Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Wat gebeurt er tijdens een orgasme in het brein?

Leestijd 2 minuten
breinkennis

Een orgasme is het hoogtepunt van de seks waarbij alle zorgen van je afglijden. Een moment van genot, ontspanning en geluk. Maar welke rol speelt ons brein eigenlijk tijdens de seks? En wat gebeurt er tijdens een orgasme in het brein?

 

De rol van het brein bij seks & orgasme

Al je verwachtingen, kennis en ervaringen worden opgeslagen in je brein, zo dus ook je verwachtingen, kennis en ervaringen op het gebied van seks. Mede hierdoor speelt je brein zo’n grote rol bij seks, het orgasme en jouw beleving hiervan.

Elke hersenhelft bestaat uit zo’n 200-500 hersengebieden. Tijdens het orgasme zijn er maar liefst 30 (!) van deze hersengebieden actief. Dit bleek uit een onderzoek waarbij vrouwen onder een MRI-scan werden gelegd, zodat het orgasme in hun brein kon worden geanalyseerd. Maar wat gebeurt er verder eigenlijk in het brein als je klaarkomt?

 

La petite mort

Wanneer je klaarkomt vindt er kortsluiting plaats in je hersenen. In het frans noemen ze het orgasme daarom ook wel ‘la petite mort’ – ‘de kleine dood’.

Een gedeelte van je brein – de orbitofrontale cortex – stopt tijdens het orgasme even met werken. Dit hersengebied is betrokken bij het maken van beslissingen en maakt tevens onderdeel uit van het beloningssysteem. Wanneer dit gebied tijdens het orgasme even ‘uit’ staat spoelen als het ware alle emoties weg. Je denkt even nergens aan en ervaart alleen maar genot.

 

Neuronencocktail

Het genot dat je tijdens het orgasme ervaart wordt mede veroorzaakt door verschillende hormonen die worden aangemaakt. Deze neuronencocktail bestaande uit dopamine, oxytocine en endorfine zorgt voor een fantastisch gevoel.

Dopamine: een neurotransmitter die ervoor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen.  Het stofje draagt onder andere bij aan het beloningssysteem in het brein.

Oxytocine: ook wel het knuffelhormoon genoemd, kan een rol spelen bij gevoelens van plezier.

Endorfine: dit hormoon heeft een positieve invloed op stress, angst en pijn. Mede om deze reden noemen we endorfine ook wel het gelukshormoon.

 

Beloningssysteem

Op het moment dat je positieve associaties hebt bij bepaalde aanrakingen werkt dit belonend. Aanrakingen bij bijvoorbeeld je vagina of clitoris geven een boost om dit de volgende keer weer te willen. Er gaat een signaal af in je brein wat je beloningssysteem activeert. In mijn volgende artikel vertel ik je hier meer over! Stay tuned!