Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

RAIN: hoe laat ik mijn emoties los?

Leestijd 3 minuten
relax

Negatieve gedachten of emoties van boosheid of verdriet; soms worden we ermee overspoeld. ‘Dit wil ik toch helemaal niet?!’ Je lichaam probeert je iets te vertellen, wanneer jij dit wegduwt komt het vaak als een boemerang terug. Hoe ga je om met emoties? Gedachten? En hoe kijk je met compassie naar jezelf? Het antwoord is simpeler dan je denkt; de RAIN-methode. Mindfulness expert Patricia Lie – van Dijk vertelt je er alles over én heeft speciaal voor jou een meditatie ingesproken.

 

De RAIN-methode

Een Amerikaanse boeddhiste, Michele McDonald ontwikkelde zo’n twintig jaar geleden de RAIN methode. Inmiddels wordt deze methode wereldwijd door veel mindfulness teachers ingezet. Deze techniek helpt je met compassie naar een situatie te kijken, liefde in je leven te halen, om te gaan met emoties én los te laten. Dit alles in vier kleine stappen die je dichter bij jezelf brengen. Het basisprincipe van deze methode luidt: ‘What you can’t feel, you can’t heal. Ik zal je door de stappen heenlopen.

 

Recognize (herken)

De eerste stap van de RAIN; herken wat er gebeurt. Deze stap helpt je stil te staan en te voelen wat er gaande is in je lijf én hoofd. Stel jezelf hierbij bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wat gebeurt er in mijn lijf? Waar voel ik dit?
  • Welke gedachten heb ik?

 

Acceptance (accepteer)

De eerste stap is gezet, je hebt iets in beweging gezet. Nu is het tijd om jezelf met compassie tegemoet te treden. Accepteer wat er nu is, sta het toe. Dit mag er zijn. Dit is het bijzondere aan deze methode; omarm alles wat er in jezelf gebeurt op dit moment. Het is niet nodig om je te verzetten.

 

Investigate (onderzoek)

Je hebt inmiddels opgemerkt wat er gebeurt en staat dit ook toe. Nu is het tijd om te achterhalen waar deze gevoelens/gedachten vanaf komen. Probeer te achterhalen welke overtuiging hierachter schuilt. Voorbeelden van overtuigingen zijn; ‘ik ben niet goed genoeg’ ‘ik moet het altijd alleen doen’ of ‘het werkt toch niet’.

Overtuigingen zijn vaak zó sterk in ons brein geprogrammeerd, dat we het niet eens meer in de gaten hebben als er een wordt aangesproken. Zodra je de overtuiging(en) hebt gevonden kun je de volgende twee vragen aan jezelf stellen:

  • Is het waar?
  • Kun je zeker weten dat het waar is?

 

Nurture / non-identification (koester / non-identificatie)

In de laatste stap van de RAIN methode staat compassie centraal. Ben mild voor jezelf en geef op je eigen manier liefde aan jezelf. Leg je hand op je hart, zeg iets liefdevols voor jezelf, het is vooral belangrijk om te doen waar jij je goed bij voelt. Daarnaast is het belangrijk om je te beseffen dat jij niet je emoties of gedachten bent, je hebt ze. Alles wat komt, gaat.

 

Deze techniek helpt je namelijk bij het omgaan met emoties. Door met compassie naar een situatie te kijken en wat er is te laten zijn zul je beter in staat zijn los te laten. Dát is waar RAIN om gaat.

 

Leren mediteren

De RAIN-methode is ontzettend geschikt om in te zetten tijdens meditatie. Het is een waardevolle techniek om iets te onderzoeken waar je moeite mee hebt. Leren mediteren is een kwestie van oefenen, blijf altijd lief voor jezelf. Je zult ervaren dat je steeds een laagje dieper gaat. Speciaal voor jou heb ik een meditatie ingesproken waarbij de RAIN-methode centraal staat.