Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

5 praktische tips voor balans op de werkvloer

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Leerkrachten

Stress; bewust óf onbewust krijgen we er allemaal mee te maken. Chronische stress maakt ons ziek en dat zien we terug in het ziekteverzuim. Het gaat niet goed met de balans in ons brein en hier is steeds meer van te merken. Wij zetten ons met het hele team in voor Brain Balance en dat begint bij onszelf op de werkvloer!

 

Disbalans op de werkvloer

Het ziekteverzuim in Nederland is de afgelopen jaren enorm snel gestegen. Ten opzichte van tien jaar geleden is het ziekteverzuim met maar liefst een procentpunt gestegen. Vooral in de gezondheidszorg en in het onderwijs vallen werknemers uit. Tevens valt op dat grote bedrijven vaak kampen met een in verhouding hoger ziekteverzuim.

Ziekte, werkstress en een verstoorde werk-privébalans zijn de oorzaken die bovenaan staan bij het huidige ziekteverzuim. Dit laat wederom zien hoe belangrijk de balans in ons brein is, zowel voor werknemer als werkgever. Bij ons op kantoor staat balans dan ook op de eerste plaats, speciaal voor jou heeft ons team 5 tips.

 

Tip 1: Elk uur bewegen

Ons brein is er absoluut niet op gemaakt om elke dag acht uur aaneengesloten op een bureaustoel te zitten. Deze sedentaire (zittende) leefstijl is een aanslag op onze gezondheid. Wij hebben er op kantoor een regel van gemaakt elk uur eventjes te bewegen, doe bijvoorbeeld een aantal jumping jacks, squats, lunges of maak een korte wandeling.

Als je beweegt is maar liefst 75% van alle cellen in ons brein actief. Daarnaast worden er verschillende stofjes aangemaakt die zorgen voor de aanmaak van nieuwe hersencellen. Wil jij méér focus én plezier op je werk? Neem een dobbelsteen mee naar je werk, print onderstaande poster uit en bewegen maar!

 

 

 

Tip 2: Gezonde lunch

Voeding is onze brandstof, als je gezond eet voel je je ook fit en gezond. Kies daarom voor een Brain Food lunch en inspireer je collega’s! Daarnaast is het ontzettend belangrijk de tijd te nemen om te lunchen. Geen boterham achter je laptop dus…

Meld je aan voor onze maandelijkse mealplanner en ontvang elke week zeven Brain Food recepten. Als je meer wilt weten over de achtergrond van Brain Food kun je ook een kijkje nemen in het Brain Food boek. Inspiratie is geen excuus meer!

 

Tip 3: Adempauzes

Vaak gaan we zo op in ons werk dat we zelfs vergeten te ademen. Dit betekent niet dat we zomaar stoppen met ademen, maar we ademen vaak wel verkeerd. Een paar keer rustig ademen kan al een wereld van verschil maken. Patricia Lie – van Dijk schreef een artikel over het loslaten van je werk en legde onder andere een korte ademhalingsoefening uit. Ze omschrijft het als een resetknop van je stress systeem.

Adem gedurende 4 tellen in, houd de adem 12 tellen vast en adem 6 tellen uit. Herhaal dit 3 keer en ervaar wat het met je doet.

 

Tip 4: Lummelen!

Toen Charlotte ons vertelde dat we moesten lummelen kreeg ze nogal wat verbaasde gezichten te zien. ‘Wil je nou echt dat we niks gaan zitten doen?!’

Het antwoord was een volmondige JA – niet de hele dag overigens, we werken ook wel hard. Eventjes niks doen is een ontzettend goede reset voor je brein! Daarom lummelen wij meerdere keren per dag één minuutje, staar gewoon eens een minuut naar buiten zonder iets te doen. Nog niet bekend met lummelen? Meditatie expert Eliane schreef er een artikel over!

 

Tip 5: Master your stress

Stress is dé grootste oorzaak van disbalansen op de werkvloer. We proberen van alles om minder stress te hebben, maar de stress lijkt telkens terug te komen. Wanneer was de laatste keer dat jij écht rust had? Speciaal voor jou ontwikkelde drie van onze topexperts Charlotte Labee, Mischa Selis en Patricia Lie – van Dijk de Master Your Stress training. Klik hier om je aan te melden.