Last van stress? Herken deze 9 symptomen en klachten 

Leestijd 3 minuten
Leerkrachten – stress

Stress is in de huidige maatschappij een bekend fenomeen, dat leidt tot veel symptomen en klachtenBij veel mensen is stress chronisch van aard, waardoor inmiddels 1 op de 5 werkende Nederlanders burn-outklachten heeft.  

Stress uit zich echter op nog vele andere manieren. Met name hevige of chronische stress kan leiden tot een breed scala aan geestelijke, lichamelijke en psychosomatische symptomen 

Heb jij klachten waarvan je vermoedt dat ze veroorzaakt worden door stressVergelijk jouw symptomen dan met de 9 meest voorkomende klachten door stress in de onderstaande checklist: 

1). Vermoeidheid door stress 

Word jij altijd moe wakker? Dan kan dit zomaar komen door chronische stressDruk en spanning leiden namelijk tot een hogere cortisolspiegel, waardoor het lastiger wordt om te ontspannen en goed te slapenDit zijn juist precies de twee dingen die je nodig hebt om de situatie om te draaien en de balans in je brein te herstellen. 

2). Keelpijn door stress 

Stress is een van de grootste bedreigers van je immuunsysteemHet zorgt voor een vecht-of-vluchtreactie in je lichaam, die de focus legt op overleven in plaats van gezond blijvenKeelpijn en hoesten zijn dan ook veelvoorkomende symptomen van een verminderde weerstaand door chronische stress. Ook kan spanning zorgen voor misselijkheid of het gevoel van een ‘brok in de keel’. 

3). Darmklachten door stress 

Onze darmen bevatten zoveel neuronen, dat wetenschappers ze ook wel zien als ons tweede breinIn dit kader is het niet zo gek dat hevige stress een verwoestende uitwerking kan hebben op de darmen. Symptomen als een opgeblazen gevoel, krampen, diarree, obstipatie of slijm bij de ontlasting worden vaak het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of een spastische darm genoemd. 

4). Maagpijn door stress 

Stress zet je spijsvertering even helemaal on hold en zorgt voor aangespannen spieren. Voor sommige mensen kan dit leiden tot een pijnlijk of zeurend gevoel in de buik. Hierdoor zal ook de eetlust verminderen en de ademhaling snel en oppervlakkig worden. Yoga is een goede manier om bewuster te leren ademen en zowel de spieren als hersenen te ontspannen. 

5). Slokdarm klachten door stress 

In je hersenen en lichaam staat alles met elkaar in verbinding. Hierdoor kun je bij stress, naast maag- en darmklachten, ook ongemak in je slokdarm ervaren. Een niet goed functionerende spijsvertering verstoort de aanmaak van maagzuur en kan leiden tot een brandend gevoel in de buurt van het borstbeen. Ook kan stress in sommige gevallen een slokdarmspasme uitlokken. 

6). Schildklier klachten door stress 

Chronische stress gooit je hele hormoonhuishouding in de war. Hierdoor kan de productie van schildklierhormoon ontregeld raken. Dit kan enerzijds leiden tot een te trage schildklier (hypothyreoïdie), maar ook tot een te snelle schildklier (hyperthyreoïdie). Dit kan er onder meer voor zorgen dat het moeilijk is om respectievelijk af te vallen of juist aan te komen. 

7). Paniekaanval door stress 

Plotselinge hartkloppingen, duizeligheid, wazig zicht, trillen, zweteneen snelle ademhaling of hyperventilatie kunnen allemaal symptomen zijn van een paniekaanval. De oorzaak ligt vaak in spanning en angst, die zich over een langere tijd hebben opgebouwd. Hoewel de klachten soms erg angstaanjagend zijn, vormen ze geen direct gevaar voor de gezondheid. 

8). Hartklachten door stress 

Heel anders is dat met hartklachten door stress. Stress laat het hart niet alleen sneller of onregelmatiger kloppen, maar draagt ook bij aan de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Daarnaast vergroot stress de kans op een hartaanval, waardoor je een stekende pijn, benauwdheid of knijpend gevoel kunt ervaren. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts! 

9). Galblaas klachten door stress 

In tijden van stress verbruikt je lichaam enorme hoeveelheden van het kalmerende mineraal magnesiumDit antistressmineraal is essentieel voor een goed functionerende galblaas. Ontstaat er door chronische stress een tekort aan magnesium, dan kan dit leiden tot vervelende klachten. Denk hierbij onder meer aan galstenen of een galblaasontsteking. 

Komen mijn klachten door stress? 

Herken jij een of meerdere van de bovengenoemde klachten of symptomen? Kijk het dan niet aan, maar ga aan de slag met jouw stress. Heb je zelf al een vermoeden dat stress de boosdoener is, breng dan nu veranderingen aan in je levensstijl. Pak de regie over het leven terug en leer omgaan met stress tijdens de tweedaagse training ‘Grip op Stress’ of meld je aan voor de opleiding Level 1 – Update je Brein. Je leert wat er precies gebeurt in het brein en lichaam bij stress.

 

trainingen en opleidingen persoonlijke ontwikkeling zelfontwikkeling persoonlijke groei