Hoe bacteriën jouw gedachten beïnvloeden  

Hoe bacteriën jouw gedachten beïnvloeden  

We zijn vaak erg bang voor bacteriën en associëren ze met ziekte en onrein. Toch zijn deze kleine indringers van groot belang voor de werking van jouw brein. Deze bacteriën zorgen er namelijk voor dat jij goed of slecht gehumeurd bent, of je energie hebt of niet en of er psychische klachten zullen ontstaan. 

In 2018 deed de bioloog Rosalinda Roberts onderzoeken naar het brein en wat ze daar aantrof was verrassend, het waren bacteriën. Daarmee toonde de universiteit van Alabama als eerste aan dat er enorm veel microben in ons brein huisvesten. Het onderzoek wees ook direct uit dat het niet gaat over bacteriën die een ziekte of een ontsteking veroorzaken, maar over onze vaste bewoners in ons brein. Die er permanent in verblijven en ons brein gezond houden. Deze bacteriën zorgen ervoor dat je mentaal gezond blijft, zorgen ervoor dat je geen dementie of alzheimer kunt ontwikkelen en sturen zelfs je gedachten aan. 

Darmflora – de relatie tussen darmen en de hersenen 

Ruim 90% van de bacteriën in ons brein zijn ook terug te vinden in onze darmen. Dit komt mede door de nervus vagus, die in verbinding staat vanuit het brein naar de darmen. Deze hoofdzenuw zorgt ervoor dat voedingsstoffen naar onze hersenen gestuurd kunnen worden, maar geeft ook een signaal wanneer de darm voldoende voeding binnen heeft en geeft dan een voldaan gevoel af aan het brein. 

Per dag hebben we zo’n 60.000 gedachten, waarvan er zo’n 50.000 een herhaling zijn van de dag ervoor. Deze gedachten zijn positief, neutraal of negatief. Je hormoonhuishouding, de aanmaak van de neurotransmitters en jouw stressniveau bepalen in welke staat jouw gedachten zijn, de bacteriën die we in onze hersenen en darmen hebben beïnvloeden daarmee onze gedachten en de functies van ons brein. In het onderzoek van Roberts kwam duidelijk naar boven dat er bepaalde brein onderdelen zijn waar meer bacteriën verblijven dan andere delen, bijvoorbeeld de hippocampus die betrokken is bij ons geheugen, depressie en ook alzheimer werden meer bacteriën aangetroffen. Daarnaast is er in een later onderzoek uitgewezen dat er een groot verschil is tussen de soorten bacteriën bij mensen met een goed humeur en positieve instelling en mensen met een depressie, angststoornis of een andere mentale disbalans.