Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

8 voordelen van een huisdier voor jouw mentale gezondheid

Leestijd 3 minuten
breinkennis – stress
huisdier voordelen gezondheid

Huisdieren zijn meer dan een fijn gezelschap, ze hebben een positief effect op je brein. Ze beïnvloeden je denken, gevoel en gedrag namelijk op verschillende manieren. We leggen je graag aan de hand van neurobiologie uit hoe deze harige vriendjes jouw hersenen beïnvloeden en benoemen verschillende voordelen van een huisdier.

Waarom zijn huisdieren goed voor je brein?

  1. Oxytocine en het beloningscentrum

Wanneer je interactie hebt met je huisdier, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit hormoon staat ook bekend als het knuffelhormoon. Oxytocine is het hormoon dat een belangrijke rol speelt bij sociale binding en vertrouwen. Dit hormoon activeert het beloningscentrum in je hersenen. Het beloningscentrum verwijst naar de hersenstructuren die betrokken zijn bij het ervaren van plezier en het versterken van bepaald gedrag. Hierdoor kun jij dus gevoelens van geluk en genot ervaren wanneer je contact hebt met een huisdier.

  1. Dopamine en serotonine

Naast oxytocine, kunnen ook de niveaus van dopamine en serotonine verhogen door huisdieren. Deze neurotransmitters reguleren je stemming, motivatie en stresslevels. Doordat de interactie met je trouwe viervoeter kan leiden tot een verhoogde productie van deze neurotransmitters, leidt dit dus tot een verbeterde gemoedstoestand.

Daarnaast brengt het zorgen voor een huisdier ook andere dingen die jouw mentale gezondheid ondersteunt:

3. De zorg voor een huisdier kan een gevoel van routine en structuur toevoegen aan jouw dagelijkse leven. Wat positief is voor de hersenen, vooral in tijden van stress.

4. Huisdieren geven je onvoorwaardelijke liefde en emotionele steun, wat bijdraagt aan een betere mentale gezondheid.

5. Activiteiten zoals wandelen, rennen en spelen met huisdieren bevorderen jouw fysieke activiteit. Naast dat beweging erg gezond is, stimuleert beweging ook de afgifte van endorfines, wat bijdraagt aan jouw mentale gezondheid.

6. Simpelweg naar je huisdier kijken tijdens hun speelsheid of rust, kan een vorm van mindfulness stimuleren.

7. Het interactieve gedrag met je huisdier, zoals spelen en knuffelen, stimuleert je zintuigen. Het voelen van de vacht en het ruiken van de geur van huisdieren kunnen de hersenen activeren.

8. Het hebben van huisdieren wordt zelfs gebruikt als onderdeel van dierondersteunende therapie. Dit is fijn voor jou als je met psychische aandoeningen en stressgerelateerde problemen worstelt.

De voordelen van een huisdier op de werkvloer

Ook op de werkvloer brengen huisdieren veel voordelen met zich mee. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken dat een viervoeter op de werkvloer ervoor zorgt dat medewerkers minder stress ervaren, een betere werk-privébalans hebben en dat de sfeer verhoogt.

Waarom?

  • Je neemt regelmatig pauze om een rondje te lopen met de hond of om bijvoorbeeld te spelen met de kat. En laten die pauzes juist zo belangrijk zijn voor onder andere je productiviteit.
  • Stresslevels worden verlaagd door het aaien van het dier. En zelfs alleen kijken naar ze werkt al stress-verlagend.
  • Die leuke beestjes zorgen voor een lach op het gezicht als ze weer eens iets onnozels of schattigs doen.

Uiteraard is het wel belangrijk om rekening te houden met individuele voorkeuren en mogelijke allergieën. Bovendien moet een werkplek altijd een schone en veilige omgeving zijn voor werknemers, dieren én eventuele klanten.

Kortom, huisdieren hebben aantoonbaar positieve effecten op je brein. Of dat nu thuis is als liefdevolle metgezellen of op kantoor als stressverlichters, hun invloed op je breingezondheid is onmiskenbaar. Maar verdiep je goed in de verantwoordelijkheden en mogelijke nadelen van het zorgen voor een huisdier als je overweegt een huisdier aan te schaffen.