Wat is PMS?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Veel vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid bepaalde klachten zoals gevoelige borsten, zeurderige hoofdpijn en stemmingswisselingen. Buiten het feit dat dit natuurlijk ongelooflijk vervelend is, is het gelukkig niet ernstig én hoef je niet direct aan PMS te denken. Gynaecoloog Ginny Chamorro legt je in de artikel er meer over uit.

Maar wat is dan het Premenstrueel syndroom?

PMS staat voor het premenstrueel syndroom en is een verzamelnaam voor een aantal lichamelijke én psychische symptomen die voorafgaand aan een menstruatie optreden.

Bij een premenstrueel syndroom ervaar je lichamelijke en/of geestelijke klachten in een ernstige vorm en deze klachten komen, helaas, maandelijks terug. Wanneer je kampt met het Premenstrueel syndroom zijn je klachten in zo’n mate ernstig dat ze je hinderen in het dagelijks leven. Deze klachten beginnen in de week (soms zelfs eerder) voor je ongesteldheid en verdwijnen wanneer je gaat menstrueren. Het hormoon progesteron speelt een belangrijke rol bij PMS. Je lichaam maakt dit hormoon aan na de eisprong, doorgaans zo’n 2 weken voor je menstruatie. Maak je als vrouw met het Premenstrueel syndroom dan meer progesteron aan? Nee, maar vrouwen met PMS zijn wel gevoeliger voor dit hormoon, zowel lichamelijk als geestelijk.

Voor welke lichamelijke klachten is PMS verantwoordelijk?

  • Een opgeblazen gevoel
  • Pijnlijke en gespannen borsten
  • Toegenomen buikomvang
  • Slaapproblemen
  • Hoofdpijn
  • Vocht vasthouden, bijvoorbeeld in je handen of voeten

Voor welke geestelijke klachten is PMS verantwoordelijk?

  • Prikkelbaarheid
  • Stemmingswisselingen
  • Eetbuien
  • Vermoeidheid
  • Gebrek aan energie

Kan iedereen PMS krijgen?

In principe kunnen alle vrouwen vanaf hun eerste ongesteldheid het Premenstrueel syndroom krijgen. Toch ontstaat PMS vooral na een zwangerschap en loop je groter risico op dit premenstrueel syndroom wanneer het in de familie zit.

Bij jongere meiden komt PMS gelukkig nog niet veel voor, maar naarmate je ouder wordt kunnen de klachten ontstaan en/of toenemen. Na de overgang verdwijnen de klachten weer, maar gelukkig hoef je hierop niet te wachten. Er is namelijk veel wat je zelf kunt doen om PMS-klachten te verminderen. Hierover later meer!

Heb ik PMS?

Ervaar jij maandelijks vervelende lichamelijke en/of geestelijke klachten en vraag je je af of je PMS hebt, dan is het bijhouden van een journal een fijne eerste stap. Door dagelijks je cyclus en mogelijke klachten te monitoren kan het je veel inzichten geven over je gezondheid. Want als je bijvoorbeeld ziet dat je dagelijks klachten ervaart, spreek je niet van het Premenstrueel syndroom. Het premenstrueel syndroom is namelijk écht afhankelijk van je cyclus, waardoor je minstens één week klachtenvrij moet zijn. Ervaar je dagelijks klachten? Dan is het raadzaam om verder te kijken en eventueel een arts in te lichten.

De ene klacht is de andere niet

De klachten welke horen bij PMS zijn dus zeer divers, zo ook de impact ervan op het dagelijks leven. Vaak voelen vrouwen met PMS zich ongehoord en wordt er lacherig gedaan over hormoon gerelateerde klachten als stemmingswisselingen, of wordt buikkramp onderschat. Toch beheerst het premenstrueel syndroom vaak minstens één week per maand het dagelijks leven en zijn de klachten soms in zo’n heftige mate dat de betreffende vrouw de deur niet uit kan. PMS is dus een syndroom dat we serieus mogen nemen en waar we aandacht aan mogen besteden.

Brain Balance Boost Hormonen en je brein

Wil je meer leren over hormonen? Op 2 & 3 december geeft Ginny Chamorro een tweedaagse training over hormonen en je brein. Er zijn op dit moment nog enkele plekjes beschikbaar voor deze training. Klik hier voor meer informatie over de training.

Binnenkort delen we een aantal fijne tips om jouw PMS-klachten te verlichten of zelfs te verhelpen!