Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Even voorstellen; Patricia Lie-van Dijk, Mindfulness expert

Leestijd 4 minuten
relax

Graag stellen we Patricia Lie-van Dijk, onze Mindfulness expert, aan je voor. Patricia is mindfulness en zelfcompassietrainer en Do-In yoga docent coach en leidt samen met psychologe en docent Sonia Terol Lobelle mensen op tot all round meditatietrainer.  

Welkom bij Your Brain Balance, Patrica! Kun je jezelf kort voorstellen? 

Mijn naam is Patricia Lie van Dijk. Ik ben getrouwd en trotse moeder van 3 kinderen en een kleinkind.

Na 30 jaar actief in het bedrijfsleven te hebben gewerkt heb ik in 2014 volledig voor mijn eigen praktijk gekozen (dit deed ik sinds 2005 parttime naast mijn vaste banen). Ik werk als Mindfulness trainer, Zelf Compassie trainer (hoogste categorie gecertificeerd) Do-In Yoga docent, livecoach en ik leid mensen op tot all round meditatietrainer vanuit de verschillende perspectieven die ik in mijn 50 jaar ervaring heb opgedaan. Dit doe ik samen met psychologe en docente Sonia Terol Lobelle.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Na 30 jaar actief te zijn geweest in het bedrijfsleven bij grote bedrijven, zoals Center Parcs, Holland Casino en zelfs een eigen brasserie, ben ik me gaan specialiseren in Meditatie en Yoga.

Daar ben ik zelf mee opgegroeid. Ik heb veel van mijn vader geleerd al op jonge leeftijd. Hij was mijn grote voorbeeld.

In 2005 was een periode in mijn leven waar ik te maken kreeg met veel verdriet; mijn vader overleed. Kort daarna overleed mijn broer en we raakten de brasserie kwijt. 

Op dat moment had ik een keuze, voor mijn gevoel wilde ik mijn bed induiken, de gordijnen sluiten en wakker worden als het verdriet voorbij was. In plaats daarvan koos ik ervoor om mijn meditatie op te pakken. Ik ging mediteren bij Fransiscanen, Bendictijnen en Boeddhistische leraren.

Het Boeddhisme voelde goed voor mij, ik heb meer dan 12 jaar les gevolgd bij bijzondere Lama’s (Tibetaanse leraren) en me volledig verdiept in allerlei verschillende studies op het gebied van Meditatie en Yoga.

Wat zijn je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Mijn grootste passie zijn mijn kinderen en mijn kleinkind. Reizen en vooral aan zee zijn maakt me blij. Ik ben gek op eilanden. Voor Sushi en zeewier salades mag je mij ‘s nachts wakker maken. 

Van mijn hobbies heb ik mijn werk gemaakt: mediteren, yoga en wandelen. Hoe mooi is dat, werken vanuit je hart voelt niet als werken.

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?

 Toen ik opgroeide met meditatie en yoga en daarover vertelde werd ik voornamelijk gezien als “zweverig”, terwijl het je juist in laat zien wat illusie en wat waarheid is. Gelukkig is er in deze tijd enorm veel wetenschappelijk onderzoek gaande, waarmee wordt bewezen dat je je brein met meditatie optimaliseert en zelfs nieuwe neuronen aanmaakt.

“Steeds meer bewezen dat je je brein met meditatie optimaliseert en zelfs nieuwe neuronen aanmaakt.”

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Brein Balance is belangrijk. Wanneer je te maken hebt met langdurige stress (dat hebben we onbewust bijna allemaal) beschadigt je brein. Vermoeidheid en vergeetachtigheid zijn dan het gevolg.

De juiste voeding, beweging, juiste supplementen zijn essentieel, net als Meditatie en Yoga.

Ook belangrijk zijn de juiste bloedtesten om te kijken welke stoffen je mist. Dan kun je aanvullen wat je tekort komt.

Wat heb je toen gedaan (en doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Rust is belangrijk, af en toe even niets. Juiste voeding (daar mag ik in verbeteren), Do-In Yoga. Dit laatste versnelt het zelfhelende vermogen.

Ik heb door meditatie mijn breinbalans weten te bewaken door bijvoorbeeld in moeilijke of verdrietige situaties te blijven mediteren. Ik kwam er hierdoor mentaal heel sterk uit en kon daardoor weer dingen plannen en organiseren.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? 

Hoe mensen hun immuunsysteem kunnen verhogen door middel van drukpunten en meridiaanstrekkingen. Adem oefeningen waardoor ze zich kunnen ontspannen. Leren mediteren.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema  van Brain Balance?

Wanneer je langdurige stress hebt, beschadigt je brein. Met name de Hippocampus raakt beschadigt. Dit is waar het stress hormoon cortisol in balans gebracht wordt.

Wanneer dit te vaak gebeurt door langdurige stress beschadigen je neuronen. Uiteindelijk kan dat leiden tot een burn-out.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Mijn passie en missie is mensen tot rust brengen, bewuster te maken, leren hoe je beter voor jezelf kan zorgen en je imuunsysteem kan verhogen en in beweging te blijven.

Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

Volgens mijn leraren (Tibetaanse monnikken) zijn er 48.000 vormen van meditatie. Met andere woorden; er is altijd wel een vorm die bij jou past en ik vind het fijn die met jou te kunnen ontdekkenTweedaagse training meditatie en ontspanning