5 misverstanden over meditatie 

Leestijd 2 minuten
relax

Over meditatie wordt enorm veel gezegd en geschreven de afgelopen tijd. Meditatie expert Patricia Lie- van Dijk deelt met jou 5 misverstanden die bestaan over meditatie. Want, hoe weet je of je meditatie jou inderdaad helpt of dat je jezelf tegenwerkt? Als je de misverstanden rondom meditatie begrijpt, wordt mediteren makkelijker en fijner voor je om te doen. Je denkt namelijk niet meer dat mediteren niet lukt, maar snapt welke processen er gaande zijn.

1. Meditatie ontspant

Door te mediteren leer je naar binnen te kijken, dan ervaar je soms pas hoeveel stress we hebben opgeslagen in ons brein en lichaam. Het kan in het begin voor je gevoel zijn dat je meer stress ervaart. Uiteindelijk leer je daar steeds beter mee om te gaan, wel volhouden. 

2. Je mag geen gedachten hebben tijdens het mediteren 

 We hebben gemiddeld tussen de 40.000 en 60.000 gedachten per dag, daar zit geen aan en uit knop op. Sommige mensen denken dat meditatie niet werkt als je gedachtes hebt. Tijdens het mediteren merk je een gedachte op, geef je er even aandacht aan en ga je terug naar de adem. Al gebeurt dat 1000 keer, ga 1000 keer vriendelijk terug naar de adem. Ook wordt ons brein wel eens uitgelegd als een “monkey mind”, een aap die van tak naar tak springt.  

3. Meditatie is slaperig op een kussen zitten 

Mediteren kan soms heel hard werken zijn, het is de bedoeling dat je helder en alert blijft. Slaperigheid is een van de hindernissen van meditatie, je merkt het op en opent dan bijvoorbeeld de ogen, breng je de armen omhoog om het bloed goed te laten stromen en je start opnieuw. 

 4. Meditatie heeft te maken met religie 

Meditatie heeft niets te maken met religie of een geloof. Tijdens meditatie train je opmerkzaamheid, zonder daarover te oordelen. Of het nu prettig, onprettig of neutraal is. Meditatie wordt in het Sanskriet bhavana genoemd, dat is de Boeddhistische term en gaat over het ontwikkelen van de geest.  

5. Meditatie is zweverig 

Naar meditatie en mindfullness wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan. Een Amerikaanse neurowetenschapper die zeer sceptisch was op het gebied van meditatie, voert veel onderzoeken uit. Hieruit blijkt dat meditatie het brein daadwerkelijk veranderd en verbeterd. 

Wil jij leren mediteren van een expert?

Dit kan tijdens de tweedaagse training ‘Ontspanning & Meditatie’. Leren mediteren is niet alleen iets voor beginners, maar is in feite een levenslang proces. Zelfs de meest ervaren beoefenaars van meditatie worden er nog altijd stukje bij beetje beter in. Dé expert op het gebied van meditatie, Patricia Lie- van Dijk, helpt je graag op weg tijdens de tweedaagse training over ontspanning en meditatie. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt verwachten? Neem een kijkje op onze website!

Bekijk hier een inspirerende Tedx presentatie