Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

5 redenen om te kiezen voor natuurlijke cosmetica

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Er is tegenwoordig zó veel keuze in cosmetica. Het kan daardoor ook moeilijk zijn om een keuze te maken. Waar zitten geen schadelijke stoffen in? Wat is goed voor mijn huid en welke keuze maak ik? Natuurlijke gecertificeerde producten zijn over het algemeen de beste keuze en hebben veel voordelen. Gezondheidswetenschapper Yentl Murk Jansen geeft je 5 reden om te kiezen voor natuurlijke cosmetica.

 

1. Positief effect op je uiterlijk

Als je kiest voor kwalitatieve gecertificeerde natuurlijke cosmetica kan je ervan uit gaan dat het producten zijn die ingrediënten bevatten die jouw huid en haar ten goede komen. De natuur heeft ons namelijk zo veel te bieden. Het bijzondere van natuurlijke ingrediënten is dat ze gericht zijn op het verbeteren en gezond maken van je huid en haar van binnenuit. Denk er maar eens aan wat gezond eten doet voor je lichaam en je brein. Dit geldt ook voor wat je op je huid smeert: wat je op je huid smeert kan namelijk ook in je lichaam terecht komen.

Bijvoorbeeld de dag- en nachtcrème van LYKKEGAARD zijn zeer licht, sterk geconcentreerd en zitten boordevol essentiële actieve bestanddelen. Ze zijn samengesteld uit snel absorberende, kleine moleculen die ontworpen zijn om te gaan waar andere crèmes dat niet kunnen. De kleine moleculen dringen dieper door in de huid en leveren rijke antioxidanten en vitaminen, die je niet in zulke aantallen in traditionele crèmes kan vinden. Wat dit zo bijzonder maakt is dat deze ingrediënten focussen om je huid zelf gezonder te maken en het er niet alleen maar van buiten beter uit laat zien. Ditzelfde geldt voor je haar. Door over te stappen op natuurlijke producten krijg je weer ‘echt’ haar. Je ziet bijvoorbeeld vaak dat mensen weer prachtige krullen krijgen. Je wast namelijk alle ‘build-up’ uit je haar waardoor je haar weer in een natuurlijke staat komt. Als je huid en je haar gezonder is, verbetert het zichzelf; the power of nature!

 

2. Veiliger voor je lichaam en je gezondheid

In vergelijking met synthetische cosmetica zijn natuurlijke huidverzorgingsproducten veel veiliger en milder voor jou en je huid. Wanneer een product op je huid wordt aangebracht, zakken de ingrediënten langzaam in de bloedbaan. Dit betekent dat de ingrediënten van het product een directe invloed hebben op veel processen in je lichaam en je brein. Denk bijvoorbeeld aan conserveermiddelen. De producten die ik gebruik bevatten alleen gecertificeerde conserveringsmiddelen die zijn goedgekeurd voor het gebruik in voedingsmiddelen. Wat de reden daarvoor is? Ik zou ook nooit iets eten als ik wist dat het schadelijke ingrediënten bevat. Denk daar maar eens over na – als het niet veilig genoeg is om in te nemen voor de binnenkant, is het ook niet veilig genoeg om op je huid te smeren aan de buitenkant.

 

3. Dierproefvrij

Cosmetica wordt vaak op dieren getest. Als je kiest voor pure en natuurlijke huidverzorgingsproducten kan je ook kiezen voor ethische en dierproefvrije producten. Je kan dan het beste kijken naar producten die gecertificeerd Vegan zijn, te herkennen aan het Vegan Certificaat. Producten en ingrediënten met dit certificaat zijn vrij van dierproeven, dierlijke producten, bijproducten en afgeleide producten en zijn volledig cruelty-free en dat is heel bijzonder! Vegan is namelijk wat anders dan cruelty-free en cruelty-free is niet Vegan. Dit certificaat beoordeelt de producten op beide onderdelen en is daardoor het enige échte Vegan certificaat. Misschien leuk om te vertellen; deze organisatie heeft het woord ‘Vegan’ in de wereld gebracht!

4. Rekening houden met het milieu

Het voordeel van het gebruik van natuurlijke producten is dat ze vaak ook rekening houden met het milieu tijdens het kweken van ingrediënten, productie en het eindproduct. Deze producten zijn namelijk meestal ontstaan vanuit een bepaalde filosofie gebaseerd op gezondheid. Heb je er wel eens over nagedacht dat je de ingrediënten in jouw cosmetica ook door je doucheputje spoelt? Deze ingrediënten hebben dus ook een effect op het milieu, naast dat het een effect heeft op je lichaam, brein en gezondheid. Vind je dit belangrijk? Een goed certificaat om naar te kijken is het Nordic Swan Ecolabel, de meest erkende milieucertificering die er bestaat. Daarnaast kan je ook kijken of de verpakking gerecycled of recyclebaar is.

 

5. Meer werkzame stoffen

Oh Yes! Hoe meer werkzame stoffen in cosmetica, hoe meer effect! Kwalitatieve natuurlijke producten die dierproef-vrij zijn en rekening houden met het milieu hebben meestal ook een ander productieproces: langzamer, duurzamer en kwalitatiever (mits je de juiste producten kiest natuurlijk). Wat zo belangrijk is aan dit productieproces is dat het een grote rol speelt in de kwaliteit van een product. Een goed voorbeeld is het persen van olie. Als je dit koud perst, blijven er veel meer voedingsstoffen in de olie achter en dus meer werkzame stoffen in het eindproduct wat jij gebruikt. Je product is dan wat kostbaarder, maar de kwaliteit is ook hoger.

 

Dit zijn slechts een paar redenen om te kiezen voor natuurlijke producten. Het is hierbij wel heel belangrijk om zelf te bepalen of een product/merk echt natuurlijk is of alleen zegt dat het natuurlijk is. Hoe je een product kan beoordelen op kwaliteit lees je in mijn volgende artikel. Wil je nu al meer informatie? Luister dan de podcast die ik heb opgenomen met Charlotte Labee.