Hoe kom ik met mijn NAH de december maand door? 

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Eerder deelde ik mijn persoonlijke verhaal over hoe ik NAH heb opgelopen en hoe mijn revalidatie is geweest. Ik heb inmiddels veel ervaring opgedaan en deel graag via het platform van Your Brain Balance deze ervaringen en tips met jou. Dit artikel gaat over de drukke december maand en hoe ik hiermee om ga.

 

Hoe kom ik de feestdagen door? 

De december maand is al in volle gang. De tijd van het jaar met de meeste prikkels als je het mij vraagt. Een maand waarin veel feestdagen zitten die nogal bewerkelijk zijn. Als de eerste lootjes zijn getrokken voor Sinterklaas en verlanglijstjes worden gevraagd ervaar ik al de nodige spanning. Een verlanglijstje maken dat vraagt nogal wat van mijn brein en met kinderen zijn er heel wat lijstjes nodig. Dan heb ik het alleen nog maar over het verlanglijstje…

Afgelopen jaren heb ik ervaren dat ik niet mee kan in de december-race. Elk jaar deed ik aanpassingen, waardoor ik de feestdagen aanwezig kon zijn, maar zorgde daarin niet goed voor mezelf. Vooral mijn gezin had daar last van. De overprikkeling veroorzaakte veel boze buien en zorgde ervoor dat ik me langere tijd terug moest trekken op onze slaapkamer voor én na de feestdagen. Ik weet nu hoe het beter kan. Plannen is mijn toverwoord. Ik heb het moeten leren, want het vraagt wat van mijn brein om dat goed te kunnen. Steeds meer raak ik er in getraind en ervaar ik wat het me oplevert. Ik moet voorkomen dat ik in de zone van tijdsdruk kom. Dan kan ik niet meer goed nadenken, verlies ik de controle en ervaar ik stress en onvermogen. Ik schrijf mijn ervaringen en tips elk jaar op in de notities van mijn telefoon om er het jaar erna, of in vergelijkbare situaties, van te leren.

 

Balans tussen rode en groene momenten

Plannen is iets wat niet alleen deze maand heel belangrijk voor me is, maar afgelopen jaren veel betekenis heeft gekregen. Een voorbeeld ervan is dat ik overzicht heb aangebracht in mijn dagen en weken. Dit deed ik door mijn activiteiten op een dag twee verschillende kleuren te geven. Iets wat me energie kostte kleurde ik rood. Iets wat me energie gaf kleurde ik groen. Dit deed ik in mijn agenda waardoor ik het zicht kreeg dat mijn agenda nogal rood was en ik aandacht mocht geven aan de groene kleur. Ontspanning is iets waar ik niet zo goed in ben, dat ben ik gaan onderzoeken. Wat betekend ontspanning voor mij? Dat was in het begin mediteren en slapen. Nu het beter met me gaat is dat ook lezen, puzzelen, schrijven, koken, yoga, wandelen en serie kijken. Het is een stijl van leven geworden om te balanceren tussen rood en groen. Ik plan minder op een dag en in de week. Zeker in een maand als deze. Omdat de feestdagen en de voorbereidingen ervan al extra rode kleur geven aan mijn weken heb ik de groene kleur ook hard nodig.

 

Terugblik op afgelopen jaar

December vind ik een mooie tijd om eens terug te kijken naar het afgelopen jaar. Stil te staan bij hoe het met me gaat. Ik kan me vorig jaar nog goed herinneren, toen voelde deze maand als overleven. Lange tijd wilde ik dat het beter met me ging dan ik me werkelijk voelde. Ik had moeite om voor mezelf te kiezen wat ik nodig had. Ik wilde een ander niet teleurstellen of ruimte geven aan mijn grenzen. Als ik hieraan toegaf dan moest ik er ook iets mee, namelijk in gesprek gaan met een ander, voor mijn gevoel mijn kinderen teleurstellen of andere mensen die ik lief heb. Dan voelde ik een innerlijk conflict en koos ik ervoor om over mijn eigen grens te gaan, omdat ik soms niet de energie had of de moed om het te bespreken.

Het lukt me nu beter om dit wel te doen. Wat mij helpt op een feestdag of een uitje met mijn gezin of vriendinnen, is mijn rust voor deze dagen al te pakken en te zorgen dat de tijd ervoor groen is of op de dag zelf een groen moment te plannen. Een groen moment op een drukke dag is mezelf even terugtrekken op de slaapkamer, een wandeling maken, de tijd van afspreken te verkorten, even niet te helpen op momenten dat er hulp nodig is.

Ik besef me dat er dit jaar weer veel mensen zullen zijn met hersenklachten die zich zo zullen voelen als ik me heb gevoeld. Lieve mensen wees lief voor jezelf, luister naar wat je nodig hebt, heb geduld met jezelf en zorg voor je brein. Pak je momenten van rust en ontspanning en vertraag. Zorg voor groen in deze rode tijd, zodat deze periode ook gezellig, knus en fijn kan zijn!