Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Waarom hypnotherapie kan worden ingezet bij het herprogrammeren van je brein?

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Coaching – Jongeren

Je brein herprogrammeren, dat klinkt wellicht wat groots of onbekend voor je. Maar in essentie gaat het er om dat jij jouw eigen gedrag kan veranderen door een kijkje te nemen in je brein. Door het herkennen van gedrag, erkennen van de huidige situatie en het herhalen van het gewenste gedrag kan jij in essentie alle programmeringen in je brein veranderen. We vertellen je meer over het inzetten van hypnotherapie bij het herprogrammeren van je brein.

De kracht van het onderbewuste brein:
Zie het menselijk brein als een ijsberg, het grootste deel daarvan ligt onderwater: het onderbewuste brein. Dit deel is verantwoordelijk voor 95% van ons dagelijks handelen. Herinneringen, overtuigingen en patronen die ons gedrag aansturen zonder dat we dat in de gaten hebben, liggen hier opgeslagen. En dat is erg handig, doordat dit in ons onderbewuste ligt opgeslagen gebruiken de hersenen zo min mogelijk energie in het aansturen van gedrag.

Hypnotherapie geeft toegang tot het onderbewuste, in het deel waar de herinneringen en overtuigingen opgeslagen liggen. Op deze diepere laag kun je gemakkelijker bij diep ingesleten patronen. Deze patronen kan je dan veranderen zonder de weerstand die normaal gesproken bij verandering opkomen. Je kunt bijvoorbeeld merken dat je in een fase van weerstand zit als je termen gebruikt als ‘hard werken’ of ‘moeilijke fase’. Ook bijvoorbeeld als je zelf niet inziet dat verandering voor jou mogelijk is.

De rol van overtuigingen:
Overtuigingen fungeren als de bouwstenen van ons gedrag en hoe wij naar de wereld kijken. Overtuigingen worden gevormd door onze ervaringen, opvoeding en omgeving. Positieve overtuigingen kunnen ons stimuleren om te groeien en boosten onder andere je zelfvertrouwen. Jij weet bijvoorbeeld dat je goed bent in overzicht houden in alle situaties, je vertrouwt op jezelf dat jij je afspraken na komt of jij kunt zonder twijfel een feilloze presentatie geven. Doordat jij met vertrouwen en overtuiging deze activiteiten aangaat bouw je nog meer bewijs op dat je hier inderdaad goed in bent. Dit is natuurlijk alleen maar heel helpend en fijn!

De belemmerende overtuigingen kunnen ons tegenhouden en zelfs angst of twijfel veroorzaken. Ook deze overtuigingen zijn gevormd door een ervaring uit het verleden. Het verschil met een positieve overtuiging is dat deze jou niet helpt en je het gevoel krijgt dat je stagneert op dit punt. Denk bijvoorbeeld aan de overtuigingen: ik heb nooit overzicht en ben altijd all over the place. Ik ben altijd te laat en zet mijn eigen prioriteiten op de laatste plek. Of ik ben zenuwachtig en kom niet uit mijn woorden in een presentatie. Doordat je negatieve associaties hebt bij de overtuiging ga je er met minder vertrouwen in of doe je ze zelfs helemaal niets. Hierdoor zal je ook geen ‘bewijs’ verzamelen dat je groeit en ergens beter in wordt.

Belemmerende overtuigingen herkaderen:
Een van de meest waardevolle elementen van hypnotherapie is het herkaderen van de belemmerende overtuigingen. Stel je voor dat jij al jaren ervan overtuigd bent dat jij onzeker bent. Doordat je onzeker bent durf je niet goed voor jezelf te gaan staan en heeft dit een negatieve invloed op de doelen, wensen en verlangens die je diep van binnen hebt. Het houdt je tegen om kansen te benutten. In hypnotherapie krijg je inzicht in hoe de negatieve overtuigingen in jouw leven zijn gekomen. Vanuit dat begrip krijg je de touwtjes weer in handen om een nieuwe, positieve overtuiging te programmeren.

Wanneer is hypnotherapie voor jou?
Hypnotherapie is een krachtige tool waarmee je jouw brein kunt herprogrammeren door in je onderbewuste veranderingen aan te brengen. Loop je voor jouw gevoel al een tijdje ‘rondjes’ in je eigen hoofd of heb je het gevoel dat je vastloopt en je op eigen kracht al van alles hebt geprobeerd om gedrag te veranderen? Merk je bijvoorbeeld dat je dagelijks problemen ervaart in motivatie, stress, zelfvertrouwen of angsten. Dan kan hypnotherapie een mooie stap voor jou zijn.

 

Hypnotherapie Rotterdam hypnose