Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

6 tips om jouw grenzen beter aan te geven

Leestijd 5 minuten
breinkennis – stress
6 tips voor grenzen aangeven

Grenzen aangeven en je behoeften uitspreken, het is een ware kunst en velen hebben er moeite mee. We zijn bang voor de afwijzing, een conflict of om de ander pijn te doen door zelf ruimte in te nemen. Maar weet dat het wel heel belangrijk is om te doen, zodat je jouw eigen energie hoog genoeg houdt en het niet wegstroomt bij alle dingen die je móét doen.

Hoe herken je jouw grenzen?

Het is belangrijk om eerst te weten wat jouw grenzen zijn. Waar doe jij voor je gevoel water bij de wijn voor een ander? Wanneer zet jij jezelf aan de kant omdat het gewoon even moet? Op welke momenten moet het uit je tenen komen om ergens naar toe te gaan? En ga vervolgens eens na wanneer jij juist flow ervaart. Bij wie voel jij je gezien en gewaardeerd? Op welke momenten ben je ontspannen en laad je op?

Pak pen en papier en teken twee kolommen. Zet boven kolom 1: Dit kost mij energie en zet boven kolom 2: Dit geeft mij energie. In iedere kolom schrijf je op wat jou energie geeft en wat jou energie kost. Denk aan: personen, (terugkerende) taken, spullen, plekken of situaties.

Tip: Ben je in een situatie met anderen en weet je niet zo goed wat je eigenlijk zelf wilt? Stel jezelf dan de vraag: Wat zou ik nu doen als ik helemaal alleen was? Zo kom je bij jouw eigen behoeften en wensen uit.

Wat zijn manieren om jouw wensen en grenzen aan te geven?

Als je eenmaal duidelijk hebt wat je zou willen, wat jouw wensen zijn. Is het tijd om in actie te komen. Want bewust zijn van wat je wel en niet meer wilt, is een héél mooi begin máár niet genoeg voor echte verandering. Het is zaak dat je in actie komt en aangeeft wat je wilt. Maar hoe je dit nu?

 1. Houd het bij jezelf, vanuit jouw perspectief en spreek in de ik-vorm. Kijk maar eens wat het verschil is tussen de zinnen ‘Ik voel mij overweldigd door de hoeveelheid taken die jij mij geeft’ en ‘Ik voel mij overweldigd door de hoeveelheid taken die ik nu heb. Pas deze simpele, toch effectieve tip, maar eens uit de komende tijd.
 2. Je kunt ook wat meer nadenk-tijd voor jezelf inbouwen door aan te geven dat je ergens nog op terug zult komen en dat je er even over na gaat denken.
 3. Wees duidelijk in je communicatie en zorg dat het helemaal helder is voor de ander. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik heb rust nodig na 21.00 uur’ in plaats van ‘Ik wil ‘s avonds wat meer tijd voor mezelf’.
 4. Blijf je grenzen herhalen als dat nodig is en wijk er niet van af. Consequent zijn versterkt namelijk je boodschap en maakt het duidelijk dat je je grenzen serieus neemt.
 5. Vind je het heel lastig? Begin dan klein. Oefen met situaties die minder belangrijk zijn of met mensen bij wie je je op je gemak voelt, en werk van daaruit naar moeilijkere situaties.
 6. Last but not least! Reflecteer op situaties waarin je jouw grenzen wel of juist niet aangaf, helpt je om beter te begrijpen waarom je dat wel of niet doet. Jouw gedrag, gevoel en gedachten zijn namelijk het gevolg van jouw programmeringen in je onderbewustzijn, welke je voor 95% aanstuurt. Wil je iets veranderen aan jouw gedrag? Dan zul je naar de oorzaak van jouw patronen moeten kijken. Deze vragen helpen je bij het reflecteren op situaties:
 • Wat voelde ik toen ik mijn grenzen wel/niet aangaf?
 • Welke gedachten gingen er door mijn hoofd op dat moment?
 • Hoe reageerde de ander op mijn grenzen?
 • Welke eerdere ervaringen hebben invloed op mijn gedrag in deze situatie?
 • Wat kan ik de volgende keer anders doen om mijn grenzen duidelijker aan te geven?

Omdenk tip: Wanneer jij jouw grenzen aan geeft (ondanks je schuldgevoel of de reactie van anderen) geef je onbewust ook toestemming aan de ander om dat ook te doen. Je creëert daarmee een andere dynamiek waar jullie eerlijker naar elkaar kunnen zijn. En jij bent daar de start van!

Voorbeeldzinnen om aan te geven wat je wilt

Op het werk: Ik merk dat mijn huidige werklast te hoog is en ik de deadlines niet kan halen. Kunnen we de taken herverdelen of de deadlines aanpassen zodat ik kwaliteit kan behouden voor mezelf en de resultaten?

Iemand die om jouw hulp vraagt: Ik wil je graag helpen, maar op dit moment heb ik zelf veel omhanden. Dus deze week heb ik geen ruimte.

Familie: Ik waardeer onze familiemomenten, maar ik heb nu even tijd voor mezelf nodig om op te laden. Ik kan er dit weekend niet bij zijn, dus laten we iets plannen voor volgende maand.

Relatie/familie: Ik vind het fijn om tijd met je door te brengen en deel te nemen aan onze sociale evenementen, en ik heb ook tijd nodig om alleen te zijn en op te laden. Kunnen we afspreken dat ik soms een avond thuis blijf terwijl jij gaat?

Ouderschap: Ik houd ervan tijd met jullie door te brengen, en ik heb ook wat tijd nodig om te ontspannen. Daarom zal ik elke dag een uur voor mezelf nemen, waarna we samen iets leuks kunnen doen.

Bereikbaar zijn: Ik heb besloten om mijn tijd op de telefoon te beperken tot 30 minuten per dag, zodat ik meer tijd heb voor andere activiteiten. Ik zal misschien niet meteen reageren op berichten, maar ik kom er dan later op terug.

Grenzen leren aangeven tijdens de groepssessie Mental boxing

Weet jij van jezelf dat je al je hele leven moeite hebt met het aangeven van wat je wilt? Dan is het fijn om jezelf de groepssessie Mental boxing cadeau te doen, zodat je de rest van jouw leven energie kan steken in wat voor JOU belangrijk is.

Wat leer je tijdens de groepssesie Mental boxing?

 • Spelenderwijs leren over je patronen en reacties.
 • Je eigen kracht inzetten om ruimte in te nemen.
 • De ruimte tussen een trigger en reactie leren gebruiken om te reageren zoals jij dat wilt.
 • In je lichaam ervaren hoe goed het voelt om jouw grenzen aan te geven.
 • Actieve combinatie van boks-oefeningen, meditatie en ademhalingsoefeningen.

Ik wil hier meer over lezen.

persoonlijke ontwikkeling