Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

De 5 meest voorkomende menstruatieklachten

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Hormoon gerelateerde klachten zijn fors in opkomst en in dit artikel delen we niet alleen de 5 meest voorkomende menstruatieklachten met je, maar ook de oorzaken én natuurlijk een aantal tips van Gynaecoloog Ginny Chamorro om deze klachten te verlichten.

De 5 meest voorkomende menstruatieklachten op een rijtje:

 1. Fors vaginaal bloedverlies
 2. Onregelmatige cyclus (met onzekerheid over de vruchtbare dagen)
 3. Contactbloedingen (= bloedverlies tijdens het vrijen)
 4. Uitblijven van de menstruatie en eisprong
 5. Verstoord bloedverlies voor én na de menopauze

Erg vervelende klachten dus, maar welke factoren veroorzaken deze menstruatieklachten? En belangrijker nog, wat kun je eraan doen?

Gewichtsschommelingen

Eén van de oorzaken heeft betrekking op het gewicht. Zowel ondergewicht, overgewicht als extreme gewichtsschommelingen kunnen een regelmatige cyclus ineens onregelmatig maken. Wanneer je enorm ondergewicht hebt kan het zomaar zijn dat zowel je eisprong als menstruatie uitblijven. Heb je last van overgewicht? Ook dit kan zorgen voor een menstruatiestoornis. Je kunt dan denken aan PCOS, waarbij ook de eisprong en menstruatie kunnen uitblijven.

Extreme stress

Heb jij last van extreme stress én een cyclusstoornis? Ook dit kan zomaar aan elkaar gerelateerd zijn. Wanneer je veel stress ervaart kan het namelijk zijn dat je brein een seintje stuurt naar het lichaam met de memo ‘het is nu niet handig om zwanger te worden, dus ik zorg dat er geen eisprong plaatsvindt’. En wanneer je eisprong uitblijft, blijft je menstruatie dat vaak ook. En zo kan extreme stress dus de oorzaak zijn van een verstoorde menstruatiecyclus.

Het is daarom van belang om je stress level te reguleren. In dit artikel lees je hoe je chronische stress kunt verminderen of voorkomen.

Vleesboom

Een vleesboom, oftwel myoom, is een goedaardige verdikking of knobbel in de spierwand van de baarmoeder en ook dit kan zorgen voor een diverse vervelende menstruatieklachten. Een vleesboom kan klachten geven van veel vaginaal bloedverlies, tussentijdse bloedingen en pijn tijdens de menstruatie.

Bij het vermoeden op een vleesboom adviseren wij contact met je huisarts op te nemen.

Een afwijkend uitstrijkje

Ook een afwijkend uitstrijkje kan zorgen voor vaginaal bloedverlies, tussentijdse bloedingen en bloedverlies tijdens het vrijen. Je spreekt bijvoorbeeld van een afwijkend uitstrijkje wanneer er atypische cellen bij de baarmoedermond zijn ontstaan. Dit heeft te maken met het HPV virus wat dan bijvoorbeeld moeilijk door het lichaam kan worden opgeruimd. Uiteindelijk kunnen deze onrustige cellen zich ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Dit kunnen we dus voorkomen door die onrustige cellen vroegtijdig op te sporen.

Het HPV-virus, voluit Humaan Papillomavirus, is een virus dat vrijwel iedereen krijgt wanneer hij of zij seksueel actief is en wat het lichaam bijna altijd zelf weer opruimt. Het opruimen van dit virus, ook wel ‘klaren’ genoemd, lukt in sommige gevallen echter niet waardoor het HPV virus langer aanwezig is en de cellen onrustig worden.

Enkele oorzaken waardoor het lichaam het HPV-virus moeilijker kan opruimen zijn:

 • Roken
 • Een verminderde afweer, bijvoorbeeld door medicijngebruik
 • Veel wisselende seksuele contacten
 • Een infectie van chlamydia of herpes
 • Een infectie met meerdere HPV-types

Nu we weten welke factoren een verstoorde menstruatiecyclus in de hand werken, is het tijd om te kijken naar tips om deze klachten dragelijker te maken of te verminderen. Want een cyclus zonder het uitblijven van een eisprong, zonder extreem doorlekken en zonder tussentijdse bloedingen is waarschijnlijk de wens van iedere vrouw!

 1. Stop met roken wanneer je dit doet. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is roken één van de oorzaken waardoor het lichaam het HPV-virus moeilijk kan opruimen met klachten van vaginaal bloedverlies. Je wil natuurlijk geen hoger risico hebben op het ontstaan van baarmoederhalskanker.
 2. Vervang je tampons eens voor een menstruatie cup wanneer je heel fors bloedverlies of zelfs bloedstolsels hebt. Dit is soms wat gebruiksvriendelijker én goed voor het milieu. Heb je een spiraal? Dan kan deze verplaatsen wanneer je een menstruatie cup verwijdert, dus let hier goed op.
 3. Heb je veel wisselende seksuele contacten? Wees je er dan van bewust dat het voor je lichaam moeilijker wordt gemaakt om het HPV-virus op te ruimen, met alle klachten van dien.
 4. Bagatelliseer menstruatie- en cyclusstoornissen niet en schroom niet om, om hulp te vragen. Je kunt met deze klachten bij de huisarts of eigen gynaecoloog terecht, maar ook Ginny Chamorro kijkt graag met je mee wanneer je fors bloedverlies of bijvoorbeeld een afwijkend uitstrijkje hebt!