Om Ham Hanumate: een heilzame mantra. Beluister het hier!

Leestijd 3 minuten
relax

Hoe het allemaal begon

De vorige keer vertelde ik je wat een mantra is en waarom ze zo heilzaam kunnen zijn. De eerste keer dat ik door een vriendin meegesleurd werd naar een mantra concert zat ik met nogal kromme tenen te wachten op wat komen ging. ‘Jij moet ook mantra’s zingen’, zei ze. ‘Never ever in my life’ zei ik liefdevol terug. 

Totdat het concert begon. En na twee minuten de tranen over mijn wangen stroomde. Het voelde alsof mijn borstkas open scheurde en mijn hart vijf keer zo groot werd.

Ok, ik was een beetje stuk op dat moment. Ik had hersenletsel opgelopen bij een auto ongeluk en sleepte mezelf al twee jaar door het leven. Dus dat ik niet kon stoppen met huilen, was misschien niet heel gek. Maar de week na het concert had ik meer energie, was ik heel kalm en had ik minder pijn. Ik kon niet anders dan toegeven dat de mantra’s een positief effect op mij hadden.

 

Het zingen van mantra’s

Sindsdien zing ik mantra’s. Soms tegen beter weten in. Want ook voor mij is het effect van de mantra vaak nog een raadsel. Waarom voelt het zo goed, hoe kan het dat elke klank zijn eigen heilzame werking heeft en waarom zijn er (in Godsnaam) zoveel verschillende Goden bij betrokken? Goden, half mens, half dier (of met heel veel armen) waar ik eigenlijk niks mee heb, maar als ik dan toch hun namen zing, dan voel ik me plots beter! Gekkenwerk, zou mijn vader zeggen.

Mijn favoriete uitspraak daarentegen is “hij die geneest bewijst”. Want hoe je het ook wendt of keert, ik ben me er een stuk beter door gaan voelen. En ik wil je daarom van harte aanbevelen om het gewoon eens te proberen. Wees je eigen onderzoek. Doe jezelf een lol, ga even rechtop zetten, leg misschien een hand op je hart en zing eens twintig keer ‘OM’. Voel dan even na. Ik hoor graag je bevindingen! 

 

Om Ham Hanumate

De vorige keer liet ik je Om Ham Hanumate deel één horen. Deze mantra zet je in wanneer je hulp nodig hebt bij heling. Hij komt uit de Kirtan traditie waarin je de namen van van Goden aanroept. In dit geval Lord Hanuman.

Hanuman is in het Hindoeïsme een godheid die de gedaante heeft van een sprekende aap. Hij staat bekend om zijn moed en onsterfelijkheid. Er wordt dan ook altijd gezegd dat wanneer je de Om Ham Hanumate mantra reciteert, dit je dapper maakt, krachtig en fysiek sterk. Het helpt je om de spanningen en negatieve gevoelens rondom je ziek zijn los te laten. En dat is, een grote eerste stap naar weer gezond zijn.

 

Ga diep!

Omdat fysiek ongemak best hardnekkig kan zijn, heb ik ook een deel twee gemaakt. Zodat je extra lang kunt chanten en de kracht en moed van Hanuman kunt aanroepen. Deel één bracht je, als het goed is, naar stilte. Op deel twee kun je je haren los gooien (of je stropdas afdoen) en er helemaal voor gaan. Ga diep! Roep ik de laatste tijd steeds vaker. Als je het doet dan maar meteen goed. 

Maar jeetje, een aap bezield toezingen, hoe dan? 

Lord Hanuman is maar één onderdeel (volgens de hindoes) van het Goddelijke principe. Alle Goden met hun vele armen, gezichten en gedaanten komen allemaal tezamen in één God. En ook dit Goddelijke staat weer voor de verschillende aspecten en vormen waarin het Ene, de Bron, de Stilte, jouw ware, danwel hogere zelf zich uitdrukt. 

Kirtan is namelijk de yoga van de weg naar het hart. Door Hanuman aan te roepen, roep je je eigen hart aan. Je dappere en moedige hart. Die het aandurft om de spanning omtrent jouw pijn, in welke vorm dan ook, durft los te laten. Zodat je kunt helen. 

Cora Verhagen maakte er weer een prachtige video bij. Cora is kunstenares en maakt zich zacht om ons naar een diepere connectie met onszelf en anderen brengen. 

In de video komt een ademhalingsritme terug die je kunt volgen wanneer je de mantra zingt, beluisterd en/of op mediteert. Namasté!

Video: Cora Verhagen