Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Wat moet ik weten over mijn neurotransmitters? 

Leestijd 5 minuten
breinkennis

We zijn allemaal voor een groot deel ons brein. Betekent dit dat je zelf geen controle hebt over je gedachten, gevoelens, acties en reacties? Het tegenovergestelde is gelukkig waar! Een cruciale rol in de hersenen spelen namelijk neurotransmitters, die jouw gedrag en emoties indirect min of meer aansturen.  

Het goede nieuws is dat je deze neurotransmitters zelf óók kunt aansturen. Bijvoorbeeld met de voeding die je eet en de levensstijl die je leeft. Zo heb je zelf grote invloed op het functioneren van je brein en daarmee op je eigen geluk en gezondheid. Wil je je leven positief veranderen? Begin dan met het veranderen van je neurotransmitters! 

Wat zijn neurotransmitters? De betekenis 

Neurotransmitters zijn stofjes die onze hersen- en zenuwcellen met elkaar laten communiceren. Doen ze dat in het brein, dan spreken we van neurotransmitters. Doen ze dat in de rest van het lichaam, dan spreken we van hormonen.  

In totaal zijn er meer dan 70 verschillende neurotransmitters, die gezamenlijk meer dan 100.000 signalen per seconde afhandelen. Veel van deze stofjes komen zowel voor als neurotransmitter en als hormoon.  

Wat is de relatie tussen neurotransmitters en voeding? 

De hoeveelheid neurotransmitters in je brein is niet statisch, maar verandert door externe invloeden. Verreweg de belangrijkste zijn voedingsstoffen, want deze zijn essentieel voor de aanmaak en activatie. 

Krijg je meer of juist minder voedingsstoffen binnen, dan verandert ook de aanmaak en activatie van neurotransmitters. Hierdoor kun je jezelf met de juiste voeding blij en energiek eten of met slechte voeding nog steeds onvoldaan en moe voelen. 

De rol van neurotransmitters in pijn en depressie 

Neurotransmitters spelen een belangrijke rol in je fysieke en mentale gevoelens. Heeft je dokter bijvoorbeeld wel eens tegen je gezegd dat je pijn deels ‘tussen de oren zit’? Daar kan hij – hoe oneerlijk het ook klinkt – best wel eens gelijk in hebben. Chronische stress vermindert namelijk de beschikbaarheid van de pijndempende neurotransmitter GABA, waarover ik je straks meer vertel. 

Ook bij psychische klachten zoals angst of depressie zijn neurotransmitters vaak betrokken. Bij een tekort aan stofjes zoals serotonine en dopamine (ook hierover straks meer) raakt het chemisch evenwicht in het brein verstoord. Medicatie zoals antidepressiva probeert deze balans te herstellen, maar veelal met vervelende bijwerkingen en een afhankelijkheid tot gevolg. 

Hoe kan ik mijn neurotransmitters herstellen? 

De beste manier om je neurotransmitters en daarmee de balans in je brein te herstellen, is dan ook voeding. Met name een voldoende dagelijkse inname van water, B-vitamines (zoals B1, B2, B6, B11 en B12), vitamine C, zink, ijzer, magnesium, eiwitten en omega 3 is hiervoor essentieel. 

Maar naast voeding spelen ook andere factoren een voorname rol. Denk aan je bewegingontspanningstressniveau, sociale omgeving en gebruik van alcohol, drugs of medicijnen. Kortom: het evenwicht tussen de neurotransmitters in je brein is het gevolg van je totale levensstijl. 

Welke soorten neurotransmitters zijn er? 

Er zijn vele soorten neurotransmitters en neurowetenschappers hebben van nog lang niet allemaal de precieze functie ontdekt. Wel is inmiddels al behoorlijk wat bekend over de volgende 5 van mijn favoriete neurotransmitters. Ik ga ze hieronder met je bespreken: 

1). GABA 

GABA heeft een remmende invloed op het centrale zenuwstelsel en is hierdoor betrokken bij gevoelens van stress, angst en pijn. Een goede aanmaak en activatie van deze neurotransmitter heeft dan ook tal van positieve effecten. Denk alleen al aan een betere slaap, rust, balans, stressbestendigheid, bloeddruk en gemoedstoestand. 

Tip: Eet voldoende koolhydraatrijk groenten zoals knollen, rode kool, witte kool, bloemkool, peterselie, peulvruchten, bietjes en zelfgemaakte bouillon.

2). Serotonine 

Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd en dat heeft een goede reden. Iemand die in een depressie verkeert, maakt vaak te weinig serotonine aan. Een goede aanmaak en activatie van deze stof is nodig voor een gezonde slaap, eetlust, seksleven, aanpassingsvermogen en gevoel van geluk en welbevinden. 

Tip: Eet voldoende tryptofaanrijk voedsel zoals sojabonen, pure chocolade of zonnebloempitten. Tryptofaan is de voorloper van serotonine en daarmee nodig voor de aanmaak ervan. 

3). Dopamine 

Dopamine is een van de bekendste neurotransmitters en speelt net als serotonine een belangrijke rol bij je gevoel van plezier en geluk. Bovenal is dopamine een ‘beloningshormoon’. Het zorgt voor het voldane gevoel waarmee je op de bank ploft na een lange werkdag, maar ook voor het fijne gevoel van een knuffel. Dopamine stimuleert je dan ook om belonend gedrag te herhalen. 

Tip: Eet voldoende Brain Food zoals amandelen, bananen, vlees en vis, zodat je lichaam fenylalanine kan omzetten naar het aminozuur tyrosine en vervolgens naar dopamine. 

4). Anandamine 

Heb je wel eens gehoord van de runners high – het gelukkige gevoel dat je kunt krijgen na een tijd rennen? Verantwoordelijk hiervoor is anandamine, dat ook belangrijk is voor je motivatie, vruchtbaarheid, geheugen, denkvermogen en het vergeten van onaangename herinneringen en trauma’s. Daarnaast zorgt deze neurotransmitter voor balans bij overprikkeling van het zenuwstelsel. 

Tip: Anandamine ondersteunt neurogenese, waardoor je hersenen nieuwe neurale netwerken kunnen opbouwen. Eet hiervoor dagelijks voedingsmiddelen zoals selderij en pure chocolade. 

5). Acetylcholine 

De laatste uit mijn top 5 van neurotransmitters: acetylcholine. Misschien is dit wel de belangrijkste neurotransmitter voor onze hersenen, want deze stof is bij alle processen in het geheugen betrokken en helpt om te leren en je te ontwikkelen. Ook helpt acetylcholine je om socialer en optimistischer te voelen en meer in het moment te leven. Zo durf je eerder uit je comfortzone te komen! 

Tip: Choline (B4) is nodig voor de aanmaak van acetylcholine. Choline zit bijvoorbeeld veel in eieren, dus eet hier meer van. Maar liefst 80% van de Nederlanders heeft een tekort aan choline. 

Neurotransmitters en de hersenen: laat een test doen 

Ben jij benieuwd naar je eigen Brain Balance? De belangrijkste maatstaf hiervoor zijn je geluk, welzijn en functioneren. Ook een interessant beeld geeft een test van je neurotransmitters. Hiermee ontdek je welke stofjes je eventueel tekortkomt, waardoor het chemisch evenwicht in je brein verstoord is. Online kun je tal van orthomoleculair geneeskundigen vinden die deze test voor je kunnen uitvoeren. 

Natuurlijk kun je naar aanleiding van de test meer van bepaalde voeding gaan eten. Ook kun je op basis van het testresultaat besluiten een voedingssupplement te gaan gebruiken, om zo de disbalans in je brein gerichter te bestrijden. Want zoals ik ook in mijn boek benadruk: het is toch fantastisch om te weten dat je jezelf kunt aansturen met de voeding die je eet?