Wat doet chemische anticonceptie met je brein?

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Veel vrouwen starten op jonge leeftijd al met het gebruik van anticonceptie, dat kan deels zijn door menstruatieklachten, acne of als anticonceptie. We zien dan ook heel vaak dat we uit gemak de anticonceptiepil blijven gebruiken.

Tevens zie ik dat veel jonge vrouwen de anticonceptie uit gemak doorslikken, helaas heeft het gebruik van de anticonceptiepil wel enkele nadelen voor zowel je lichaam als je brein.

 

De menstruatie en je cyclus

Vanaf je eerste menstruatie start je lichaam met het trainen van de communicatie tussen je brein en eierstokken; hoe de hormonen die je menstruatiecyclus regelen afgesteld moeten worden om alles prima te laten verlopen. Maar ook hoe je hersenen fit en helder kunnen blijven denken en hoe je met stress om kunt gaan.

Helaas kunnen die eerste jaren gepaard gaan met pijnlijke en heftige menstruaties. Je lichaam oefent om uiteindelijk toe te werken naar een regelmatige cyclus. Toch is dat een reden waarom veel vrouwen al op jonge leeftijd starten met het gebruik van anticonceptie. Helaas heeft het vroeg starten met anticonceptie erg nadelige gevolgen voor zowel lichaam als geest. Artsen adviseren vaak het gebruik van de pil als je onregelmatige of pijnlijke menstruaties hebt of als je te maken hebt met overgangsklachten. Ik ben daar niet blij mee en ik zal je uitleggen waarom.

 

Chemische anticonceptie

Tijdens het gebruik van de anticonceptiepil heb je geen echte menstruaties, de chemische hormonen in de pil of de hormoonspiraal onderdrukken je oorspronkelijke cyclus. Je hebt dan geen ovulatie (eisprong) meer en mist daardoor het afstellen van je eigen lichaam met mogelijke gevolgen. Daarbij komt dat de pil eigenlijk alleen maar bedoeld is om een zwangerschap te voorkomen; ten tijde van de introductie in de jaren ‘60 van de vorige eeuw mocht de pil alleen voorgeschreven worden aan getrouwde vrouwen die nog even niet zwanger wilde worden.

Met hormonale anticonceptie wordt de ovulatie en daarmee de natuurlijke cyclus dus onderdrukt. Zodoende maak je die hormonen niet zelf aan en loop je grotere kans op een breed scala aan klachten, waaronder mood swings, depressiebrain fog en verminderde concentratie. Ook kom je vaak aan in gewicht als je de pil of een andere vorm van chemische anticonceptie gebruikt. Er verandert dus veel als je die chemische hormonen binnenkrijgt.

 

Grootschalig onderzoek 

De grootste epidemiologische studie in haar soort, in 2016 gepubliceerd in JAMA (1), associeert hormonale anticonceptie zelfs met depressie en suïcidale neigingen. Daar komt bij dat je hier onder de 20 nog een verhoogde kans op hebt. Dit komt allemaal door het dagelijks schotje estradiol en progestin, de kunsthormonen die zich in de anticonceptiepil bevinden. De lever zal deze medicatie uit je lichaam moeten verwijderen en via de darmen afvoeren zodat die chemicaliën zich niet opstapelen in je bloed. Om deze leverdetox goed te laten verlopen moet je methylatie, een belangrijk proces in je lichaam, op orde zijn. Vitamine B12, B6 en folaat zijn belangrijke stoffen die dit proces mogelijk maken. Door het gebruik van anticonceptie heeft je lichaam standaard tekorten – en dat is zelfs al na kortdurend gebruik, puur omdat je lever harder moet werken om iedere dag de medicatie te verwerken.

 

Advies bij gebruik van chemische anticonceptie

Gebruik je chemische anticonceptie? Mijn advies is om zeker een goede multivitamine met actieve B6 en B12 en folaat (i.p.v. het synthetische foliumzuur) te nemen, om zo direct het tekort aan te kunnen vullen. Ook magnesium, vitamine C, selenium, zink en Q10 heb je extra nodig. Het niet aanvullen van deze vitaminen en mineralen kan ongemerkt klachten veroorzaken en dat merk je meestal pas na langere tijd. Artsen staan hier niet bij stil; dus zorg goed voor jezelf!

 

Wat is het voordeel als je geen chemische anticonceptie gebruikt?

Wanneer jij in je jonge jaren je eigen cyclus laat ‘rijpen’ heb je daar tot de overgang profijt van. Je lichaam is dan veel beter bestendig tegen stress en kan dus beter omgaan met stressvolle situaties. In je puberteit zijn organen als de hypofyse, hypothalamus, bijnieren, eierstokken en baarmoeder druk in de weer signalen op elkaar af te stemmen zodat je hormonale cyclus vloeiend verloopt.

De hypofyse en hypothalamus zijn onderdelen van je hersenen die de eerste signalen geven om hormonen te produceren. Het echte werk gebeurt in de eierstokken en de baarmoeder. Daar kunnen de signalen vanuit je hersenen goed gebruikt worden om je baarmoederslijmvlies op te bouwen en te zorgen voor een eisprong van het rijpe eitje. Vanaf dat moment ben je vruchtbaar. Maar dat wil niet zeggen dat je iedere dag zwanger kunt raken. Wel doorloopt je lichaam iedere maand de cyclus; het opbouwen en ook weer afbreken van het werk wat je natuurlijke hormonen doen. Dat is een volledig gezonde en noodzakelijke detox.

Maar heb je nu pijnlijke, heftige menstruaties? Dan kun je beter zorgen dat je je lichaam extra ondersteuning geeft, want er is een reden voor die klachten. Anticonceptie gaan gebruiken is in mijn ogen echter niet de oplossing.  Je loopt een grote kans dat vroeg of laat de klachten terug zijn omdat je ze alleen maar onderdrukt hebt en nog niet hebt opgelost.

 

Je moet altijd terug naar de basis om te (laten) kijken waar je klachten vandaan komen. Hierdoor kan je ze aanpassen en zorg je voor een langdurig positief effect op je gezondheid. Bekijk je klachten vanuit een holistische manier en wees je bewust van de effecten op je lichaam en je brein. Ik realiseer mij ook dat er voor veel klachten soms geen andere oplossing is. Het schijnt zelfs zo te zijn, dat vrouwen wie de anticonceptiepil slikken een andere keuze maken in hun partner. Een leuk boek om hier meer over te lezen is: Je brein aan de pil van Sarah Hill.