                                                                                                                   

 • Als je specifiek kijkt naar kinderen met ADHD zijn o.a. omega-3, vitamine D3 en magnesium heel belangrijk voor o.a. de aanmaak van neurotransmitters. 
 • Wat doet omega3 in de hersenen? 

*Omega(EPA en DHA) vetzuren hebben een belangrijke rol in de stofwisselingsprocessen in de hersenen. 

*EPA is van belang voor de overdracht van informatie tussen de hersencellen 

*DHA is een bestanddeel van de membranen van de neuronen (hersencellen) >het maakt het celmembraan beter doorlaatbaar (betere opname van goede voedingsstoffen) en is betrokken bij groeiprocessen in de hersenen, bij leer- en geheugenfuncties. 

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen halen we vaak te weinig omegavetzuren uit onze voeding waardoor er al snel tekorten kunnen ontstaan. Suppletie met omegais bijna altijd aan te raden. 

Mijn collega behandelde een jongen van 11 met ADHD. Hij gebruikte Ritalin en zijn voedingspatroon bevatte te weinig goede voedingsstoffen.            

De verhouding van omega-6 : omega3 was flink verstoord, namelijk 50:1, bizar!
Gewenst is 4:1. De moeder is met hem aan zijn voedingspatroon gaan werken en geeft omega3 als suppletie. Hij gebruikt in plaats van 2 tabletjes nu nog maar een ½ tablet Ritalin, voelt zich energieker, rustiger en heeft een helderder hoofd. Hoe fijn is dat?! Nu is elk kind anders maar ik vond dit toch wel de moeite waard om even apart te noemen. 

 • Magnesium speelt een rol in wel meer dan 300 processen in ons lichaam. Bij kinderen met ADHD zien we vaak dat er een tekort is aan magnesiumBij suppletie van magnesium in combinatie met vitamine B6 kunnen de symptomen van hyperactiviteit verminderen. 
 • Vitamine D3: De hersenen bevatten heel veel vitamine D-receptoren. Vitamine D reguleert de aanmaak van stoffen die belangrijk zijn voor de groei, ontwikkeling en werking van de hersencellen. Vitamine D3 heeft ook een beschermende rol in de hersenen. Omdat we in Nederland een flink tekort hebben aan vitamine D3, zeker in de winter, is suppletie met vitamine D3 echt heel erg aan te raden in de winter. Een goede vitamine D3 status (waarde) kan bij kinderen met ADHD helpen om de aandacht beter vast te houden. 
 • Ook probiotica ter ondersteuning van de darmflora, (darmen en hoofd werken nauw samen via de darm-hersenas), een goede multi vitamine en vitamine C  zijn aan te raden. 
 • In sommige gevallen kan er ook een tekort zijn aan zink (leren & geheugen), selenium (belangrijke rol neurotransmittersysteem, beschermfunctie oxidatieve stress) en ijzer (aanmaak dopamin receptoren, myelinisatie, methylatie, regulatie van de groei van hersencellen e.a.) 

Er zijn steeds meer onderzoeken die het verband tussen voeding, voedingsstoftekorten en ADHD aantonen. 

Welke voedingstoffen (en waar deze inzitten) goed zijn voor de hersenen of specifiek voor een kind met AD(H)D kun je lezen in een van mijn andere artikelen, bijvoorbeeld 10 soorten voeding die goed zijn voor de hersenen van je kind en het belang van voeding bij een kind met adhd.

 • Wil je weten of jij of je kind een tekort hebt? Dit kun je laten testen bij een orthomoleculair therapeut met een EMBbloedtest. Dit gaat via een vingerprik.  
 • Of wil je je omega3 gehalte laten testen, ook dit kan via een vingerprik 
 • Ga niet zomaar zelf experimenteren met supplementen, zeker bij kinderen! Maar laat je goed voorlichten, er zijn zoveel verschillende middelen op de markt waaronder ook heel veel die niet de juiste ingrediënten bevatten. 

 

Training voedingsstoffen en supplementen