Welke kracht heeft jouw lichaamshouding op je brein?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

‘Our mind can change our body, but do our bodies change our mind?’. Daar gaan we het in dit artikel over hebben. De kracht van een lichaamshouding om je brein positief of negatief te veranderen.

Je ziet ze vast wel eens lopen, iemand helemaal ingekrompen en ingetogen, je voelt nog net niet diegene z’n pijn. Aan de andere kant van de straat loopt er iemand met z’n borst vooruit en een grote glimlach op z’n gezicht of diegene de hele wereld aan kan. Schril contrast, maar zou het nou echt zo zijn dat die lichaamshouding ook jouw mood bepaald? Of je je happy voelt of juist miserabel?

 

Bepaalt onze lichaamshouding hoe we ons voelen?

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen; JA! Onze houding bepaald zelfs een overgroot deel van onze gemoedstoestand. Op het moment dat jij je een mislukkeling voelt en je gaat met je borst vooruit, een glimlach op en een open houding de straat op, dan duurt het nog geen minuut om die mislukkeling om te toveren tot de ‘king of the street’. Hoe kan dat dan? Je brein reageert op jouw lichaamsverandering, je voelen en denken wordt anders maar ook fysiologisch gebeurt het een en ander. Je testosteron (verantwoordelijk voor je dominantiehormoon) neemt toe en je cortisol (verantwoordelijk voor je stresshormoon) neemt af. Eigenlijk komt het er dus op neer, door te doen alsof je je krachtig voelt, ga je je ook daadwerkelijk krachtiger voelen. Handig toch?

 

Neem een krachtpose aan

Met een rechte rug en borst vooruit voel je jezelf zelfverzekerder en word je ook aantrekkelijker voor anderen. Als je bijvoorbeeld een presentatie moet geven of een belangrijke sollicitatie hebt. Neem dan twee minuten van tevoren een ‘krachtpose’ aan.

Een krachtig pose zou kunnen zijn: een gorilla pose, krachtig met je handen de lucht in en met je borst vooruit. Of een ander voorbeeld: ga eens enorm juichen alsof het Nederlands elftal weer heeft gescoord. Probeer maar eens uit, hoe voel je je na twee minuten deze poses aan te hebben genomen? Ook eens leuk om uit te proberen wat de andere kant met je doet door volledig ingekrompen en ingetogen te gaan staan, hierdoor voel je je gelijk kleiner en stil.

 

Tips voor een betere lichaamshouding

Het is natuurlijk allemaal makkelijker gezegd dan het daadwerkelijk doen, daarom hieronder enkele tips om jezelf te trainen op een betere lichaamshouding.

  • Tover die glimlach op je gezicht
  • Borst vooruit
  • Sta alsof je omhoog wordt getrokken door een touwtje
  • Wees bewust bezig met hoe je staat, zit of loopt

 

Fake it till you become it

Iets anders dan ‘fake it till you make it’, maar de strekking komt op hetzelfde neer. Zoals we net al geleerd hebben kan je jezelf krachtiger voelen, door te doen alsof je krachtig bent. Dus ‘fake it till you become it’, tuurlijk gebeurt dit met ups en downs en zal je af en toe op je snufferd gaan. Maar als je iets echt graag wilt, doe dan gewoon alsof je het al bent of hebt. Vanzelf ga je steeds meer leunen op automatismen en routines en voordat je het weet ben je de ‘king of the world’.