Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Wat weet jij over het begrip yoga?

Leestijd 2 minuten
breinkennis

In deze video legt Yoga Expert Jeanne Visser uit wat yoga precies inhoudt. Want wat betekend yoga nu eigenlijk?

Video 2 – Het begrip Yoga from Brain Balance on Vimeo.

De Nederlandse definitie van yoga is ‘juk’ en dat is belangrijk om niet te vergeten. Dit betekent onder andere vereniging, verbinding, beheersing en herboren zijn. Maar volgens geschriften is er één bepaalde betekenis. Deze luidt als volgt: “De beoefening van yoga leidt tot de vereniging van individueel bewustzijn met dat van het universele bewustzijn, wat wijst op een perfecte harmonie tussen lichaam en geest, mens en natuur.” Het belangrijkste in dit geval is de verbinding met jezelf. Yoga is wat mij betreft goed om te verbinden met jezelf.

 

Het verbinden met jezelf is dan ook de eerste stap. Want wanneer jij niet met jezelf verbonden bent, hoe kun je dan volledig verbinden met de wereld om je heen? Als je niet één bent met jezelf, hoe kun je dan één worden met de wereld om je heen? Hoe kun je dan de juiste beslissingen nemen en datgene doen dat goed is voor jou? Als je niet goed voelt wat je lichaam nodig heeft, wat je denkt en wat je meningen zijn. Kortom, het draait allemaal om de verbinding met jezelf.

 

Toch wil ik het volgende er ook nog bij vertellen. Je hoeft niet flexibel, jong of sterk te zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je yoga gaat zien als een mogelijkheid tot verbinding met jezelf. Dat is de eerste stap naar een betere gezondheid en een krachtigere persoonlijkheid waardoor je beter weet wat je wil en hoe je wilt leven. Dit door aan te voelen wat er aan de hand is met je lichaam. We zien tegenwoordig bijvoorbeeld heel veel burn-outs en dat is niet voor niets. Dat is omdat we de verbinding met onszelf kwijt zijn.

 

Ik hoop dat je door op deze manier iets meer te weten bent gekomen over yoga. In de volgende video ga ik ook nog wat meer vertellen over meditatie. Ook ga ik vertellen in de volgende video waarom yoga nou zo goed voor jou en je brein is. Tot dan!