Tijdens de opleidingen die ik heb gevolgd heb ik veel mooie inzichten op mogen doen. Maar iets waar heel weinig tijd aan werd besteed was trauma. In de praktijk ontdekte ik dat trauma ten grondslag ligt aan een groot deel van de problemen waar we mee kampen. Ik geloof er dan ook sterk in dat het juist de sleutel tot geluk kan zijn.
Trauma’s heb je toch alleen als je iets heel heftigs hebt meegemaakt?
Er hangt een behoorlijk zware lading aan het woord trauma. En er is dan ook veel discussie over de betekenis van het woord. Zo denken veel mensen dat je alleen een trauma hebt wanneer je een hele heftige gebeurtenis hebt meegemaakt. Daarom vind ik het belangrijk mijn visie over trauma met je te delen.
Zodra er iets gebeurt wat je zenuwstelsel onvoldoende kan verwerken slaat je brein dit op als een trauma. Er vinden dus twee dingen plaats voordat een situatie wordt opgeslagen als trauma. Eerst gebeurt er iets wat bij een individu heftige negatieve emoties opwekt, dit kan bijvoorbeeld boosheid zijn. Vervolgens probeert je zenuwstelsel de emoties te verwerken, maar zonder succes.
Bij de verwerking van deze emoties zijn warme relaties ontzettend belangrijk. Mensen om je heen kunnen je dus helpen met het verwerken van je emoties.
De eerste 8 jaar
Kinderen worden overspoeld door emoties van onder andere stress, angst, boosheid en verdriet. Dit is normaal en zelfs heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kinderbrein. Maar het is wel van groot belang om deze emoties op de juiste manier te leren verwerken. Om die reden is het zeker in de eerste 8 jaar van het leven belangrijk voor een kind warme relaties met de ouders/verzorgers te hebben. Deze relaties zijn essentieel voor het leren verwerken van emoties. Hoe vaker een kind leert emoties te verwerken, hoe beter dit hem/haar in de rest van het leven af zal gaan.
Weet wel dat dit bij niemand vlekkeloos gaat; elk mens heeft onverwerkte emoties die zijn opgeslagen als trauma’s. Dat is menselijk, niet te voorkomen en belangrijk om te weten en accepteren.
Echter, hoe jonger deze negatieve ervaringen zijn opgedaan en hoe meer negatieve ervaringen iemand heeft, hoe meer last iemand hiervan kan hebben. Je stress systeem wordt hierdoor namelijk meer ontregeld. Ik zal je kort uitleggen wat dat betekent.
Ontregeld stress systeem
Zoals ik net al zei zorgen trauma’s voor een ontregeld stress systeem. Dit zorgt ervoor dat je buiten proportioneel emotioneel reageert op bepaalde prikkels. Hier ligt vaak een trauma aan grondslag, maar ook chronische stress kan de oorzaak zijn. Ons brein maakt namelijk geen onderscheid in de perceptie van deze twee.
Vrouwen richten hierin hun emoties meestal naar binnen, terwijl mannen hun emoties eerder naar buiten richten.
Onverwerkte emoties verwerken
Trauma’s zijn dus onverwerkte emoties, maar het mooie is dat we ze alsnog kunnen verwerken. Je hoeft je hiervoor niet eens altijd bewust te zijn van het trauma dat ten grondslag ligt aan de buiten proportionele emoties die je ervaart. Wel is het belangrijk de trigger te ontdekken; wat veroorzaakt jouw reactie? Elke keer dat je zo’n trigger ervaart heb je een kans er iets moois van te maken.
Bewustwording is hierin de eerste stap. Wat gebeurt er waardoor ik zo reageer? Leer de triggers herkennen die deze emoties bij je opwekken. Het is niet de situatie zelf die tot deze emoties leidt, het zijn de gedachten die jij bij de situatie hebt. Dat is namelijk het trauma, probeer je daar dus vooral niet schuldig over te voelen.
Zodra je hier een patroon van triggers in gaat zien kun je de ruimte tussen trigger en reactie leren vergroten. Je leert triggers herkennen en creëert ademruimte om een moment van rust te ervaren voordat je reageert.
Hoe dan?
In de huidige maatschappij staan we continu aan. Niet alleen omdat de maatschappij grote verwachtingen van ons heeft. Onbewust speelt er nog iets, zodra we zorgen dat we bezig blijven kunnen we namelijk de confrontatie met onze onverwerkte emoties uit de weg gaan. Dit is niet gek, het kan namelijk erg spannend zijn de confrontatie aan te gaan. Maar tegelijkertijd kan het ons veel moois brengen.
Om je op weg te helpen heb ik een oefening om jezelf meer ruimte en rust te geven. Deze ruimte en rust is essentieel om emoties te kunnen verwerken en meer geluk te ervaren.
Probeer eens elke dag 13 minuten te zitten in stilte. Hou je aandacht gedurende deze 13 minuten in het hier en nu zonder af te dwalen. Ben niet te streng voor jezelf als dit in het begin moeilijk gaat, oefening baart kunst. Zie het zo; elke keer dat je afdwaalt train je het gedeelte van je brein wat nodig is. Zo kun je het zenuwstelsel herstellen door het steeds beter te reguleren. Je leert jezelf aan ruimte en rust in te bouwen, ook bij het ervaren van hevige emoties.