3 redenen waarom vitamine D belangrijk is voor je hersenen

Leestijd 3 minuten
brain food

Als ik maar 1 supplement mocht nemen, dan was dat absoluut vitamine D. De andere optie is namelijk emigreren. In Nederland hebben we simpelweg niet genoeg zon en niet genoeg krachtige zon om ons het gehele jaar van voldoende vitamine D te voorzien. Veel mensen weten wel dat deze vitamine belangrijk is, maar waarom is het nu zo belangrijk voor je hersenen?

1. Geluk

Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter, ook wel bekend als het gelukshormoon. Het geeft o.a. rust en verzacht pijn. Dit is mede de reden waarom een tekort in de winter voor een winterdip kan zorgen. Met voldoende vitamine D en serotonineproductie wordt de kans op depressies kleiner. Serotonine is weer een voorloper van melatonine.

2. Slapen

Daarmee komen we direct bij de volgende belangrijke functie van vitamine D: een betere nachtrust. Omdat serotonine een voorloper is van melatonine, produceert je lijft zonder serotonine simpelweg geen melatonine. Melatonine is jouw slaaphormoon en dit wordt aangemaakt vanaf dat het donker wordt (je ogen registeren dit en geven signalen aan de hersenen, die vervolgens melatonine produceren). Maar, daarvoor moet er dus wel eerst serotonine aanwezig zijn in jouw systeem.

3. Geheugen, energie, alertheid, stemming

Vitamine D zorgt voor een betere calciumopname. Bij te weinig van deze vitamine wordt slechts 10-15% calcium geabsorbeerd, tegenover 30-40 % bij een goede vitamine D-status. Calcium is naast voor je botten ook belangrijk voor je brein. Calcium is namelijk, na magnesium, 1 van de belangrijkste mineralen voor je hersenen. Het is o.a. betrokken bij zenuwprikkeloverdracht, het transport en opname van voedingsstoffen, afgifte hormonen en bij de aanmaak van neurotransmitters en enzymen. Stuk voor stuk heel belangrijk voor het functioneren van jouw brein. Zo is de vitamine, dankzij de samenwerking met calcium, belangrijk voor je geheugen, alertheid, lekker in je vel zitten en energie.

Hoe kom je aan vitamine D?

  • Uit zonlicht (zie de weetjes hieronder voor hoe dit werkt).
  • Uit sommige voeding zoals vette vis en eieren, echter hier zit niet genoeg in om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Als je alles goed zou doen op het gebied van vitamine D-rijke voeding haal je op zijn best 10% van je behoefte uit voeding.
  • In de maanden september t/m april uit een supplement, de zon in een potje.

Vitamine D-weetjes

  • Zo’n 80% van de Nederlanders heeft een chronisch vitamine D-tekort.
  • Je maakt vitamine D pas aan vanaf zonkracht 3. Per dag kan je opzoeken wat de zonkracht is via de UV-index online. Van september t/m april is deze kracht in Nederland er niet. Dit betekent dat je in die maanden simpelweg geen vitamine D opneemt.
  • Als je vitamine D wilt aanmaken in de zon, zorg dan dat 25% van je lichaam onbedekt is (vanaf zonkracht 3), en zit zo’n 15-30 minuten zonder bescherming in de zon, tot je huid licht kleurt. Dan heb je jouw dosis opgenomen. Uiteraard is het niet de bedoeling te verbranden.
  • Achter glas maak je geen vitamine D aan, omdat dan UV B-straling wordt geblokkeerd, alleen dankzij UV B-straling maak je vitamine D aan.