Hoe belangrijk is biologisch eigenlijk?

Leestijd 2 minuten
brain food

Een gezond voedingspatroon bevat veel groenten, dat is je inmiddels vast wel bekend. Minder bekend is echter dat onze groenten lang niet meer zo gezond zijn als vroeger. Dit heeft alles te maken met de bodemverarming en klimaatveranderingen. Ik vertel je er graag iets meer over!

 

Korte of lange termijn?

Momenteel streeft het grootste deel van de boeren naar maximale productie. Hierbij wordt veelal gebruik gemaakt van snelwerkende toevoegingen zoals kunstmest. Kunstmest is echter een eindig product aangezien de fosfaat in kunstmest uit de grond wordt gewonnen. De focus ligt momenteel dus vooral op de korte termijn en juist daar willen we verschil in brengen.

 

Als we naar de lange termijn zouden kijken zouden we enkel nog gebruik maken van de biologische bodem. We gebruiken dan natuurlijke mest en compost, gebruiken enkel natuurlijke bestrijdingsmiddelen en gebruiken groenbemesters zoals klaver. Dit is een investering die zich op de lange termijn uitbetaalt in voldoende voedsel, betere weerstand en hogere voedingswaarden in voedsel.

 

Afnemende bodemkwaliteit

Het streven naar maximale productie heeft er volgens onderzoek voor gezorgd dat de bodemkwaliteit de afgelopen jaren enorm is gedaald. Om dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen binnen te krijgen zullen we veel meer moeten eten. Met name vitamines A, B, E en D en de mineralen calcium, fosfor, magnesium, ijzer, selenium en zink in onze voedingsmiddelen enorm gedaald. Zo nam tussen 1985 en 2002 de hoeveelheid calcium in broccoli met 73% af en de hoeveelheid vitamine C in appels met 60%. Om deze tekorten aan te vullen kunnen supplementen aan te raden zijn.

 

De biologische boer

Gelukkig hebben we de biologische boeren nog! Die verbouwen hun gewassen op enkel de biologische bodem. Een vitale bodem is van groot belang voor de productie van voldoende en gezond voedsel, een veerkrachtig ecosysteem, de productie van drinkwater, de afbraak en vastlegging van koolstof en het vasthouden van water.

 

Biologische Brain Food

Wil jij écht aan de slag met je gezondheid? Dan is het niet alleen ontzettend belangrijk wát je eet, maar ook waar het vandaan komt. Zelf ga ik altijd naar de biologische boer bij mij in de buurt voor mijn groenten en fruit. Daar vind je alle groenten & fruit van het seizoen die vers van het land komen!

 

Meer over Brain Food? Lees mijn Brain Food óf Brain Food Smoothies boek. Op zoek naar inspiratie in de keuken? Neem dan eens een kijkje in de Brain Food Mealplanner!