Crymaxing: huilen na de seks? No worries.

Leestijd 2 minuten
breinkennis

Huilen na de seks; de kans dat jij of je sekspartner dat wel eens heeft gedaan is best wel groot. Maar liefst 46% van de vrouwen heeft dit wel eens meegemaakt. Wat dit kan betekenen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan legt seksuoloog én psycholoog Eveline Stallaart in dit artikel aan je uit.

 

Crymaxing (positief)

Tijdens het orgasme komt er een hormooncocktail vrij in ons brein. Dit zorgt voor een ontzettend lekker gevoel waar soms ook emoties bij komen kijken. Iedereen ervaart dit op een andere manier en het is ook zeker niet altijd hetzelfde. Je kunt gevoelens van euforie, geluk, opluchting, slaperigheid, liefde of nog zo veel meer ervaren.

Ook kan het gebeuren dat deze gevoelens een reactie zoals huilen als gevolg hebben. In dit geval is het juist iets heel moois dat er tranen bij komen kijken. De energie en spanning die tijdens de seks is opgebouwd wordt als het ware losgelaten. Deze enorme ontlading kan er in combinatie met de hormooncocktail toe leiden dat je gaat huilen.

Wanneer we spreken over ‘tranen van geluk’ na de seks noemen we dit crymaxing. Je hebt een goed gevoel.

 

Negatieve ervaring

Niet in alle gevallen zijn tranen na de seks gekoppeld aan een lekker gevoel. Wanneer je ná de seks (zowel solo als met je partner) negatieve emoties ervaart duidt dat vaak op iets onderliggends. Dit noemen we met een moeilijk woord postcoïtale dysforie (PCD), het kan met twee dingen te maken hebben:

Negatieve associatie: in het eerste geval is er in je brein een negatieve associatie gemaakt met seks. Dit zorgt voor het onprettige gevoel dat je ervaart.

Trauma: ook kan het zo zijn dat de seks een trigger is naar iets wat je vroeger hebt meegemaakt; een trauma.

In beide gevallen kan het lastig zijn er een vinger op te leggen. Wél is het in alle gevallen een uiting dat er iets zit waar je mee aan de slag moet. Kijk of je weet waar het vandaan zou kunnen komen en schakel een professional in die jou hierin kan begeleiden.

 

Help! Ze huilt

Bijna de helft van alle vrouwen heeft het wel eens meegemaakt dat ze moest huilen na de seks. Ook bij mannen gebeurt dit, maar helaas zijn hier geen cijfers van bekend.

Als het jou of je partner overkomt is het belangrijk te weten dat het absoluut niks zegt over de seks. Degene die het overkomt weet zelf waarschijnlijk ook niet precies wat er gebeurt, stel dus vooral even geen vragen. Wat je wél kunt doen is ervoor diegene zijn.