Intermittent Drinking – waarom en hoe moeten we dit doen?

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Drink minstens 8 glazen water of 2 liter water verspreid over de dag. Waar komt dit eigenlijk vandaan? En klopt dit gedrag wel met hoe ons lichaam optimaal functioneert? Intermittent Living mentor Siebe Hannosset legt in dit artikel uit hoe er in onze drinkgewoonten een evolutionaire mismatch is ontstaan en hoe we dit met Intermittent Drinking kunnen herstellen.

 

Aangeleerd gedrag

Water drinken is gezond én essentieel, we hebben simpelweg water nodig om te overleven. Dít is altijd al zo geweest, maar onze drinkgewoonten zijn de laatste decennia wel enorm veranderd. Doorheen de evolutie leefden we van waterbron tot waterbron en dronken we wanneer het kon. Nu is drinken continue voorhanden en worden we geprogrammeerd om de hele dag door te drinken. Dit nieuwe drinkgedrag blijft echter niet zonder gevolgen.

Het loopt vaak al mis vanaf de geboorte. Als we geboren worden, hebben we een optimaal dorstgevoel. We huilen als we dorst hebben en krijgen moedermelk. Wanneer we daarentegen flesjesvoeding krijgen als baby, zorgt dat ervoor dat ons dorstgevoel al op jonge leeftijd wordt verstoord. Door de osmolariteit (dichtheid) is flesjesvoeding namelijk eerder een hongerlesser dan een dorstlesser. Naarmate we ouder worden, raakt ons dorstgevoel alsmaar meer uit balans. Hoe vaak vertellen we onze kinderen niet dat ze geregeld van hun flesje water moeten drinken, ook al hebben ze geen dorst? Hoeveel sporters worden aangespoord continu te drinken ter compensatie van het vochtverlies dat zal volgen door de inspanning?

Hier klopt evolutionair gezien niets van én het kan verregaande gevolgen hebben. Wanneer we de hele dag door drinken en meer drinken dat ons dorstgevoel vraagt, raakt ons lichaam daar telkens een beetje door ontregeld. Het is zelfs zo dat de hele dag door water drinken, onze zout- en waterhuishouding op zo’n manier verstoort, dat de nieren ontregeld kunnen raken: ze verliezen hun capaciteit om water en zout vast te houden op het moment dat het nodig is.

 

Gezondheidsvoordelen

Is dorst hebben dan niet ongezond? Niets is minder waar! Milde kortstondige dorst is een ontzettend krachtige stressprikkel met verschillende gezondheidsvoordelen.

Fysiologische dorst of dehydratie is de enige homeostatische verstoring die gevoelens van angst, spanning en stress doet afnemen. Dorst zorgt namelijk voor de verhoging van zout in de bloedbaan en activeert het dorstregulatiecentrum in het brein. Hierop volgend worden de hormonen vasopressine en oxytocine vrijgezet. Vasopressine komt al vrij bij een klein tekort aan water (lichte dorst), het verhoogt de concentratie en beschermt tegen watertekort. De oxytocine of liefdeshormoon, dat vrijkomt bij een groter tekort aan water (milde dorst) deactiveert het sympathisch zenuwstelsel. Dorst trainen herstelt ons dorstgevoel, zet ons stress systeem uit, zorgt voor een toename in zelfvertrouwen en social bonding, én vermindert de drang naar zoet en zout.

Je gelooft het misschien niet, maar er zijn nóg meer voordelen aan intermittent drinking. Het is – net zoals alle andere prikkels binnen het Intermittent Living concept trouwens – een sterkte activator van de transciptiefactor nrf2 vrij. Dit stofje heeft positieve effecten op verschillende niveaus, denk aan long, hart, nieren, huid en lever:

 

Praktische tips

Wanneer is de laatste keer dat jij écht dorst hebt gehad? Het antwoord is heel eenvoudig toen je in staat was om in één keer een halve liter of meer weg te drinken.

De onderstaande tips herstellen niet alleen jouw dorstgevoel, maar zorgen ook voor de vele voordelen zoals hierboven beschreven.

Hoe ga je zelf aan de slag?

  • Niet de hele dag door drinken, maar beperk je aantal drinkmomenten tot maximaal 4 per dag. Opgelet: dit is inclusief koffie, thee en soep. Hoe weet je nou dat je voldoende gedronken hebt? Geen zorgen; van zodra de slikreflex moeilijker wordt, geeft het dorstregulatiecentrum in het brein aan dat we voldoende hebben gedronken.
  • Af en toe een échte dorstprikkel opwekken. Dit door:
  • 40-60min intensief te sporten gevolgd door een sauna, of een hot yoga sessie. Wachten met drinken tot na de sessie, en dan bulkdrinken tot verzadiging. Dit doe je maximaal 1x per week.
  • Een andere optie is watervasten: drink 24 uur lang géén water, koffie, thee, soep, … dit maximaal 1x per 10 dagen. Bouw dit op door van overnight watervasten (van 19u tot 7u niets meer drinken), naar 16u, 20u en 24u te gaan. Denk er hierbij aan dat voeding zoals groenten ook vocht bevatten en dus het watervasten doorbreken.

Kortom; voldoende drinken is ontzettend belangrijk, maar dan niet de hele dag door. Het gaat dus om de frequentie en niet de hoeveelheid. Succes!