3 tips voor ouders met een kind dat sterk ontwikkelde voelsprieten heeft

Leestijd 2 minuten
kids

Ruim 20% van de kinderen is meer dan gevoelig, het kind heeft sterk ontwikkelde voelsprieten! En ga hier maar eens mee om in deze snelle wereld.

Het allerbelangrijkste voor een kind is dat het zich begrepen voelt. Maar wat nu als de voelsprieten wel érg sterk zijn? Als je merkt dat het kind erg kan reageren op prikkels? En jij gewoon simpelweg even niet snapt hoe dit kan en wat je moet doen? Holistisch kindertherapeut & HSP expert Anne van Omme legt je in dit artikel er meer over uit!

 

Om te beginnen: Wat dóen deze voelsprieten nu eigenlijk?

Bij hooggevoelige kids reageert de amygdala overactief op prikkels van buitenaf. De amygdala is een structuur in het brein die een beetje de vorm heeft van een amandel, en is betrokken bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties. Want: hooggevoelig ben je al vanaf dat je geboren bent!

Alle geluiden, beelden, sferen/ energie van anderen om het kind heen komt binnen en als dit teveel wordt, blijft het langer natrillen in het brein en de amygdala heeft simpelweg rust nodig om alle indrukken een plekje te geven.

De rechterhelft van het brein is verantwoordelijk voor emotie, verbeelding, ritme, ruimtelijke inschatting, muziekjes… erg belangrijk dus! En laten nu juist alle prikkels zich verzamelen in deze rechter-hersenhelft.

Het hoofd van jouw kind wilt alles wat binnengekomen is verwerken. Maar dat gaat natuurlijk niet zo snel! Deze prikkels hangen wat na in het hangmatje van de Amygdala. Voldoende rustmomenten zijn voor een kind met sterk ontwikkelde voelsprieten erg belangrijk!

 

3 tips van Anne:

Tip 1:

Bekijk samen met jouw kind waar het behoefte aan heeft als hij/zij overprikkeld is. Want voor ieder kind heeft rust een andere betekenis. Ga in gesprek met je kind en pas dat de komende tijd ook toe.

Tip 2:

Neem je kind serieus als het zich emotioneel uit. Het kan in jouw ogen misschien wat heftig overkomen, omdat er misschien wel driftbuien of huilbuien aan te pas komen, maar zorg er altijd voor dat je dit serieus neemt. Houdt er ook rekening mee dat de informatie in het brein, groot of klein, in stukjes wordt doorgegeven. Dus het is heel normaal dat je kind zich dan niet goed meer kan concentreren, zich niet duidelijk verstaanbaar kan maken of kan uiten. Verhalen kunnen in stukjes komen, maar zorg er altijd voor dat het kind zich begrepen voelt. Emoties mogen er dan even ZIJN.

Tip 3:

Om overprikkeling te voorkomen: Bekijk samen eens met je kind wáár hij of zij overprikkeld van raakt. Bekijk het holistisch en kijk naar de bron. Maak bijvoorbeeld een lijstje met dingen waar jouw kind overprikkelt van raakt. Of ga samen met je kind na waarom je kind zo reageert. Ook journalen kan helpen om wat dingen op een rijtje te zetten voor je kind.