Wat is Panthenol en is dit een goed of slecht product in cosmetica?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Leren over ingrediënten in de cosmetica producten die je gebruikt is supergoed. Je weet wat je smeert, je kan zelf kiezen welke ingrediënten je wel of niet gebruikt en weet de kwaliteit en de effecten. Panthenol is een ingrediënt dat vaak voorkomt met bijzondere eigenschappen waar gezondheidswetenschapper Yentl Murk Jansen je graag meer over vertelt!

Wat is Panthenol?

Panthenol wordt vaak gebruikt in cosmetica (1) waardoor de kans groot is dat je dit ingrediënt eerder bent tegengekomen op een ingrediëntenlijst. Panthenol klinkt niet per se gezond. Is het wel veilig voor je gezondheid en je brein?

Panthenol wordt ook wel ProVitamine B5 genoemd. Volgens De Environmental Working Group (EWG) is het een veilig ingrediënt voor je gezondheid, huid en haar (2). EWG voegt informatie uit wetenschappelijke literatuur samen met informatie die beschikbaar is bij bedrijven of de overheid. Het is wel altijd belangrijk om je te realiseren dat deze informatie gaat over het ingrediënt zelf en niet de toepassing ervan in producten. Ook kan er geen rekening worden gehouden met de mate van blootstelling aan een ingrediënt. Toch vind ik dit altijd een fijne en overzichtelijke site om naar te kijken naast mijn eigen speurwerk op het internet en in wetenschappelijke artikelen (2). 

Waar komt Panthenol vandaan?

Panthenol is (onder andere) afkomstig van planten en is de ProVitamine van B5. Panthenol wordt in een reclame vaak ProVitamine B5 genoemd, dan klinkt het natuurlijk aantrekkelijker. Er zijn echter verschillende benamingen voor: dexpanthenol, d-pantotenyl alcohol, bepanthen of butanamide.

Een provitamine wordt door het lichaam in de huid omgezet naar een vitamine: vitamine B5. Panthenol is een vloeistof bij kamertemperatuur en komt overal ter wereld voor in cosmeticaproducten. Kijk maar eens naar de producten die in jouw badkamer staan, grote kans dat je Panthenol tegenkomt! Ook is panthenol een natuurlijk bestanddeel van huid en haar (1). Als panthenol een voorloper is van vitamine B5, waar zorgt vitamine B5 dan precies voor? Vitamine B5 staat ook bekend onder de naam Pantotheenzuur. Pantotheenzuur is een wateroplosbaar vitamine die van nature voorkomt in alle levende organismen. Het is een essentiële vitamine in ons lichaam omdat het zorgt voor de energievoorziening in ons lichaam. Het is verantwoordelijk voor de opbouw en afbraak van eiwitten en vetten. Het zet vetzuren om in energie wat essentieel is om fit en vitaal te blijven (4)!

Waarom wordt Panthenol gebruikt in cosmetica?

Panthenol heeft verschillende heilzame bestanddelen wanneer het wordt toegevoegd aan haar– en huidverzorgingsproducten en staat bekend om zijn herstellende en vochtregulerende eigenschappen. Wanneer Panthenol op het haar en de hoofdhuid wordt aangebracht, dringt het diep door tot in de onderste huidlagen en in het haar. Het voorkomt dat het haar afbreekt door de haarvezels te beschermen (5). Panthenol hecht zich aan het haar en maakt elke haar sterker en zachter. Met andere woorden: Panthenol zorgt voor voller uitziend en beweeglijker haar (5)! Er is zelfs een onderzoek wat heeft laten zien dat Panthenol mogelijk kan bijdragen aan haargroei door het stimuleren van de celgroei (3). In de huid kan Panthenol een belangrijke rol spelen bij het in goede conditie houden van de huid; het kan de collageenproductie stimuleren, de hydratatie van de huid verbeteren en een gezonde huidbarrière herstellen (1).

Wat ook bijzonder is aan dit ingrediënt is dat het is aangetoond dat Panthenol (wanneer plaatselijk aangebracht) wondgenezing bevorderd bij bijvoorbeeld brandwonden, hoornvliesletsels en eczeem. Ook helpt het tegen huidirritatie, wat het een super ingrediënt in cosmetica maakt (1,3)! Tatoeëerders raden hun klanten ook aan om Panthenol lotion te gebruiken om tatoeages beter te laten genezen (5). Nu weet je waarom.

Bronnen: