De kracht van ademhaling

Leestijd 2 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten – Onderwijs

Ademhalen doen we voortdurend en gaat vaak helemaal vanzelf. Het eerste wat we doen als we geboren worden is de ademhaling controleren. Het laatste wat we doen voordat we sterven is, jawel, ademhalen. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar toch ademt zo’n 80% van de mensen verkeerd. En dat terwijl we met de juiste manier van ademen zoveel meer rust, energie en balans kunnen creëren.

Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je ademt?

Wanneer je ademt, adem je zuurstof in en koolstofdioxide uit. De zuurstof die je inademt komt via je longen in je bloed terecht en wordt vervolgens via het hart rondgepompt naar alle cellen in je lichaam. In deze cellen is de zuurstof verantwoordelijk voor het omzetten van vet, suikers en eiwitten in energie.

Tijdens deze verbranding ontstaan er afvalstoffen, waaronder koolstofdioxide. Het teveel hieraan wordt vervolgens via je longen tijdens het uitademen weer uit je lichaam verwijderd.

In goede gezondheid past je ademhaling zich aan je activiteiten aan. Wanneer je slaapt of ontspant, is je ademhaling rustig. Wanneer je actief bent zal je ademhaling sneller en dieper zijn. Ook bij stress verandert je ademhaling.

Stress activeert de amygdala, een klein hersendeel ter hoogte van je slaap. Je kunt de amygdala vergelijken met een alarmbel die je lichaam in staat van paraatheid (vechten of vluchten) brengt in een stressvolle situatie. Er komt cortisol en adrenaline vrij, je ademhaling versnelt en je bloed wordt naar je spieren gepompt zodat je in staat bent om heel hard weg te kunnen rennen wanneer het nodig is. Dit is een heel natuurlijke én gezonde reactie, mits je in staat bent om daarna weer tot rust te komen, te ontspannen en je ademhaling weer terug te brengen tot een normaal niveau. Maar wat is dan een normaal niveau?

Test jouw ademhaling

Een gemiddelde van ca. 15.000 ademhalingen per dag zou ideaal zijn. Uit onderzoek is echter gebleken dat we gemiddeld maar liefst 40.000 keer per dag ademen en dat veel mensen slechts 30% van hun longcapaciteit gebruiken.

Zet een timer van 1 minuut en sluit je ogen. Tel gedurende deze minuut je ademhalingen (in en uit is één ademhaling). Je hoeft niets te forceren en mag blijven ademhalen zoals je hiervoor deed.

Lees in onderstaande tabel af hoe het ervoor staat met jouw ademhaling én gezondheid.

4-11 ademhalingen per minuut Je ademhaling is volledig onder controle
12-17 ademhalingen per minuut Werk aan de winkel!
>18 ademhalingen per minuut Gevarenzone, het is nú tijd om hier iets mee te doen.

 

De kracht van ademhaling

Met ademwerk is het mogelijk je staat van zijn te beïnvloeden, trauma’s aan te pakken en blokkades op te ruimen waardoor de energie weer gaat stromen. Ademhalen is dus niet alleen noodzakelijk, maar ook helend voor je lichaam én brein.

Wil jij alles leren over het belang van een goede ademhaling, hoe je met ademhaling trauma’s kunt aanpakken én een breathwork sessie ondergaan? Schrijf je dan in voor de Brain Balance Boost ‘Breathwork’.

 

Breathwork sessie ademwerkcoach Rotterdam