Heeft je persoonlijkheid invloed op jouw chronische pijn?

Leestijd 3 minuten
breinkennis
chronische pijn

Steeds meer mensen hebben last van chronische pijn. Ik leg je uit op welke manier dit te maken heeft met je persoonlijkheid. We zijn namelijk allemaal uniek, maar toch zijn we in te delen in verschillende persoonlijkheidstypen. Zo kennen we bijvoorbeeld allemaal de Perfectionisten, de Angsthazen, de Pleasers en de Workaholics. Herken jij je in een van deze persoonlijkheden? En heb je last van chronische pijn? Dat is geen toeval! Ik leg je graag uit hoe dit zit.

 

Onderdrukte emoties

Uit recent onderzoek is gebleken dat een groot deel van de chronische klachten ontstaat door een bepaald denkpatroon: een denkpatroon dat (onbewust!) negatieve emoties creëert.

Gedurende de dag komen er veel verschillende emoties voorbij, zowel positieve als negatieve. De negatieve willen we echter liever niet voelen: verdriet, boosheid of woede worden vaak weggedrukt. In plaats van deze gevoelens toe te laten, gaan we op dat moment juist de focus leggen op hoe we voor de buitenwereld het beste overkomen. Negatieve emoties mogen er vaak niet zijn, terwijl we ze allemaal hebben. Vooral de mensen met de persoonlijkheden die ik eerder noemde.

 

De Perfectionist

Neem als voorbeeld de Perfectionist. Herken je jezelf? Je staat in de ochtend op en ziet dat de woonkamer een rommeltje is. Terwijl je had afgesproken dat je huisgenoot het netjes zou achterlaten die avond! Op dat moment word je innerlijk boos, gefrustreerd of misschien wel verdrietig. Maar: op het moment dat je huisgenoot beneden komt en vraagt wat er is, besluit je vriendelijk te doen. Je wilt nog lang een fijne relatie met hem/haar, dus onderdruk je je emoties.

Een dergelijke onderdrukking doe je, onbewust, misschien wel 1000 keer per dag! Je kan je vast voorstellen dat je een emotionele ballon aan het vullen bent die op een gegeven moment knapt. Dit ‘knappen van de ballon’ uit zich in chronische pijn. Deze fysieke, lichamelijke pijn is namelijk een afleiding voor al die emoties die je, bewust of onbewust, hebt onderdrukt. Burn-out, migraine, pijnlijke rug, fibromyalgie, Solk… zo maar wat klachten die ontstaan doordat we niet (meer) weten hoe we emoties moeten ervaren.

 

Persoonlijkheidstypen en onderdrukte emoties

Naast de Perfectionist, zien we bij andere veel voorkomende persoonlijkheidstypen ook hele duidelijke voorbeelden van onderdrukte emoties:

  • De Angsthazen zijn bang voor de reactie van anderen.
  • De Pleasers zetten zichzelf op de laatste plaats en geven dus geen gehoor aan hun eigen gevoel.
  • De Workaholics zoeken afleiding in het werk om maar niet naar hun gevoel te hoeven luisteren.

 

Emoties uiten

Het is zonde dat we zo veel van onze emoties onderdrukken, want onderzoeken tonen aan dat het voelen en het uiten van ware emoties cruciaal is voor ons lichamelijke en geestelijke gezondheid en voor het algemeen welzijn. Helaas zijn we verleerd, of hebben we het in de basis nooit goed aangeleerd, om onze emoties echt te voelen. En echt te uiten. Dit proces is het begin van onze persoonlijkheid. Als je als kind bij je ouders het voorbeeld zag dat je niet ‘mocht’ huilen, dan neem je dat de rest van je leven mee: dat wordt jouw persoonlijkheid.

 

De oorzaak van chronische pijn

Maar als we al die emoties onderdrukken… waar blijven ze dan? Ze worden opgeslagen in je lichaam en dit resulteert in een over-gespannen lichaam… en in chronische pijn. Als je je bewust bent van je persoonlijkheid, kan je beter herkennen op welk moment je emoties onderdrukt. Door jezelf vervolgens te trainen in het (weer) leren voelen van die emoties, communiceer je naar je brein dat jouw emoties ok zijn, dat je ze toelaat. Yoga Nidra en meditatie kan hier goed bij helpen. Zo zorg je er op den duur voor dat je geen negatieve emoties meer opslaat; dit resulteert in een ontspannen lichaam i.p.v. een té gespannen lichaam.

Als je echt naar de kern van de oplossing wilt, dan kan je je aangeleerde persoonlijkheid veranderen met de Chronic Pain Coach methode. Dit doe je, door in je brein nieuwe neurologische verbindingen te leggen, die begrijpen dat emoties gevoeld mogen worden. Tevens is de nieuwe master your stress training een grote aanrader! Daar leer je onder ander je emoties weer te accepteren.

Train je brein en stop de pijn.