Hoe de nervus vagus jouw gezondheid beïnvloedt – Deel 2

Leestijd 2 minuten
breinkennis

In mijn vorige artikel heb ik je meer vertelt over de dorsale vagus. In dit tweede artikel wil ik dieper in gaan op de tweede laag; de sympathicus (vechten of vluchten respons).

 

Angst zet je in beweging

350 tot 400 miljoen jaar geleden ontstond de sympathicus, zodat we beter bestand waren tegen roofdieren om ons heen en meer kans op overleven hadden. De dorsale vagus verdween niet, maar er kwam een tweede systeem bij. Hierdoor hebben we meer opties om uit te kiezen in tijden van nood.

De sympathicus zorgde ervoor dat zodra er ‘gevaar’ gedetecteerd was er voldoende energie en bloedvoorziening vrij gemaakt werd om te kunnen vechten of vluchten. Je luchtwegen gaan meer open staan voor meer zuurstof naar je longen, je pupillen verwijden, je zweetklieren werken meer (zodat je glibberiger werd en zo beter beschermd was tegen een aanval).

Tegenwoordig leven we niet meer in dit soort omstandigheden, maar de stresstriggers zijn er nog wel en de reactie van de sympathicus blijft hetzelfde. Dus of je nou in de jungle zit of in een kantoortuin met een irreële deadline, dat maakt voor je stressreactie niet uit. De sympathicus maakt grote hoeveelheden energie vrij, we hebben een hyperfocus, maar het maakt ons soms ook razend boos of angstig.

 

Symptomen van mensen met een hoge sympathische activiteit zijn:

  • Rusteloos
  • Actief
  • Bewegen en schuifelen op de stoel
  • Willen actie en gaan heftige discussies aan
  • Zoeken confrontatie op en maken ruzie (vechten)
  • Hun neiging om te vluchten vertaalt zich in uitstelgedrag en chronisch te laat komen
  • Ook wantrouwen en een gesprek verlaten voor het is afgerond zijn kenmerken van het niet veilig voelen.

Wanneer uitdagingen elkaar op blijven volgen en je lichaam constant functioneert in een vecht (overleving)stand, krijgt je lijf niet de tijd om uit te rusten en te ontspannen. Dan ontstaat er een chronische stresstoestand en raak je onder invloed van cortisol en adrenaline enorm veel energie kwijt. Een disbalans in het brein zoals ziektes of een burn-out liggen dan op de loer.

 

Herken jij de signalen?

Wees je bewust van jouw mate van stress in je dagelijks leven. Hoeveel momenten van stress ervaar je op een dag en herken je je in het lijstje van hierboven? Wat zijn jouw triggers en hoeveel daarvan heb je zelf invloed op?