Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Even voorstellen; Charlotte Labee, Brain Balance expert

Leestijd 7 minuten
breinkennis

Graag stellen we Charlotte Labee, oprichter van Your Brain Balance en brain balance expert, aan je voor. 

Charlotte, kun je jezelf kort voorstellen? 

Ik ben Charlotte Labee, 34 jaar, 7 jaar getrouwd en moeder van Sky die inmiddels 4,5 is. Ik ben Brain Balance expert, auteur van 2 bestseller boeken: Brain Balance & Brain Food. Ik geef trainingen en lezingen over de werking van ons brein, wat mijn enorme missie en passie is geworden.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Ik heb orthomoleculaire voedingsleer gestudeerd, daarin heb ik me gespecialiseerd in verschillende thema’s, zoals hormoon expert en leaky gut expert. Daarnaast heb ik me de afgelopen jaren verdiept in de neurowetenschappen, de werking van het brein. Dit is oneindig en verdiep ik me dagelijks nog steeds in.

De afgelopen 15 jaar is er zoveel ontdekt ovder onze hersenen en nog steeds weten we er heel weinig vanaf. Deze kennis vertalen en delen met mensen is mijn missie geworden. Ik geloof er dan ook in dat hoe beter je hersenen in balans zijn, hoe meer je als mens in balans bent en goed en gelukkig in het leven kan staan.

Tegenwoordig zijn er zoveel mensen uit balans en ziek. Nederland telt 2 miljoen chronisch zieke mensen. Mentale ziektebeelden zijn nog nooit zo groot geweest, denk aan burn-outs, waarvan de statistieken zeggen dat momenteel 4 miljoen mensen met een burn-out te maken hebben of krijgen. Depressies, zelfdoding, alzheimer en dementie.

Allemaal tekenen van een brein wat niet goed in balans is. Daar wil ik preventief wat aan veranderen. Niet door medicatie, maar door de juiste handvatten te delen over de werking van ons neurologische en biologische systeem.

Ik heb vele coachings opleidingen gevolgd, zoals NLP, BMR, EFT, NCE, medische basis kennis, medische pyschische basiskennis. Maar nergens vond ik de combinatie wat we als mens allemaal nodig hebben, een holistische benadering. Dat is Brain Balance geworden. Een totaal pakket wat start bij de werking van onze hersenen.

Wat zijn je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Je mag mij ’s nachts wakker maken voor een goed gesprek, om inspiratie te kunnen delen, mensen te kunnen helpen een gezonde versie van zichzelf te worden en weer geluk te kunnen ervaren en energie. Dat is waar ik blij van word. Wanneer ik reacties krijg van mensen, en die krijgen we dagelijks, dat hun leven, relatie en/of werk is veranderd en daarmee zoveel gelukkiger zijn. Dan weet ik waarvoor ik wakker gemaakt wil worden.

Daarnaast heb ik als persoonlijke hobby, spelletjes doen met hond en kind, wandelen in de natuur, koken vind ik heerlijk om te doen, en yoga doe ik sinds een aantal jaar wat ik met veel plezier doe.

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?

Dat ik wanneer ik aan ga over iets of een bepaald onderwerp, ik er ook 300% voor ga. Mensen zeggen ook weleens: jij bijt je ergens in vast, zoals een pitbull, net zolang nodig is totdat het een succes wordt. Ooit noemde een business partner me ook wel: Als jij aangaat, start er een machine die niet stopt, mensen kunnen je niet bijhouden.

Ik ben van het doorpakken, maar weet inmiddels wel dat dat niet ten kosten van mijn eigen gezondheid moet gaan. Dat heb ik wel moeten leren. Ik heb daar wel ook leergeld voor betaald, maar dat is de beste manier om het te leren. 

“Als jij aangaat, start er een machine die niet stopt, mensen kunnen je niet bijhouden.”

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Een brein in balans betekent voor mij dat je hersenen goed samenwerken met je lichaam. Dat het 1 holistisch geheel is. Ons onderbewuste systeem goed geconnect is met het bewuste systeem en we daardoor balans ervaren. Balans betekent niet dat het statisch is, het is beweeglijk, dat is ook iedere dag anders.

Ik ben ook niet altijd top in balans, dat is ook niet nodig, als de marge van de weegschaal niet teveel doorslaat naar de ene of andere kant. Dit thema is zo ontzettend actueel omdat de wereld verandert, de wereld gaat snel, sneller dan de evolutie van onze hersenen kan bijhouden. We verlangen veel van onze hersenen, we willen het optimaalste resultaat, maar moeten daar ook wat voor doen.

We moeten de hersenen een verrijkte omgeving bieden om dat optimale resultaat te behalen. Alleen die omgeving bieden we het niet, we zijn ons daar nog niet bewust van dat dat nodig is. Een benzine auto rijdt ook niet op diesel, dan stopt ie ermee. Zo werkt het met onze hersenen ook, de verkeerde omgeving zorgt ervoor dat je brein overbelast raakt en ermee stopt…. Eigenlijk is het zo simpel.

Daar kwam ik zelf ook achter toen het mij niet goed ging, toen ik uit balans was. Na jarenlang chronische stress te hebben gehad, een slaappatroon wat niet goed was, voeding wat totaal niet goed was en te weinig bewoog, kwam ik in een heftige burn-out terecht.

Ik werd opgenomen met verlammingsverschijnselen, mijn nervus vagus (de hoofdzenuw die loopt van je hersenen naar je darmen) was dusdanig beschadigd dat ik uitvalsverschijnselen had in mijn rechter arm. De neuroloog vertelde me dat dit alles te maken had met mijn lifestyle.

Dat punt was een kantelpunt, alles moest om in mijn leven. Ik wilde niet in een rolstoel terechtkomen, dat is wat mij verteld werd in het ziekenhuis. Dat het chronisch kon worden als ik niet beter voor mezelf zou gaan zorgen. Ja dat was het hele punt, jarenlang was ik maar doorgegaan, met werken, prive, voor iedereen klaar staan, behalve voor mezelf.

Daar startte mijn reis naar een balans voor mijzelf als mens. Ik begon me te verdiepen in de wereld van het brein, de biochemie, voedingsleer en kwam erachter dat er langzaam weer een vlammetje in me aanging, een passie die ik jarenlang niet meer gevoeld had.

Ik werd gelukkig van alleen al het lezen en bestuderen van alle info. Ik ging verschillende opleidingen en cursussen doen en langzaamaan ontwikkelde ik een passie voor het thema brein. Daar heb ik mijn werk van gemaakt, boeken over geschreven, het platform Your Brain Balance voor ontwikkeld. Met experts op alle gebieden die zo belangrijk zijn voor onze hersenen. Te gek, een droom die uitkomt.

Wat heb je toen gedaan (en doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Ik leef voor en met Brain Balance, eigenlijk startte het langzaam met dingen aanpassen, stapje voor stapje, dat alles heeft misschien wel 2 jaar geduurd voordat ik echt kon zeggen dat ik het onder de knie had. Dat is niet een proces wat je even in 3 weken doet. Lifestyle verandering is gewoon je hele leven omgooien. Dat kost tijd, energie, kennis en de motivatie om het te willen doen.

Het is voor mij dus allemaal een automatisme, wat ik eet, wanneer en hoe ik beweeg, met welke mensen ik omga, hoe mijn agenda eruit ziet…. Dat is mijn proces, wat ik deel met mensen maar wat ik zelf ook doe.

“ Practice what you preach” is dan ook mijn motto. Wanneer je ernaar leeft kunnen andere mensen ook door je geinspireerd raken, ik wil dan ook niet anders meer.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? 

Voor mij gaat het om alle experts die hun expertise hier gaan delen op het platform, vanuit mijzelf zal het veel gaan over de programmering van het brein, hoe onze neurale netwerken ontwikkelen, neuroplasticiteit, dus het veranderen van ons brein. Maar ook zeker over Brain Food. Deze 2 onderwerpen vind ik geweldig interessant en zal ik dan ook informatie over gaan delen. Maar denk ook aan ons geheugen, onze energie, hoe we beter kunnen slapen kortom eigenlijk alles. Ik kan 10 dagen praten over dit onderwerp.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema  van Brain Balance?

Het is een holistische benadering, iedere stap die je zet voor die verrijkte omgeving, om je brein in balans te krijgen, is een belangrijke stap. Het een gaat niet zonder het ander. Dus je hebt alle stappen nodig.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Mijn droom is om met de experts dit platform uit te kunnen gaan rollen naar internationaal niveau. Dat we miljoenen mensen gaan bereiken met kennis over onze hersenen.

Wellicht dat de lezer en bezoeker van het platform wel net zo enthousiast is als ik, een beetje besmet wordt met het Brain Balance virus, en daarmee ook andere mensen weer inspireert. Dan creeën we met elkaar de bewustwording om de wereld meer hersenkennis te geven, van jongs af aan.

Dat brengt me meteen op het plan om Brain Balance bij scholen neer te gaan leggen als leerplan. Dat lijkt me geweldig en daar ben ik dan ook al naar aan het kijken om daar de plannen voor uit te gaan rollen.

Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

Als ik als kind dit al had geleerd op school, dan was ik later nooit zo in de problemen gekomen. Ik hoop dan ook dat deze kennis voor iedereen bereikbaar gaat zijn. Via boeken, het gratis platform, cursussen, lezingen, trainingen, wat dan ook. Genoeg keuze voor iedereen.