Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Het verschil tussen hypnose en hypnotherapie

Leestijd 2 minuten
breinkennis – Coaching – relax
Hypnotherapie hypnose Rotterdam

Hypnose en hypnotherapie, wat houden deze begrippen in en wat hebben ze met elkaar te maken? Deze twee termen hebben zeker een link, maar zijn niet hetzelfde. Hypnose is namelijk een veel breder begrip en vormt de basis van hypnotherapie. Laten we eens kijken naar wat hypnose nu eigenlijk betekent.

Wat is hypnose?

Hypnose is een staat van zijn, het is vaak een verandering van bewustzijnsstand. Je komt in een staat waarin je gemakkelijker contact maakt met het onderbewuste. Op dagelijkse basis bevindt iedereen zich in een (lichte) staat van hypnose. Bijvoorbeeld wanneer je een boek leest, tijdens het sporten of autorijden. Wellicht herken je zo’n moment waarop je je opeens bewust raakt van de tijd die voorbij is gegaan, zonder dat je het echt in de gaten had. Dit noemen we ook wel ‘trance’ en dat voelt vaak als een fijne ontspanning.

Hersengolven

Jouw hersenen zijn gedurende de dag in verschillende staten van activiteit. Bij problemen oplossen of concentratie zijn de hersenen bijvoorbeeld heel actief. Terwijl je hersenen tijdens slapen of mediteren juist minder actief zijn. De mate van activiteit wordt gemeten door hersengolven. Die geven aan wat het aantal trillingen of golven per seconde is. Deze hersengolven worden vervolgens uitgedrukt in Herz (Hz).

Hersengolven worden in 5 categorieën onderverdeeld:

  • Gamma (38 tot 80 Hz) piekconcentratie, korte duur
  • Bèta (14 tot 38 Hz) scherp en gefocust
  • Alfa (8 tot 14 Hz) ontspannen en helder
  • Thèta (4 tot 8 Hz) diepe ontspanning, meditatie of als je bijna in slaap valt of net wakker wordt.
  • Delta (0.5 tot 4 Hz) diepe slaap, herstel en loslaten van afvalstoffen.

Tijdens hypnose bevind je, je tussen de alfa-, thèta en lage bètagolven. Afhankelijk van de diepte van de hypnose. Benieuwd naar de connectie tussen hypnose en hypnotherapie? We vertellen je het graag.

Wat is hypnotherapie?

Bij hypnotherapie wordt gebruik gemaakt van een (lichte) hypnotische staat om blokkades, overtuigingen of trauma’s los te laten. Door deze staat van zijn ben je meer in contact met je onderbewustzijn waar bijvoorbeeld overtuigingen liggen opgeslagen. Je bent op dat moment minder bewust van je omgeving (buitenwereld) en je wordt meer bewust van wat er in jou speelt (binnenwereld). Belangrijk om te onthouden dat je niks tegen je wil doet en er altijd helemaal bij bent.

Wanneer zet je hypnotherapie in?

Je kunt hypnotherapie inzetten op blokkades weg te werken en om je brein te herprogrammeren naar een andere standaard. Bijvoorbeeld als je constant een spanning ervaart in je lichaam, je moeite hebt met grenzen aangeven, je burn-out klachten hebt of wanneer je het idee hebt dat je vastloopt.

 

Hypnotherapie Rotterdam hypnose