Dit zijn dé redenen waarom het zetten van intenties je zoveel brengt.

Leestijd 5 minuten
breinkennis

Intenties zijn voornemens die je kunnen helpen om gezond en gelukkig te zijn. Voor een positieve uitwerking van deze intenties, is het van belang om je bewust te worden van de energie die je meegeeft aan je voornemens. Hoe meer aandacht je schenkt aan positiviteit, hoe groter dit zal worden. Want alles wat je aandacht geeft, groeit!

Als je ’s ochtends opstaat met een slecht humeur, dan kan dit veel invloed hebben op hoe je dag verloopt. Met een slecht humeur voel je je boos of vol weerstand en je motivatie is ver te zoeken. Als je dan ook nog eens denkt ‘bah, dit wordt geen leuke dag’, dan zul je aan het einde van de dag tot de conclusie komen dat dat inderdaad klopte.

 

Negatieve gedachten

De kracht van gedachten is enorm. Zo’n 70 tot 80% van je gedachten zijn negatief, of bevatten in elk geval een negatief geladen woord. In het voorbeeld hierboven is ook sprake van negatieve gedachten, die uiteindelijk leiden tot een patroon of overtuiging: “zie je nu wel dat ik gelijk had? Het was een rotdag!” De intentie die leidde tot deze overtuiging was negatief geladen en deed precies wat er gevraagd werd. Gelukkig zijn wij als mens heel goed in staat om onze gedachten bij te sturen. Met andere woorden: we kunnen onze gedachten én de gevolgen ervan beïnvloeden. Als je dat inzicht eenmaal hebt, ligt de weg naar een gezond en gelukkig leven voor je open.

 

Bewustwording

Stap 1 dus om je bewust te worden van je gedachten en de wijze waarop ze je gezondheid (zowel fysiek, emotioneel, mentaal, energetisch als spiritueel, holistisch dus) kunnen beïnvloeden. Een eenvoudig voorbeeld is de gedachte of overtuiging ‘Ik ga het niet redden vandaag’. Hiermee heb je eigenlijk al een negatief voornemen voor deze dag. Je aandacht gaat uit naar het niet redden. Naarmate je deze gedachte vaker hebt, wordt deze alleen maar groter. Op emotioneel gebied kun je dan een bepaalde angst voelen, voor afwijzing of falen bijvoorbeeld. Energetisch gezien ervaar je onrust of spanning en fysiek kun je hoofdpijn, buikpijn van de stress en rug- of schouderklachten ervaren. Op spiritueel niveau kun je last krijgen van de overtuigingen die je al over jezelf had: ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg, is dit wel wat ik écht wil?

 

Intenties zetten als methode

Een intentie zetten is een krachtige manier om een positieve draai aan allerlei zaken te geven. Door het uitspreken van intenties beïnvloed je het verloop van je dag, je leven, je contacten, je werk, je uitstraling, je gedrag, etc. Net waar jij je aandacht op richt. Je focust je bewust op wat je wilt bereiken: een fijne dag, een goed gesprek, een leuke ontmoeting, lekker eten, voldoening uit je werk of datgene doen wat je al zolang hebt uitgesteld of steeds vergat. En als je dat voornemen hebt weten om te zetten in een positief resultaat, voel je je echt gezonder en gelukkiger. Een intentie begint dus op mentaal niveau (je gedachten) en biedt direct voelbaar resultaat op emotioneel niveau. Positieve gedachten leiden dus tot gelukkige gevoelens: een boost voor je gezondheid!

 

Werken met intenties

Intenties kunnen op elk moment van de dag, voor elke situatie en voor iedereen en alles om je heen, worden ingezet: alles waar jij op dat moment je aandacht aan wilt geven. Bij het opstaan kun je de intentie zetten dat je vandaag weer veel inzichten mag krijgen, in een ruimte waar je je minder prettig voelt kun je de intentie zetten dat de ruimte gevuld mag worden met positieve energie en voor je collega’s kun je de intentie zetten dat ze vandaag op een liefdevolle manier mogen samenwerken. Wil je vandaag écht aan die presentatie werken, wat je al weken uitstelt, dan kun je die intentie als volgt vormgeven: ‘Vandaag werk ik met plezier aan mijn presentatie’.

 

Intenties werken vanuit zuivere energie

Een intentie komt bij je terug wanneer je deze vanuit zuivere energie inzet. Zuivere energie is de energie vanuit je hart, dat onvoorwaardelijk, vol liefde en zonder oordelen spreekt. En dat is ook precies waar voor veel mensen de crux zit. Een intentie die je zet om de loterij te winnen, zal niet bij je terugkomen. Deze wordt je namelijk niet ingegeven vanuit je hart, maar vanuit materiële wensen. ‘Vandaag win ik de loterij’ is dan ook geen zuivere, oordeelvrije intentie, want vaak kleven er allerlei voorwaarden en verwachtingen, zoals eigenbelang, aan vast.

 

Maar hoe zorg je dan voor die zuivere energie?

Als je intenties gaat gebruiken, is het belangrijk om even alles los te laten wat jou belemmert om zuiver te zijn. Negatieve gedachten, boosheid of bijvoorbeeld je weerstand opzijzetten kun je eenvoudig doen door verbinding te maken met de aarde. Zorg dat je stevig staat, met je voeten plat op de grond en visualiseer dat al je belemmeringen door je lichaam de aarde in vloeien, weg van jou. Daardoor zul je merken dat er ruimte in jou ontstaat, een prettige leegte die je doet beseffen dat je hier, nu bent. Je bent dan volledig aanwezig in je lichaam, zonder dat je je druk hoeft te maken over gisteren of morgen omdat die er in het hier en nu eenvoudigweg niet zijn.

 

Hoe kun je deze intenties inzetten?

  • Denk positieve gedachten.
  • Maak verbinding met je hart en laat je gevoel spreken. Welke intentie wil je vandaag uitspreken?
  • Formuleer je intenties met positieve woorden. Gebruik geen woorden als ‘geen’, ‘niet’ of ‘zonder’, maar benadruk het positieve. Als je het voornemen hebt om vandaag niet boos te worden, dan formuleer je je intentie als ‘Ik ben liefdevol’, in plaats van ‘Ik word niet boos’. Het gebruik van ontkenningen geeft namelijk weerstand aan.
  • Werk niet vanuit eigenbelang en vermijd interpretaties. Wens bijvoorbeeld dat iemand precies datgene krijgt wat hij op dat moment nodig heeft, in plaats van het te specificeren tot iets waar je geen invloed op kunt hebben. ‘Mijn kind krijgt vandaag wat het nodig heeft’ en niet ‘Mijn kind krijgt veel cadeautjes’.
  • Houd het tijdsbestek open. Heb vertrouwen dat alles precies zo gaat zoals het moet gaan, en dat er geen limiet op zit.
  • Wees je bewust van alle signalen die je worden gegeven. Elk signaal kan een boodschap zijn die jouw intentie helpt zich te manifesteren.
  • En tot slot: bedank aan het einde van de dag de intentie die je hebt gezet voor wat het gebracht heeft.

Oefen hier vooral mee, zo vaak als je wilt of nodig hebt. Zo train je je brein, je mentale niveau, en zul je je steeds meer bewust worden van alle positiviteit die je ontvangt met jouw zuivere intenties: geluksgevoelens, dankbaarheid en vertrouwen.