We kennen het allemaal wel, even niet op die ene naam komen. Vergeten waar je auto geparkeerd staat, vergeten waar je je telefoon neer hebt gelegd? Of die verjaardag van die vriend of vriendin vergeten. Misschien herken je het wel dat je de naam van een nieuwe collega al binnen 5 minuten vergeten was? Dat is menselijk en ook helemaal niet erg. Maar als dit regelmatig voorkomt en je geheugen laat je vaker in de steek dan kan dat heel vervelend voelen. Dit kan door een aantal dingen komen: disbalans van het brein, slechte slaap, een uitgehongerd brein, je hersenen komen voedingsstoffen tekort, er is een te hoge toxische belasting, te weinig ontspanning en beweging. Allemaal redenen om je geheugen te verliezen. Dit heeft namelijk niets met je leeftijd te maken maar kan al op jongere leeftijd ook ontstaan.
In dit artikel deel ik een aantal handige tips met je die je direct zou kunnen toepassen om te geheugen te verbeteren.
- Eet de juiste voedingsstoffen, een tekort aan voedingsstoffen zorgt voor een slechter geheugen. Bijvoorbeeld een hand ongebrande noten, het liefst walnoten. Walnoten bevatten gezonde voedingsstoffen voor onze hersenen. Die ons brein direct een boost geven.
- Verlaag je stressniveau. Hoe meer stress je hebt, zeker wanneer het chronisch is, hoe slechter je geheugen voor je werkt. Het breinonderdeel die betrokken is bij ons geheugen, onze hippocampus, is heel belangrijk bij het opslaan van informatie. Wanneer door stress niet de juiste energie bij onze hippocampus terechtkomt, zal deze gaan onderpresteren.
- Beweeg, wanneer je beweegt gaat letterlijk je brein weer aan staan, je krijgt energie op de juiste plekken. Wist je dat je tijdens het bewegen 75% van de hersengebieden activeert? Door bewegen wordt ons brein weer creatief, we schakelen ons default netwerk in, dat is het netwerk wat betrokken is bij creativiteit, oplossingsgericht denken en dus ook betrokken is bij ons geheugen. Wanneer we dat activeren geven we ons geheugen direct een boost.
- Slaap je geheugen gezond. Dat zou je wel kunnen zeggen. Slaap is letterlijk nodig om herinneringen op te slaan maar ook om ze te vormen. Door slaaptekort kan het zomaar zo zijn dat je herinneringen niet goed opslaat. Slaapexpert aan de universiteit van Britisch Colombia, schrijft in zijn boek Sleep Thieves, dat ieder uur dat je minder slaapt dan de 8 uur die hij aanraadt, het je 1 punt van je IQ kost.
- Spreek af met je vrienden, wanneer je geheugen je in de steek laat wordt het tijd met je vrienden af te spreken. Sociale contacten kun je je stress verlagen en dus je geheugen boosten.
- Leer iets nieuws, denk bijvoorbeeld aan een nieuwe taal, dit zet andere hersenonderdelen weer aan, versterkt daarmee onze cognitieve functies en door je brein op andere manieren aan te zetten verbeter je de kracht van je eigen hersenen.
- Emoties, door emoties leren we als mens het beste. Wanneer je iets met emotie overbrengt werkt zowel jouw geheugen maar ook het geheugen van diegene aan wie je het vertelt het beste.
- Aandacht, geef iemand de aandacht als je naar iemand luistert. Hoe vaak ben je na één minuut al iemand zijn of haar naam vergeten wanneer je jezelf hebt voorgesteld? Dit komt omdat je aandacht niet volledig bij dat moment is geweest. Waarschijnlijk was je brein afgeleid en gebeurde er nog veel meer om je heen.
- Herhaling, herhaling is alles wat we nodig hebben, hoe vaker je iets herhaalt, hoe beter jouw geheugen het kan opslaan.