De kunst van het loslaten

Leestijd 4 minuten
relax
De kunst van het loslaten

2021 staat in het teken van loslaten. We hebben allemaal op een of ander moment dingen moeten loslaten. Of het nu een huisdier, vriend, bedrijf of werk is. We eindigen voortdurend hoofdstukken om nieuwe hoofdstukken te beginnen en dit jaar is dat in extreme mate.

Hoewel leeftijd en ervaring het een beetje gemakkelijker kunnen maken om los te laten en verder te gaan, kan het moeilijk zijn om volledig los te laten en met optimisme naar de toekomst te kijken. We hebben de neiging om ons te concentreren op “wat vroeger was” en idealistisch vast te houden aan het verleden alsof het alles had wat we ooit wilden.

Het probleem hierbij is echter dat het uiteindelijk meer leed veroorzaakt. Het is belangrijk om te leren hoe we een balans kunnen vinden tussen rouwen zoals nodig is en ons concentreren op waar we nu zijn en wat we willen hebben dat we voorheen niet konden.

Hier zijn vier manieren om daarbij te helpen en de kunst van het loslaten onder de knie te krijgen:

 1 – Eer het verleden

Je kunt gedachten en gevoelens bijvoorbeeld hierover opschrijven. Als je een persoon probeert los te laten (hetzij door een relatiebreuk of door het overlijden van de persoon), kun je hem of haar een ​​brief schrijven waarin je alle dingen vertelt die je waardeert aan de relatie, en dan kun je dit opsturen of voor jezelf houden. Als de persoon of het huisdier is overleden, kun je er een klein ritueel van maken door de brief achter te laten op een plek die je aan die persoon herinnert.

2 – Huil wanneer dat nodig is

Weet dat het oké is om te rouwen. Als er een gedachte of herinnering opkomt wanneer je boodschappen doet, laat die dan los. Als het onder de douche gebeurt, laat het er dan uit. Probeer het niet binnen te houden of jezelf te dwingen te huilen, omdat je denkt dat je dat zou moeten doen. Laat het gewoon op een natuurlijke manier gebeuren.

Je lichaam weet wanneer het moet rouwen … vertrouw erop dat het zal opkomen wanneer het nodig is. En laat het naar buiten komen als je voelt dat het naar boven komt in plaats van of het ‘sociaal gepast’ is. Concentreer je op wat je nodig hebt in plaats van of het ‘andere mensen ongemakkelijk zal maken’. Zorg goed voor jezelf – wees op deze manier je eigen emotioneel verzorgende moeder.

3 – Concentreer je op wat je nodig hebt

niet op wat anderen denken dat je nodig hebt. Dwing jezelf niet om uit te gaan alleen omdat iemand je heeft verteld dat het moet. Luister niet naar wat andere mensen “denken dat je nodig hebt” maar luister naar wat je zelf voelt dat je nodig hebt.

Als je denkt dat je gewoon een avond nodig hebt om alleen of met een goede vriend films te kijken, doe dat dan. Als je zin hebt om uit te gaan en in een grote groep te zijn, doe dat dan. Maar doe het niet alleen omdat iemand anders dit heeft gezegd dat je het moet doen. Doe het omdat je echt voelt dat je het nu nodig hebt, in plaats van omdat anderen je dat hebben gezegd.

Dat gezegd hebbende, als je het gevoel hebt dat anderen je ertoe aanzetten om iets te doen of als ze je meer het gevoel geven dat je een “slachtoffer” bent dan dat ze je de steun geven die je nodig hebt, zeg dan vriendelijk tegen hen dat ze zich moeten terugtrekken. Onthoud dat het oké is om iets te zeggen als: “Ik weet dat je probeert te helpen omdat je om me geeft, maar ik heb nu echt _________ nodig.”

4 – Concentreer je op het positieve dat komen gaat.

Als een deur sluit, gaat een andere deur open. Of het nu gaat om het einde van een relatie, baan of het ongelukkige overlijden van iemand die dicht bij je staat, er gaat altijd weer een deur open.

Stel jezelf de vraag: wat kan ik voor mezelf creëren in mijn relaties of carrière? Waar kan ik heen? Wat kan ik doen dat ik nog niet eerder heb gedaan? Focus op de mogelijkheden. Droom groots. Begin met het schrijven van een bucketlist of het maken van een vision board en neem acties om dingen te realiseren.

Onthoud tenslotte dat morgen een andere dag is. Het leven is een reis en ook al kan een dag erg moeilijk voor je zijn, weet dat elke nieuwe dag de mogelijkheid biedt voor een compleet nieuwe ervaring. Begin elke nieuwe dag fris en kijk uit naar alle nieuwe kansen.

En tot slot hier een meditatie speciaal voor jou om je hierbij te helpen.

Mocht het zo zijn dat jouw situatie nu extreem is, dan raad ik je aan om deze meditatie dagelijks af te wisselen met een yoga nidra zodat je het zenuwstelsel tot rust kunt brengen.