Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

4 manieren om te werken aan geluk bij kinderen

Leestijd 4 minuten
kids – Leerkrachten

Iedere ouder wil toch dat zijn kind gelukkig is? Natuurlijk horen pijn en tegenslagen bij het leven, maar is het niet ook onze taak als opvoeders om kinderen plezier en geluk te laten ervaren? In dit artikel doe ik een aantal suggesties voor activiteiten die geluk bij kinderen bevorderen. 40% van ons geluk wordt namelijk bepaald door doelbewuste acties.

 

Opa’s en oma’s staan voor geluk

Toen ik Clara den Boer, oprichtster van de methode De Gelukskoffer, interviewde voor mijn boek, zei ze: ‘opa’s en oma’s staan voor geluk, als kinderen een geluksvoorwerp meenemen naar school is nummer 1 iets van opa en oma.’ Hoe komt dat? Waarom zijn opa’s en oma’s zo belangrijk voor het geluksniveau van kinderen? Ik vroeg dit aan mijn dochter van zeven en zij gaf het volgende antwoord: ‘Bij opa en oma mag ik vaak een snoepje of een koekje. Ook krijg ik soms cadeautjes en we gaan vaak leuke dingen doen. Ze hebben meer tijd voor mij en er mag ook meer dan thuis.’ Dit was een interessant gesprek. Oké, dus bij opa en oma krijg je meer snoep en koek, ze doen vaak leuke dingen, je krijgt cadeautjes, er mag meer en ze hebben meer tijd voor je. Eigenlijk heel logisch dus dat kinderen opa’s en oma’s associëren met geluk! Nu zijn deze gegevens natuurlijk niet geheel objectief en ook niet gebaseerd op een wetenschappelijk onderzoek, maar ik denk zomaar dat veel ouders soortgelijke antwoorden van hun kinderen krijgen als ze dit eens zouden vragen. Dus koesteren die opa’s en oma’s!

 

Muziek, dansen en bewegen

De kracht van muziek is dat het je direct in een andere stemming kan brengen.

Bij het horen van sommige nummers begin je spontaan te lachen of te dansen, andere nummers brengen je terug naar een bepaalde herinnering en zo zijn er ook muzieknummers die je verdrietig of somber maken. Muziek en emoties hebben een duidelijke link met elkaar.

Van bewegen weten we al langer dat dit een positieve invloed heeft op je humeur en je brein. Hoe zou het zijn als we muziek, dans en bewegen gaan combineren?

Maak bijvoorbeeld samen met je kind een ‘feel good playlist’, met allemaal nummers waar je kind vrolijk van wordt. Ga hier samen op bewegen of dansen. Doe in het weekend een ‘beweegparcour’ in en rondom het huis met je kind en zet daarbij lekkere, opzwepende muziek op. Schaf een karaoke set zet aan en geef om beurten een optreden na het avondeten. Of brainstorm hier eens met elkaar over, wellicht dat jullie nog nieuwe ideeën kunnen bedenken?

 

Lachen maakt je vrolijk

‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’ is een mooie tegeltjes wijsheid.

Mensen die regelmatig lachen beoordelen we vaak als ‘aantrekkelijker’ en op momenten dat we zelf lachen gebeurt er ook iets bij ons. We gaan ons vrolijker voelen, doordat je hersenen bij het lachen het hormoon endorfine produceren. Dit wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en heeft een pijnstillend en kalmerend effect.  Heb je weleens gehoord van lachmeditatie? Tijdens deze meditatie (afkomstig uit India) lach je zomaar, zonder reden. Het is enigszins vergelijkbaar met ‘de slappe lach’ en je stopt het denken, waardoor je helemaal opgaat in het nu. Een lachworkshop (of lach meditatie) bestaat uit drie onderdelen: het losmaken van het lichaam, het lachen en de stilte. Het is geschikt voor alle leeftijden.

Interesse? Zoek het maar eens op op internet.

 

Speel jij nog?

Spelen is voor kinderen ontzettend belangrijk, even uit het hoofd en niets ‘moeten’.

Tegenwoordig ‘moeten’ kinderen steeds meer en blijft er minder tijd over om te spelen.

Een gemiste kans, want de kracht van spelen is groot. Kinderen die veel (buiten)spelen leren belangrijke vaardigheden zoals creatief denken, samenwerken, zelfvertrouwen en omgaan met emoties. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen met sociale banden gelukkiger zijn en zich fysiek gezonder voelen. Laat spel deze sociale banden nou vaak juist stimuleren! Door te spelen doen kinderen nieuwe vriendschappen op of versterken ze bestaande vriendschappen. Het heeft zelfs een stimulerende werking op de ouders, die door het spel van hun kind zichzelf opeens terugvinden in een gezellige conversatie met andere ouders.
Ook op latere leeftijd is ‘blijven spelen’ belangrijk voor je geluksniveau. Denk bijvoorbeeld aan een tafeltennistafel, dartbord, pooltafel of trampoline op de werkvloer.

Ik zou je als ouder willen uitdagen om zoveel mogelijk spelelementen toe te voegen aan het leven van je kind. Challenges, circuits en game elementen doen het altijd goed bij kinderen, maar er zijn ook ontzettend leuke (bord)spellen. Wat dacht je van je eigen (bord)spel of game bedenken? Of van kosteloos materiaal je eigen speelmateriaal ontwerpen en bouwen?

Ik daag jullie uit om eens kritisch te kijken naar ‘de week van je kind’. Is deze ‘volgepropt’ met activiteiten, of is er voldoende tijd en ruimte om te spelen?

Welk van de 4 manieren ga jij met je kind proberen?

Geschreven door: Jeroen Bense – Integraal leefstijl en vitaliteitscoach – te volgen op instagram via @levenskunstvoorkinderen2023