3 tips om je zenuwstelsel te resetten!

Leestijd 3 minuten
breinkennisJongerenLeerkrachtenOnderwijsrelax

Ons autonoom zenuwstelsel is betrokken bij onbewuste functies zoals de hartslag, ademhaling en spijsvertering. Het autonoom zenuwstelsel is onder te verdelen in het sympathische zenuwstelsel en het parasympatische zenuwstelsel.

De sympathicus kun je zien als het gaspedaal, terwijl je de parasympaticus kunt vergelijken met de rem. En je kunt je wellicht voorstellen dat wanneer je enkel het gaspedaal ingedrukt houdt, dat vroeg of laat verkeerd gaat.

Wat is jouw interne gaspedaal?

Het sympathische zenuwstelsel kun je ook wel zien als jouw interne gaspedaal. Het houdt je actief en alert op mogelijke dreiging en speelt dan ook een belangrijke rol bij stressprocessen. Zo maakt het sympathisch zenuwstelsel in stressvolle situaties energie vrij om te handelen en activeert het de vecht-of-vluchtreactie in het brein.

Omdat het sympathisch zenuwstelsel gericht is op overleving, schakelt het functies in het brein en lichaam die hiervoor op korte termijn niet nodig zijn tijdelijk uit. Zo wordt de functie van onder meer je alvleesklier, darmen en spijsvertering tijdelijk geremd. Tegelijkertijd spannen je spieren zich aan en gaan je hartslag en ademhaling omhoog – je bent klaar om te vechten of te vluchten.

In dit artikel vind je een oefening om te testen hoe het er met jouw ademhaling voor staat. Voel jij je regelmatig gestresst, onrustig en opgefokt en ervaar je een hoge en snelle ademhaling?

Verderop in dit artikel delen we graag 3 tips om je sympathische zenuwstelsel te ondersteunen

Wat is jouw interne rempedaal?

Het parasympathische zenuwstelsel werkt het tegenovergestelde en brengt je lichaam in een toestand van rust en herstel. Je kunt het dan ook wel zien als jouw interne rempedaal. Het parasympathisch zenuwstelsel wordt geactiveerd zodra de dreiging of stressvolle prikkel voorbij is en je niet meer waakzaam hoeft te zijn. Je hersenen kunnen dan weer ontspannen.

Wanneer je interne rempedaal de overhand heeft, ontstaat er weer ruimte voor je interne processen. Je spieren ontspannen en hartslag en ademhaling vertragen. Ook kan voeding weer goed verteerd worden en zul je merken dat je geheugen ineens beter werkt. Stress heeft door de werking van het sympathische zenuwstelsel namelijk een desastreuze uitwerking op je geheugen.

Wil jij je zenuwstelsel graag zo goed als mogelijk ondersteunen? Onderstaand vind je 3 tips.

Tip 1 – Activeer je parasympatisch zenuwstelsel wat vaker.

Wanneer je in rust verkeerd is je parasympaticus actief. Dit betekent dat je kunt herstellen en ontspannen.

Manieren om je parasympaticus te activeren zijn:

Tip 2 – Probeer controle te krijgen over je sympathische zenuwstelsel.

In onze huidige maatschappij hebben we te maken met veel stressoren zoals suikers, toxinen en luchtvervuiling, maar ook deadlines, social media en druk van buitenaf. Maar hoe jij daar intern mee omgaat, kan veel verschil maken voor je breingezondheid.

Manieren om je interne gaspedaal onder controle te krijgen zijn:

  • Positieve affirmaties en intenties zetten
  • Dagelijks schrijven in een journal
  • Wandelen

Tip 3 – Ga aan de slag met ademwerk

Schrijf je in voor de tweedaagse Brain Balance Boost Breathwork en leer alles over je ademhaling, breathwork, trauma’s én onderga zelf een breathwork sessie onder begeleiding van Nanda Coenen!