Heb jij een nabije of verre kinderwens? Een gezonde zwangerschap begint bij een goede voorbereiding en je kunt daar eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Een gezonde zwangerschap beïnvloedt de gezondheid van het brein van je baby die tijdens je zwangerschap een enorme groei doormaakt. In het eerste half jaar wordt het babybrein maar liefst 2 keer zo groot.
Ayurveda kent een eeuwenoude traditie rondom het verwelkomen van nieuw leven en deze begint bij de pre-conceptie. Er wordt aangeraden om lichaam en geest in balans te brengen voordat de conceptie plaatsvindt omdat hier het fundament van de gezondheid van je kindje al wordt gelegd. De fysieke, mentale en emotionele staat waarin de beide ouders zich verkeren op het moment van conceptie, en de kwaliteit van het sperma en de eicel zijn bepalend voor de vorming van de embryo. De constitutie van het kindje wordt hier al medebepaald. Volgens Ayurveda kan een goede voorbereiding, en het volgen van de traditionele richtlijnen de kans vergroten op een gezonde zwangerschap, een goed herstel, en de komst van een gezonde en gelukkige baby met een lange levensverwachting.
Deze theorie wordt ondersteund door de moderne wetenschap. Dankzij de wetenschap van de epigenetica weten we dat onze gezondheid niet enkel wordt bepaald door onze genen, maar dat we er wel degelijk invloed op hebben. We hebben de kracht om bepaalde genen te activeren of deactiveren via voeding, leefstijl, relaties, omgeving, routine, gedachten etc. Het menselijk lichaam is extreem intelligent, heeft een groot aanpassingsvermogen en is zelf herstellend. We moeten het alleen de juiste omgeving geven om in te ontwikkelen, en dat begint dus al vóór de conceptie.
Met deze 5 tips uit de Ayurveda bereid jij je optimaal voor op een eventuele zwangerschap.
1. Een dagelijkse routine
Leef in balans met de cycli van natuur. We zien natuur vaak als iets buiten onszelf, maar wij zijn de natuur. In de Ayurveda zeggen ze ook wel ‘As is the microcosm, so is the macro cosm’. Dit refereert naar het individu; de microcosmos, als een reflectie van het geheel; de macrocosmos, en andersom. De natuur kent verschillende cycli. Denk aan de cyclus van een dag. Zo heeft ons lichaam een bioritme, een biologische klok van 24 uur. Elk moment van de dag heeft het lichaam een belangrijke taak om onze fysiologie in orde te houden.
Lichaamstemperatuur, hormoonlevels, slaap en metabolisme staan allemaal onder invloed van deze biologische klok. Wanneer je de dagelijkse rituelen aanpast op de natuurlijke ritmes van je biologische klok dan leef je meer in balans. Een aantal simpele richtlijnen zijn bijvoorbeeld om te ontwaken met zonsopgang, je grootste maaltijd te eten in de middag wanneer je spijsverteringsvuurtje het meest optimaal werkt, en naar bed te gaan wanneer het buiten donker wordt. Probeer zoveel mogelijk kunstmatig licht te vermijden want dit verstoort je biologische ritme. Probeer een vast ritme te hebben gedurende de week, ook in het weekend.
Als je slaapproblemen hebt, zorg er idealiter voor dat je hieraan werkt alvorens je zwanger wordt. Wanneer de kleine er is zal je veel slaaptekort opdoen dus zorg voor een gezond slaapritme. Hoeveel slaap je nodig hebt is afhankelijk van je constitutie maar westerse wetenschappelijke onderzoeken streven naar 7 tot 9 uur per nacht. Wanneer je in het weekend afwijkt van je patroon, ervaar je eigenlijk een subtiele jetlag.
Deze theorie van de circadiaanse ritmes wordt in Ayurveda al duizenden jaren toegepast maar heeft 3 jaar geleden ook een nobelprijs gewonnen door drie jonge westerse wetenschappers.
2. De vrouwelijke cyclus
Vrouwen hebben ook een maandelijkse cyclus. Elke maand ondergaat het vrouwelijke lichaam een reeks aan veranderingen. Hoe deze cyclus verloopt is natuurlijk van belang om te weten wanneer je het meest vruchtbaar bent. Ook leer je jezelf beter begrijpen, en kun je je dagelijkse bezigheden hierop aanpassen. Je voelt je namelijk geen dag hetzelfde, tijdens de menstruatie ben je vaker moe, en tijdens de ovulatie voel je je mogelijk energieker.
Als je zwanger wil worden zijn gebalanceerde hormonen een goede basis in de pre-conceptie fase. Je maandelijkse cyclus is hier een goede graadmeter voor. Ayurvedisch therapeut Claudia Welsch noemt de menstruatie ook wel de kanarie in de kolenmijn. De vrouw is in balans wanneer haar cyclus in balans is. Alvorens de zwangerschap wil je idealiter drie gezonde menstruatiecyclussen hebben gehad, zonder extreme klachten. Ervaar je extreme bloedingen, pijn en ongemakken tijdens je menstruatie? Dan kan dit een teken zijn dat er iets uit balans is. Voorafgaand aan de conceptie kun je dit vaak met hulp van voeding en leefstijl weer in balans brengen.
3. AGNI
Agni is in Ayurveda je spijsverteringsvuurtje, en is vergelijkbaar met het concept van het microbioom. Een goede vertering de basis van goede gezondheid. Eet daarom maaltijden die je goed kunt verteren. Hieronder valt voornamelijk onbewerkte, plantaardige voeding. Eet en drink op kamertemperatuur of warmer, kauw goed op je eten, en eet met aandacht. Vermijd koud en rauw voedsel, vermijd verkeerde voedsel combinaties zoals rauw fruit met andere voedselgroepen, melk combineert niet goed met vis, vlees combineert niet goed met andere eiwitbronnen zoals ei, vis, yoghurt of peulen. Granen zijn volgens de Ayurveda geen goed huwelijk met dierlijke proteïnen maar wel met plantaardige proteïnen zoals peulen.
4. Eet naar je individuele behoeften
Een gouden regel binnen de Ayurveda is: There is no one size fits all. Het is belangrijk om jezelf te kennen, en ook je individuele behoeften. Een rauwe appel kan bijvoorbeeld gezond zijn voor de één, maar moeilijk te verteren voor de ander. Kijk daarom naar jouw blauwprint/samenstelling van de elementen, en welke dosha dominant is in jouw constitutie. Pas de voeding en leefstijl hierop aan. Eet ongeacht je constitutie zoveel mogelijk seizoensgebonden, onbewerkt, biologisch, lokaal en vers. Dit bevat de meeste prana: levenskracht.
5. Zuivering
Voorafgaand aan de zwangerschap is het in Ayurveda traditie dat er een zuivering van lichaam en geest plaats vindt. Dit geldt voor zowel de man als de vrouw. Pancha Karma is een traditionele reiniging therapie die aan beide ouders wordt aangeraden om lichaam en geest optimaal voor te bereiden op de komst van nieuw leven. Dit is een proces van minstens 51 dagen waarvan een groot deel plaats vindt in India, en dit is voor velen niet toegankelijk. Onder begeleiding van een Ayurvedische therapeut kunnen beide ouders ook thuis in eigen land een milde cleanse doen. Ik bied zelf ook cleanses voor aanstaande ouders aan.
Naast fysieke reiniging is het belangrijk dat er oude pijn, boosheid, wrok en lasten worden losgelaten en opgelost. De moeder moet mentaal voorbereid en sterk zijn omdat de hormonen tijdens de zwangerschap vaak angst, stress, boosheid en andere wisselende emoties met zich mee kunnen brengen. Deze emoties kunnen het mentale welzijn van de foetus op de langere termijn beïnvloeden.