Eerder depressief door ongezonde darmen?

Leestijd 3 minuten
brain food – Jongeren – Leerkrachten
depressief door ongezonde darmen

 De oorzaak voor depressie wordt vaak gezocht in het brein. Maar in ons lichaam hebben we ook een tweede brein: de darmen. Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt namelijk dat de darmen een veel grotere invloed hebben op depressiviteit dan in het verleden vaak gedacht. Dat heeft met name te maken met darmbacteriën waar je wel of niet over beschikt. 

De relatie tussen darmbacteriën en depressie

In ons darmstelsel leven maar liefst vijftig biljoen bacteriën, die in totaal 1 tot 2 kilogram wegen. Samen vormen deze darmbacteriën ons zogeheten microbioom. In gezonde darmflora bevat het microbioom veel verschillende bacteriestammen, die continu signalen sturen naar neuronen (deze zenuwcellen zijn de bouwstenen van het brein) in de darmen en de hersenen.

De gezondheid van onze darmen heeft hierdoor grote invloed op het brein. Met name de voeding die we eten, bepaalt de invloed van bacteriën en daarmee de effecten ons lichamelijk welbevinden en psyche. Zo heeft Brain Food een positief effect op het microbioom en daarmee op zaken als ons immuunsysteem en lichaamsgewicht, maar ook op angst en depressie.

Serotonine en de invloed op angst, de psyche en het brein

Al decennialang bestuderen wetenschappers poepmonsters van mensen om de gezondheid van hun microbioom te beoordelen. Zo blijkt uit onderzoek dat het microbioom van jagers-verzamelaars van de Tanzaniaanse Hadza-stam veel meer bacteriestammen bevat dan dat van de gemiddelde westerling. Niet geheel verrassend komen depressie en angst in de westerse wereld veel vaker voor.

Dat er een relatie is tussen de darmen, angst en depressie, hebben onderzoekers ook bewezen. In de ontlasting van depressieve mensen ontbreken bepaalde bacteriestammen, die bij klachtenvrije mensen vrijwel altijd aanwezig zijn. De onderzoekers speculeren dat het ontbreken van deze bacteriën darmontstekingen in de hand werkt, wat ook de kans op ontsteking in het brein vergroot.

Volgens andere wetenschappers spelen ook geluksstofjes zoals serotonine, dopamine, GABA en acetylcholine een belangrijke rol. De juiste darmbacteriën helpen om deze boodschapperstofjes naar de hersenen te vervoeren, zodat er geen overmatige angst of depressie ontstaat. Belangrijk om te weten is bovendien dat 90% van de serotonine in de darmen wordt aangemaakt.

Darmen en depressie: de invloed van voeding en probiotica

Dat er een relatie is tussen de darmen en depressie, is inmiddels wel helder. Daarmee is er ook een duidelijk verband tussen depressiviteit en de voeding die je eet. Zo zal een gevarieerd voedingspatroon met onder meer genoeg omega 3, groente en probiotica de kans op depressie waarschijnlijk verkleinen. 

Dit terwijl het regelmatig eten van bewerkte en suikerrijke fabrieksvoeding de kans op een ongezond microbioom en daarmee angst en depressiviteit juist zal vergroten. Kies je voeding daarom bewust uit en zorg voor een optimale bacteriehuishouding in je darmen. Zo eet je jezelf fit, energiek, gezond en bovenal gelukkig!

Eendaagse training over je darmen

Wil je meer leren over je darmen, de darm-breinconnectie, het belang van goede bacteriën, de spijsvertering en meer? Schrijf je dan nu in voor de eendaagse training ‘Darmen en je brein’! Deze trainingsdag vindt plaats op ons opleidingsinstituut in Rotterdam en uiteraard verzorgen wij een heerlijke lunch boordevol Brain Foods, daar worden je darmen weer blij van!

 

Prikkelbare Darm Syndroom PDS klachten