Waarom is salie zo goed voor je?

Leestijd 3 minuten
brain food

Elke maand stel ik jullie aan een plant of een bloem voor en zijn of haar eigenschappen en actieve werking. Deze maand: Salie. Wij geven planten een zogeheten plantportret, alsof je een persoon omschrijft. De natuur heeft ons zoveel te bieden aan wijsheid en schoonheid. In deze reeks plantportretten kijken we op een andere manier naar planten en bloemen om hun lessen te leren.

 

Redder in nood

Soms verklapt de naam al veel over de eigenschappen van de plant. Salie is afgeleid van het latijnse Salvare, wat verwijst naar gezond zijn of genezen. Er zijn ook de nodige verwijzingen in spreuken, bijvoorbeeld deze: ‘’Wie de salie kweekt, die de dood bijna vergeet!’. Dat klinkt veelbelovend!

De gehele salie familie bestaat uit wel een paar honderd verschillende soorten, waarvan er maar een klein deel bekend staat om hun helende werking. De meest bekende en meest gebruikte is de Salvia Officinalis. De plant behoort tot de lipbloemigen en wanneer je de bloemetjes van dichtbij bekijkt dan lijken het inderdaad wel kleine mondjes. In het gebied rond de Middellandse Zee voelt de plant zich het meeste thuis, al komt hij van oorsprong waarschijnlijk uit Azië. De werkzame bestanddelen bestaan uit etherische olie, looistoffen, bitterstoffen en flavonoïden.

 

Vitaal in de kou

In de meeste planten vind je de etherische olie in de bloemen of de zaden. Bij geneeskrachtige planten zit de etherische olie juist in de bladeren opgeslagen. Zo ook bij de salie. Wanneer je een salieblad een beetje tussen je vingers wrijft dan komt de geur van de etherische olie vrij, een frisse, kruidige, beetje bittere geur. Etherische olie is warmte (energie) die de plant heeft weten op te slaan. Salie kan die warmte zo goed opslaan dat ze heel erg goed bestand is tegen winterse kou. De groenblijvende bladeren lijken haast wel vitaler te zijn in koud weer. En ook de kwaliteit van de etherische olie blijft uitstekend behouden in de plant tijdens de kou. Deze plant houdt van de tegenstelling van warmte en kou zou je kunnen zeggen en dat geeft de plant aan ons door. Een bad met daarin een badolie met etherische olie van salie warmt je goed op wanneer je in de winter verkleumd bent, maar evengoed frist het je op tijdens een warme zomerdag of na het sporten. Ook geestelijk geeft de vitaliteit van de salie ondersteuning; bij langdurige vermoeidheid en gebrek aan energie. Bij mentale vermoeidheid bevordert het je denkvermogen. Wanneer je behoefte hebt aan mentale kracht of concentratie kun je bijvoorbeeld een roomspray met salie gebruiken ter ondersteuning.

 

Regulerend vermogen van salie

De werkzame bestanddelen hebben verder een invloed op de werking van verschillende klieren in ons lichaam. Een voorbeeld waarbij dit goed is te zien is bij borstvoeding. Om borstvoeding aan te maken ontvangen de melkklieren (onder invloed van het hormoon prolactine) een seintje dat er melk gemaakt moet worden. Wanneer een moeder die borstvoeding geeft salie thee zou drinken, dan merkt ze meteen dat ze veel minder melk aanmaakt. Dus bij het geven van borstvoeding kun je beter geen salie theedrinken. Een regulerende werking heeft salie op onze zweet en talgklieren. Een voetbad met een salie badolie is fijn bij zweterige voeten en ook tijdens de pubertijd of de menopauze kan salie ondersteunend werken bij overmatige transpiratie. De regulerende werking op de talgklieren komt goed van pas bij onzuiverheden van de huid. Door bijvoorbeeld een klein beetje badolie toe te voegen aan het water waarmee je je gezicht afspoelt bij het reinigen geeft de talgklieren de impuls dat ze het iets rustiger aan mogen doen waardoor de talgklieren in een betere balans komen met de uitscheiding van talg en dit heeft weer een gunstige invloed op het afnemen van onzuiverheden.

In de mond kan het gebruik van salie ook veel goeds bieden bij het voorkomen en herstellen van ontstekingen van mond, keel en tandvlees en het kalmeert de slijmvliezen. Vandaar dat je salie ook terug kunt vinden in producten voor de verzorging van mond en keel.

Door de vele toepassingen kan Salie je op vele gebieden wat bieden en is het te begrijpen dat deze plant als redder in nood werd gezien. Het volgende artikel zal gaan over de Oost-Indische Kers en de les en eigenschappen van deze mooie plant.