Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

7 vormen van ontspanning

Leestijd 4 minuten
relax – stress
Hoe kan ik mij ontspannen? Rust nemen

Wat komt er direct bij jou naar boven als je aan ontspanning of rust denkt? Vaak koppelen we ontspanning namelijk aan één ding, terwijl er diverse vormen van rust zijn, met ieder een eigen effect. Wanneer jij je bewust raakt van deze verschillende vormen, kun je iedere vorm op de juiste momenten gaan inzetten en de voordelen ervan ervaren.

Hoe kan ik mij ontspannen?

Mentale rust (1/7)

Het is onwijs belangrijk om af en toe mentaal rust te nemen. Dit is een manier om je gedachten te orderen, stress te verminderen en overzicht te creëren in je hoofd. Mentaal rust nemen helpt je bijvoorbeeld om je beter te concentreren en problemen effectiever op te lossen. Deze vorm van rust is extra belangrijk tijdens drukke periodes op werk, het maken van belangrijke beslissingen of wanneer je je overweldigd voelt door gedachten.

·      Mediteren

·      Telefoon uitzetten

·      Social media break

·      De natuur in

Creatieve ontspanning (2/7)

Door jezelf creatieve rust te gunnen, kun je jouw creatieve energie opnieuw opladen en inspiratie opdoen. Creatieve ontspanning leidt bijvoorbeeld tot nieuwe motivatie en frisse ideeën. Het is vooral heel waardevol als je behoefte hebt aan nieuwe perspectieven, als je vastloopt in een creatief proces, of wanneer je simpelweg een pauze nodig hebt om jezelf te voeden met nieuwe ervaringen.

·      Schilderen

·      Tekenen

·      Schrijven

·      Fotografie

·      Muziek maken

·      Doe-het-zelf-project

Emotionele ontspanning (3/7)

Emotionele ontspanning stelt je in staat om je emoties te begrijpen, te accepteren en te reguleren. Het zorgt er daarnaast voor dat je evenwichtiger en zelfbewuster bent bij interacties met anderen en jezelf. Wat vervolgens kan zorgen voor een groter gevoel van innerlijke vrede, veerkracht en emotionele stabiliteit. Zeker in periodes van stress, verdriet, conflicten in relaties of wanneer je overweldigd raakt door negatieve emoties.

·      Mindfulness voor emoties

·      Journalen

·      Tijd alleen doorbrengen

·      Breathwork sessie

·      Diepgaande gesprekken met goede vrienden

Fysieke rust (4/7)

Je lichaam heeft rust nodig voor herstel en vernieuwing. Dit gaat niet enkel over voldoende slaap, maar ook over het nemen van pauzes tijdens intense fysieke activiteiten en het luisteren naar de signalen van vermoeidheid en pijn van je lichaam. Fysieke rust is extra belangrijk na intensieve trainingen, bij het herstellen van ziekte of letsel, of wanneer je merkt dat je constant vermoeidheid ervaart.

·      Stretchen of yoga

·      Massage

·      Korte pauzes

·      Wandelen

·      Warm bad

Zintuigelijke rust (5/7)

In een wereld vol constante prikkels is het belangrijk om momenten van zintuiglijke rust te vinden, waarin je jezelf kunt loskoppelen van externe stimuli. Het helpt je overprikkeling te verminderen en je zenuwstelsel te kalmeren. Dit is extra waardevol wanneer je overweldigd wordt door lawaai, drukte, felle lichten of andere vormen van sensorische input die jou (over)prikkelen.

·      Sluit je ogen

·      Ademhalingsoefeningen

·      Doe je tv uit

·      Ga bewust in stilte zitten

·      Luister naar natuurgeluiden of kalmerende muziek

Sociale rust (6/7)

Het nemen van sociale rust betekent het bewust kiezen voor momenten van eenzaamheid of stilte om jezelf te verbinden met je innerlijke wereld en jezelf op te laden. Deze rust kan helpen om sociale vermoeidheid te verminderen, je empathisch vermogen te versterken en een dieper begrip van jezelf te ontwikkelen. Sociale rust is vooral belangrijk voor introverte mensen, na sociale evenementen of tijdens periodes van een overload aan sociale interacties.

·      Spendeer tijd alleen

·      Neem jezelf mee op date

·      Plan self-care momenten

·      Omring je met je beste vrienden en familie

Spirituele ontspanning (7/7)

Spirituele ontspanning kan jouw gevoel van verbondenheid, betekenis en vrede versterken. Spiritualiteit is vooral waardevol tijdens periodes van verwarring, twijfel, verlies of wanneer je op zoek bent naar diepere betekenis in je leven. Het biedt namelijk een bron van troost, kracht en inspiratie tijdens moeilijke tijden.

·      Mediteren

·      Gebed of spirituele reflectie

·      Yoga (Nidra)

·      Bewust zijn in de natuur

·      Vrijwilligerswerk

·      Cacao ceremonie

Waarom is ontspanning zo belangrijk?

Ontspanning biedt jou allerlei verschillende voordelen, zoals we hierboven hebben beschreven. Een belangrijke om te onthouden is dat ontspanning een tegenhanger is van stress. En wanneer stress langdurig of chronisch is, kan dit ernstige negatieve gevolgen hebben voor zowel je fysieke als mentale gezondheid.

Wil jij leren omgaan met stress, zodat je het niet negatief beïnvloedt? Kom dan naar de tweedaagse training ‘Grip op Stress’.

Na deze training over stress:

  • Begrijp jij precies wat er gebeurt in het brein en lichaam bij stress. En kun je dit zelf ook begrijpbaar overbrengen op anderen.
  • Herken je stress gerelateerde klachten op lichamelijk, geestelijk en emotioneel niveau.
  • Heb je kennis over de verschillende oorzaken en diverse vormen van stress.
  • Weet je over de invloed van programmeringen en early life stress op de manier waarop je nu met stress omgaat.
  • Heb je duurzame oplossingen voor stress gerelateerde problemen, waarbij je de oorzaak aanpakt in plaats van enkel symptoombestrijding.
  • Ken je de technieken, methoden en activiteiten om stress en spanning in het lichaam en de geest te verminderen of los te laten. Bij jezelf en anderen.

Benieuwd of deze training is wat jij op dit moment nodig hebt? Plan een gratis adviesgesprek in met één van onze opleidingsadviseurs.

Footer Grip op Stress training