Breathwork en je brein

Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven.

Ruim 1,3 miljoen Nederlanders ervaart momenteel burn-out klachten (cijfers: burn out poli) met zowel fysieke als mentale klachten als gevolg. Bij deze klachten denk je wellicht niet altijd aan ademhaling als oorzaak én oplossing terwijl de manier van ademen van grote invloed is op je gesteldheid.

Nanda Coenen leert je tijdens deze tweedaagse Brain Balance Boost alles over de kracht van ademen. Maar liefst 8 van de 10 mensen ademt verkeerd met ziekten en disbalans tot gevolg. Maar ademen werkt 2 kanten op. Zo kan een ingrijpende gebeurtenis effect hebben op je ademhaling, maar kun je ook door middel van ademhaling de regie weer terugpakken.

Deze tweedaagse training vindt plaats op 23 en 24 maart 2024 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in, want er zijn nog maar 2 plaatsen beschikbaar*.

*Disclaimer: Wanneer je zwanger bent, specifieke medicijnen gebruikt, een hoge bloeddruk hebt, hartproblemen of bijvoorbeeld last hebt van psychoses overleggen we eerst met jou om te kijken of deze training voor jou geschikt is. Neem hiervoor contact met ons op via info@brainbalanceinstituut.com.

299
 • Nanda Coenen
 • 10:00 - 17:00 uur
 • 23 & 24 maart
 • Theodoor Colenbranderhof 3, 3059 Rotterdam, Nederland
 • 299
 • Brain Food lunch, snacks & drinks
 • Inclusief studiemap & materiaal

Wat leer je tijdens deze 2-daagse training.

Welke organen zijn betrokken bij de ademhaling?

Welk effect heeft ademhaling op je brein?

Welk effect heeft ademhaling op je spieren?

Wat gebeurt er in je lichaam bij hyperventilatie?

Welke gezondsheidsvoordelen biedt breathwork?

Wat is de connectie tussen breathwork en je immuunsysteem?

Wat zijn trauma’s?

Hoe kan je met breathwork aan trauma’s werken?

Diverse ademhalingsoefeningen.

Je ondergaat een breathwork sessie.

Wat leer je tijdens deze 2-daagse training.

Breathwork & trauma’s

Een goede ademhaling kan helpen voor meer ontspanning, energie, balans en een betere gezondheid. Maar breathwork en ademwerk kan ook worden ingezet om trauma’s te helen. Het brein is gericht op overleven en voortplanten en heeft de capaciteit om bepaalde (overweldigende) gebeurtenissen te vergeten. Het brein kan een trauma dus als het ware blokkeren, puur om te overleven.

Zeker op jonge leeftijd kunnen we trauma’s heel goed blokkeren, ‘vergeten’ en weer doorgaan met ons leven. Ons lichaam daarentegen, daar ligt de waarheid opgeslagen. Als we de signalen van ons lijf negeren (wat vaak begint met klachten als hoofdpijn, verminderde weerstand en vage pijntjes en klachten) raakt ons zenuwstelsel uiteindelijk overbelast wat resulteert in verminderde veerkracht en soms zelfs chronische ziekten.

Maar wat is een trauma nu eigenlijk? Een trauma is een ervaring of gebeurtenis waarbij je lichaam niet de mogelijkheid had om te vechten, te vluchten of te bevriezen. Je lichaam kon niet reageren zoals dit evolutionair wel is bedoeld. De gebeurtenis was bijvoorbeeld te snel, te intens of te onverwacht voor dat moment.

Dieren in het wild lopen bijvoorbeeld meestal geen trauma’s op omdat zij de mogelijkheid hebben om aan te vallen, te vluchten of te bevriezen. Een hele natuurlijke reactie dus. Maar hoe wij in de huidige maatschappij reageren is vaak onnatuurlijk, met als gevolg dat we trauma’s opslaan.

Breathwork kan helpen om te helen van deze trauma’s en je lichaam de kans te geven te herstellen. Wil jij alles leren over breathwork? Schrijf je dan in voor de Brain Balance Boost Breathwork op 23 en 24 maart 2024.

*Disclaimer: Wanneer je zwanger bent, specifieke medicijnen gebruikt, een hoge bloeddruk hebt, hartproblemen of bijvoorbeeld last hebt van psychoses overleggen we eerst met jou om te kijken of deze training voor jou geschikt is. Neem hiervoor contact met ons op via info@brainbalanceinstituut.com.

Symptomen van een verkeerde ademhaling

Klachten welke horen bij een verkeerde ademhaling beperken zich helaas niet alleen tot de luchtwegen. Ook de hersenen, spieren, het hart en immuunsysteem kunnen hinder ondervinden wanneer je ademhaling niet optimaal is.

Veelvoorkomende klachten zijn:

 • Duizeligheid
 • Benauwdheid
 • Slechte concentratie
 • Geheugenverlies
 • Snel buiten adem bij inspanning
 • Overmachtig gapen en/of zuchten
 • Droge mond
 • Reukverlies
 • Hyperventilatie aanvallen
 • Vermoeidheid
 • Spierkramp
 • Hoge bloeddruk
 • Beklemmend gevoel op de borst
 • Slecht slapen
 • Koude handen en/of voeten
 • Lusteloosheid

Bekijk alle Boost trainingen

Er zijn plekken beschikbaar

Hormonen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Hormonen en je brein

Wil jij meer rust en balans voor je brein? Dit start bij je hormonen. Je brein is namelijk een hormonale machine. Jouw hormonen en neurotransmitters bepalen hoe jij je voelt, functioneert, of je geheugen goed voor je werkt, hoe je energie is, hoe je slaapt, of je focus en flow hebt en hoe je in je vel zit.

Er zijn plekken beschikbaar

Burn-out

Er zijn plekken beschikbaar
Burn-out

Burn-outklachten zitten in je lichaam: je slaapt slechter, bent moe, hebt fysieke klachten als hoofdpijn en spierpijn, depressieve klachten, darmproblemen, menstruatieproblemen en meer. Hoe pak je deze klachten aan, en hoe kun je werken aan je mindset en individuele valkuilen? De training geeft veel informatie en praktische handvaten om meteen in het dagelijks leven in te zetten. De dagen zijn daarom zinvol voor iedereen die een burn-out wil begrijpen, voorkomen, of bezig is met het herstel.

Er zijn plekken beschikbaar

Brain Food

Er zijn plekken beschikbaar
Brain Food

In totaal zijn er 45 voedingsstoffen die je breinbalans bewaken en je hersencapaciteit versterken. Voedsel dat rijk is aan deze stoffen, draagt dan ook het meeste bij aan een goed functioneren van je brein en daarmee aan jouw dagelijkse welbevinden. Zo ben je beter bestand tegen stress en de vele andere uitdagingen waar het leven je voor stelt.

Marieke Kok geeft een tweedaagse training over Voeding en je Brein. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan nu in!

Er zijn plekken beschikbaar

Breathwork en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Breathwork en je brein

Voor een leven vol energie, geluk, balans en rust zijn veel facetten van belang. Van voeding tot beweging en van een goede nachtrust tot het reduceren van stress. De kracht van ademhaling is echter een tool die vaak wordt vergeten wanneer we het optimale uit ons leven willen halen. En dat is zonde, want met de juiste manier van ademhalen is het mogelijk jouw (brein)gezondheid een boost te geven. Deze tweedaagse training vindt plaats op 23 en 24 maart 2024 in ons Brain Balance opleidingsinstituut in Rotterdam. Wil je meer leren over het belang van ademhaling, breathwork en trauma’s? Schrijf je dan snel in.

Er zijn plekken beschikbaar

Grip op stress

Er zijn plekken beschikbaar
Grip op stress

Ontdek wat stress met jouw lichaam en brein doet en hoe je stress onder controle kunt krijgen. Leer de signalen van stress herkennen en ernstige gevolgen met klachten te voorkomen. Wanneer je te veel of te lang stress ervaart, kan stress je hele leven overnemen. Het beïnvloedt jouw fysieke, mentale én emotionele gezondheid. Denk aan: geheugenproblemen, hartkloppingen, slaapstoornissen, stemmingswisselingen en angst. Het kan je meesleuren in een neerwaartse spiraal die oneindig lijkt, waardoor relaties, werk en levensvreugde worden aangetast.

Er zijn plekken beschikbaar

Vitamines, Mineralen & Supplementen

Er zijn plekken beschikbaar
Vitamines, Mineralen & Supplementen

Maar liefst twintig procent van alle voedingsstoffen die we binnenkrijgen, gaat naar ons brein. Al die gezonde vetten, mineralen en vitamines zijn essentieel voor gezonde hersenen – en je merkt het meteen aan je mentale en fysieke gezondheid als je er niet genoeg van binnenkrijgt. Daarom is het van groot belang dat je het juiste voedsel eet: dit noem ik ook wel brainfood. Hoe beter jij je brein voorziet van deze voeding, hoe lekkerder, fitter en blijer jij je voelt. Leer tijdens deze Brain Balance Boost alles over de specifieke behoefte van ieder mens. Wat is jouw basis behoefte? Wat doen voedingsstoffen nu eigenlijk voor je? Hoe herken je goede kwaliteit?

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!

Ontspanning & meditatie

Er zijn nog een paar plekken beschikbaar!
Ontspanning & meditatie

Mediteren kun je op vele duizenden manieren doen. Het is iets wat je je brein aanleert, maar ook je lichaam. Beide zijn namelijk betrokken bij het meditatieproces. Is het makkelijk om het jezelf te leren mediteren? Nee, dit kan soms heel ongemakkelijk voelen. Het is per persoon verschillend hoe je erop reageert. Op 1 en 2 juni 2024 geeft Patricia Lie-van Dijk een tweedaagse training over Ontspanning en Meditatie. Wil je hier meer over leren voor persoonlijke doeleinden, of wil je dit bijvoorbeeld graag toepassen in je praktijk? Schrijf je dan snel in!

Er zijn plekken beschikbaar

Darmen en je brein

Er zijn plekken beschikbaar
Darmen en je brein

Onze darmen zijn ook wel ons tweede brein, des te belangrijker wanneer je darmen naar behoren functioneren. Wanneer dit niet het geval is kan het leiden tot fysieke klachten als obstipatie, buikkramp en winderigheid. Om de communicatie tussen je darmen en het brein zo optimaal mogelijk te laten verlopen, is het noodzakelijk te weten wat je lijf hiervoor nodig heeft én wat je juist beter kunt laten.Leer meer over wat jouw darmen je vertellen.

Vragen? Neem contact met ons op

Heb je vragen of ben je benieuwd of deze training voor jou geschikt is? Neem contact met ons op. We helpen je graag persoonlijk telefonisch verder.