Ervaar jij chronische klachten door onderdrukte emoties?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

In deze video neemt Chronic Pain Coach Jan van Rosmalen jullie mee in een masterclass over emoties. Nu denk je waarschijnlijk wat hebben emoties met pijn te maken? Onderdrukte emoties zijn vaak de motor achter chronische klachten.

Wat is de hoofdzaak van chronische pijn? from charlotte labee on Vimeo.

 

Gelukkig of ongelukkig?

Ik wil beginnen met de vraag of wij denkende wezens of emotionele wezens zijn. Ik denk namelijk dat emoties uiteindelijk het allerbelangrijkste zijn. Een klein voorbeeld is iemand die alles heeft wat zijn/haar hartje begeert. Hij/zij heeft alle materialistische dingen in de wereld die hij wil hebben, maar kan alsnog diep van binnen ongelukkig zijn. Dat diep ongelukkige heeft te maken met emoties. Het wordt wel veroorzaakt door het denken, maar de emotie zal ervoor zorgen dat je gelukkig of ongelukkig bent. Dit geeft namelijk een sensatie of een gevoel, en dat is allesbepalend. Alles wat wij willen is namelijk om een goed of gelukkig gevoel te hebben.

Het omgekeerde kan juist ook weer waar zijn. Bijvoorbeeld iemand die in een heel arm land woont, maar zielsgelukkig is. Dit komt omdat je emoties dus bepalen of je gelukkig bent of niet. Dit vertel ik alleen even om uit te leggen waarom emoties zo ontzettend belangrijk zijn.

 

Emoties door ervaringen

Maar wat is nu het verband met chronische klachten? Iedereen heeft veel emoties op een dag, dit wordt bepaald door het ‘denken’ en dat denken wordt vervolgens weer bepaald door alles wat je mee hebt gemaakt in je leven. Alles wat je hebt meegemaakt in je leven bouwt namelijk op een bepaalde persoonlijkheid. Die persoonlijkheid heeft eigenlijk een bepaald denken ontwikkeld en dat zorgt voor weer voor bepaalde emoties. Maar dit kan er ook voor zorgen dat je heel veel negatieve gedachtes hebt bijvoorbeeld. Negatieve gedachten creëren vervolgens weer negatieve emoties, in de vorm van sensaties.

 

Chronische pijn door negatieve gedachtes

1 op de 5 Nederlanders heeft chronische pijn en onderzoeken tonen aan emoties daar een fundamentele rol in hebben. Ik ga je heel kort uitleggen hoe dat dan werkt. Iemand met chronische pijn heeft heel veel negatieve emoties, zowel uit het verleden als uit het heden. Dit komt omdat zijn persoonlijkheid, oftewel zijn gedachtepatroon, heel de dag door negatieve emoties creëert. Nu denk je misschien; ik heb chronische pijn maar geen negatieve gedachtes. Dat kan kloppen, maar dit speelt zich allemaal af in je onderbewuste.

Bij The Chronic Pain Coach leren we je om daar bewust van te worden. Het belangrijkste is dat je inziet dat je negatieve emoties creëert door een negatieve gedachtegang. Wat is nu de crux? Dat er zo veel negatieve emoties zijn en dat je brein en lichaam deze eerder niet hebben kunnen verwerken, omdat ze zo heftig waren of omdat het er zo veel waren. Hierdoor heeft je lichaam het geblokkeerd, maar iedere keer als je later in je leven weer een soortgelijke ervaring opdoet, blokkeert je lichaam weer.

Die blokkade is een soort van strategie waardoor je die emotie niet hoeft te voelen. Hierdoor gaat je brein ook een andere strategie toepassen, door je bijvoorbeeld pijn te laten voelen. Dus waarom geeft je brein jou bepaalde klachten? Dat is om jou af te leiden van bepaalde emoties, omdat je geleerd hebt dat iets te heftig voor je was of te veel voor je was. Hier ben je waarschijnlijk niet van op de hoogte, omdat het zich afspeelt in je onderbewuste. Dus door die emoties die dus negatief zijn en die je niet wilt voelen, geeft jouw brein jou een afleiding. Dus als je chronische pijn hebt hoop ik dat je gaat inzien dat er een grote kans is dat je emoties onderdrukt, waardoor je klachten ervaart.

 

Toepassen van een andere strategie

Nou is het mooie dat je je brein kunt trainen om deze emotie weer te voelen, waardoor je de pijn niet meer hoeft te voelen en je jouw mindset een andere kant op kunt sturen. Je kunt je gedachtegang dus onder de loep nemen en je brein trainen om meer positieve gedachtes te hebben. Dan krijg je vervolgens ook weer meer positieve emoties. Tevens zul je dan ontspanning in plaats van spanning ervaren.

Ik hoop dat jullie door deze video een beetje begrijpen wat de hoofdoorzaak is van chronische pijn. En dat je door middel van het trainen van je brein een bepaalde strategie kunt opheffen en dat je je brein ook kunt trainen om positieve gedachtes te creëeren.